Bezienswaardigheden in Dubrovnik

Niet te missen zijn de stadsmuren om de oude stad van Dubrovnik: dit is tevens één van de best bezochte attracties, zeker in de zomer. Maar er is meer, binnen én buiten de stadsmuren. Binnen de stadsmuren vind je kloosters, oude paleizen, kapellen, de oude apotheek, St. Blasius alom (beschermheilige van Dubrovnik) en veel en veel meer. Wil je meedoen met de locals? Flaneer dan over de Stradun en drink een wijntje in één van de gezellige smalle straatjes. Tip: de beste wijnbar van Dubrovnik is D’Vino en bevindt zich in een zijstraat van de Stradun.

Voor een uitzicht vanaf grote hoogte neem je de kabelbaan naar boven.

Voor een uitzicht vanaf grote hoogte neem je de kabelbaan naar boven.

De kabelbaan is heel makkelijk te herkennen aan de oranje 'karretjes' die je door de lucht ziet zweven boven de stad.

De kabelbaan is heel makkelijk te herkennen aan de oranje ‘karretjes’ die je door de lucht ziet zweven boven de stad.

Wil je een mooi uitzicht over heel Dubrovnik hebben? Dan is het leuk om de kabelbaan naar boven te nemen, naar de top van de berg Srđ. Een oranje kabelbaan vervoert om het kwartier mensen naar boven (geen zorgen, ook weer naar beneden), waar je een kopje koffie mét uitzicht kunt drinken of rond kunt wandelen. Boven op de berg vind je namelijk ook een amfitheater en een speciaal wandelpad. Het avontuur naar grote hoogte biedt je een uitkijk over heel de stad, die in totaal zo’n drie kilometer lang is. In de oude stad ligt een haven, en buiten de stadsmuren vind bij de wijk ‘Lapad’ – waar de meeste inwoners wonen – nog een haven. In de laatste meren de meeste cruiseschepen aan.

Levendige, rijke & roemruchte geschiedenis

De oorsprong van de stad ligt in de zevende eeuw. Toen werd de stad gesticht onder de naam ‘Ragusa’ door een volk wat gevlucht was uit het huidige Cavtat. De Slavische naam van de stad werd later ‘Dubrovnik’. De stadsmuren, die nu nog steeds kenbaar zijn voor de stad, werden pas in de twaalfde eeuw gesticht. Door de jaren heen heeft Dubrovnik onder vele verschillende besturen bestaan, maar behoorde in 1991 tot het Kroatische land wat zichzelf onafhankelijk verklaarde. Iets waar het Joegoslavische leger het niet mee eens was, waardoor Dubrovnik onder zwaar vuur kwam te liggen. Deze onafhankelijkheidsoorlog heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Toch heeft Dubrovnik, met behulp van UNESCO, de stad weer weten op te bouwen en trok het toerisme ook ná de oorlog weer aan. De oude stad van Dubrovnik staat al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van het UNESCO; als een beschermde culturele en historische eenheid. Door het rijke verleden kun je de geschiedenis van de stad hier niet alleen bekijken in musea, galerijen en kerken, maar kun je het ook ervaren door bijvoorbeeld een wandeling over de stadsmuren te maken. Belangrijke datum is 3 februari. Dat is de lokale feestdag van Dubrovnik die draait om St. Blasius.

De stadsmuren van Dubrovnik, die helemaal rondom de oude stad lopen.

De stadsmuren van Dubrovnik, die helemaal rondom de oude stad lopen.

De vlag van Kroatië en daarachter de lokale vlag van Dubrovnik. Allebei wapperen ze trots op de stadsmuren.

De vlag van Kroatië en daarachter de lokale vlag van Dubrovnik. Allebei wapperen ze trots op de stadsmuren.

Wat er in de oude stad te bezoeken is:

– De stadsmuren
– De kabelbaan (eigenlijk net buiten de oude stad)
– Het Franciscaner klooster
– Dominicaans klooster
– De kathedraal van Dubrovnik
– De paleizen & het Rectorenpaleis
– Sint Blaise kerk
– De Onofrio fontein
– Het maritiem museum en aquarium
– Stradun (de 300 meter ‘lange’ hoofdstraat)
– De kleine haven met vele bootjes

 

 
Leuke tip: Elke dag om 12.00 uur worden de duiven gevoerd op het marktplein.

Wat er net buiten de stad te bezoeken is:

– Het Arboretum Trsteno (botanische tuin)
– Sokol Grad: een fort uit de Middeleeuwen
– Ljuta; voor traditionele Kroatische maaltijden & watervallen
– Het dorpje Cavtat met de mooie haven