Terschuur

In de Gelderse Vallei ligt het dorp Terschuur. Een dorp met slechts 1500 inwoners. Maar wel een dorp mét een interessant museum voor alle leeftijden. Terschuur ontstond in de 15e eeuw als tolhuis op de route Deventer, Amersfoort – Amsterdam. De naam is dan ook afgeleid van Huis Terschuur. Terschuur ligt in het pluimvee industrie gebied.

Het Huis werd gepacht van de Hertog van Gelre en het Tolhuis was een belangrijke inkomstenbron in die tijd. Helaas werd het oorspronkelijk tolhuis in 1421 in brand gestoken door lieden uit Het Sticht Utrecht.

Bezienswaardigheden in Terschuur

Naast de 9 rijks- en gemeentelijke monumenten die Terschuur telt zoals Boerderij ‘t Tweel en de molen Den Olden Florus, herbergt Terschuur het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

 

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is op 26 juni 1995 geopend door de 1e generatie eigenaar Kees Bakker. Tegenwoordig wordt het museum gerund door een enthousiast team onder leiding van zoon Ronald en zijn zus. Samen verwelkomen zij 40.000 bezoekers per jaar. Bezoekers van alle leeftijden en uit alle plaatsen van Nederland. Op maar liefst 4.400 m2 maak je kennis met oude ambachten uit “oma’s tijd” en is er een grote collectie met speelgoed.

Voor de kinderen is er ook een afdeling waar zelf gespeeld mag worden. Voor veel ouders en opa’s en oma’s zullen deze speelvoorwerpen herkenbaar zijn uit hun jeugd. De collectie focust zich op ambachten en voorwerpen uit de periode 1900 tot de jaren ’70. Grote blikvanger voor mannen en jongens zullen de nog rijdende Märklintreinen zijn. Bezoekers worden ook opgeroepen om eventuele Märklintreinen die nog ongebruikt op zolder liggen te doneren aan het museum.

Naast het museum is grote collectie met landbouwwerktuigen te zien. Ook is er een speeltuin voor kinderen. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken van de WiFi en zo QR codes scannen die opgehangen zijn in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Door de QR code te scannen kan een film bekeken worden zoals onderstaande film over de geschiedenis van de tabakswinkel waar je op dat moment middenin staat.

 

Naast de tabakswinkel zijn er vele andere ambachten te zien zoals:

 • Apotheek
 • Klokken winkel
 • Kapsalson
 • pedicure
 • Stratenmaker
 • Gynaecoloog
 • Fietsenmaker
 • Schoenmaker
 • Platenzaak
 • Visnetmaker
 • Post, Telegraaf en Telefoon (PTT)

  PTT

 • Fotograaf
 • en nog veel meer

Speurtocht

Voor kinderen zijn er 2 speurtochten uitgezet. Een voor kinderen van 1-10 jaar en een 2e speurtocht voor kinderen van 11 jaar en ouder. Deze speurtochten zijn gratis. Er zijn 3 routes uitgezet in het museum die op het centrale plein beginnen en eindigen. Zo raakt niemand elkaar kwijt. Door de centrale ligging van het restaurant met binnen- en buitenterras is het ook handig om halverwege het museumbezoek te genieten van een kop koffie met appeltaart of een lekkere lunch. De prijzen lijken ook nog wel uit “grootmoeders tijd” te komen. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is een aan te raden museum voor gezinnen en grootouders met en zonder kleinkinderen voor een leerzame activiteit in Terschuur in Gelderland.

Is dit de juiste schrijfwijze?

Voor jong en oud

Wybertjes, wie eet ze nog?

4711 uit Keulen

Route C

 

De Fabeltjeskrant komt tot leven in Terschuur

Sinds 1 juli 2021 is de Fabeltjeskrant expositie te zien in Terschuur. In expositieruimte waar route C je langsbrengt in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum leer je alles over Meneer de Uil en zijn vriendjes. Er zijn video’s te zien, ook voor de kleintjes, er staat een heuse jukebox met de Fabeltjeskrant liedjes met uitleg en ook staan de originele poppen en decorstukken tentoongesteld. Lees meer over de Fabeltjeskrant expositie.

Maak een selfie met Meneer de Uil

Voor de kleintjes is er een poppenkast met Meneer de Uil. In de activiteitenkalender kun je precies zien op welke dagen deze er is.

 

Download activiteitenkalender van de Fabeltjeskrant Expositie

Ontvang de activiteitenkalender van de Fabeltjeskrant Expositie in Terschuur gratis in je e-mail.

 • Vul je e-mail adres in om het programma boekje gratis aan te vragen

 

 

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Rijksweg 87
3784 LV Terschuur, Gelderland
Telefoon: +31342 462060

Koop hier online je tickets voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

 

 

 

 

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Terschuur

VVV Barneveld Toeristisch Informatie Punt Barneveld

Nieuwstraat 31
3771 AS Barneveld
Nederland
Telefoon: +31342 423358


Twitter: twitter.com/garderenti
Facebook: facebook.com/voorthuizenti
Instagram: instagram.com/gobarneveld

 

Neem contact op met VVV Barneveld: Toeristisch Informatie Punt Barneveld

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

 • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Terschuur