Naxos

Naxos is het grootste en groenste eiland in de Cycladen van Griekenland. Met hoge bergen, vruchtbare valleien, groene kloven, prachtige marines en traditionele dorpen hoog op bergtoppen, waar de inwoners leven van de vruchten van het land. De rijke veeteelt op Naxos helpt om lokale kazen en goed eten te leveren aan alle tavernes en restaurants op het eiland.

Bij binnenkomst in de haven van de witgekalkte Chora van Naxos kom je het eilandje Palatia tegen. Op het eilandje Palatia staat sinds de 6e eeuw voor Christus een indrukwekkende marmeren poort, de tempel van Apollo of “Portara”. Chora, de hoofdstad van Naxos, waarvan het monument een imposant Venetiaans kasteel is, is een oud kasteelstadje met geplaveide steegjes (in het Grieks bekend als kalderimia) waar je een unieke mix van Cycladische en middeleeuwse architectuur bewondert: herenhuizen met Venetiaanse balkons die hun ingangen nog steeds versieren, smalle gewelfde steegjes, katholieke kerken en vestingwerken.

Verken traditionele dorpen rond het eiland: Aperathos is een kleurrijk bergachtig dorp met vijf musea, stenen huizen, prachtige pleinen en smalle steegjes geplaveid met marmer. Filoti is een schilderachtig bergachtig dorp, gebouwd op de top van een rots, omgeven door weelderige vegetatie met kubusvormige huizen en smalle geplaveide steegjes. Onder de enorme plataan van het dorp kunt u genieten van unieke zelfgemaakte zoetigheden. Naxos is ook beroemd om zijn grote verscheidenheid aan culturele evenementen.


Een goede combinatie voor een vakantie op Naxos is een dagtocht naar de kleine Cycladen of nog beter een zeilervaring waar je geniet van de eilandjes Koufonisia, Schoinousa, Irakleia en Donousa.
De kleine Cycladen

Koufonisia

Een hemel op aarde! Koufonisia bestaat uit twee eilandjes, Ano en Kato Koufonisi, gescheiden door een smalle zeestraat. Maagdelijke stranden, blauwe wateren, natuurlijke schoonheid. De hemel is zeker ergens in Koufonisia te vinden.

Naxos strand

Deze eilanden zijn het toppunt van zorgeloosheid en ontspanning. Degenen die ze voor hun vakantie kiezen, zullen zich realiseren dat je alleen je goede humeur nodig hebt om plezier te hebben. Niemand geeft om tijd daar. De tijd gaat gemakkelijk, stil en aangenaam voorbij. Het pittoreske dorpje Chora – het enige van het eiland – ligt precies boven de kleine haven. Het is een model van Cycladische architectuur. Een wandeling door de witgekalkte steegjes is echt het proberen waard. De stranden van Ano Koufonisi zijn spectaculair. De wateren zijn kristalblauw en relatief ondiep. Van het strand Pori wordt gezegd dat het het mooiste is, terwijl de stranden Charokopou en Platia Pounta het populairst zijn.

Irakleia

De bezoekers kunnen genieten van het kristalheldere water, de rijke zeebodem, totale rust en natuurlijk ontspanning. Het heeft 151 inwoners en bestaat uit twee dorpen, Chora en Agios Georgios. Slechts 3 stranden zijn bereikbaar met de auto. Livadi wordt als de beste beschouwd. Het strand Agios Georgios wordt beschouwd als gemakkelijker toegankelijk. De wateren hebben een prachtige blauwgroene kleur, ideaal voor onderwaterverkenning. Voor de liefhebbers van duiken is er Alimia. Onder zijn zoute wateren kan men een Duits vliegtuig vinden dat in de Tweede Wereldoorlog is neergehaald. Zorgeloosheid en onbezorgdheid in Irakleia! Met andere woorden, vakantie!

Schoinousa

Schoinousa is een rustige plek met een unieke maagdelijke schoonheid. Dit zijn de woorden die dit eiland kenmerken. De haven Mersini wordt beschouwd als een van de beste toevluchtsoorden van kleine boten in de hele Egeïsche Zee. De dorpen van Schoinousa zijn Chora en Messaria. Alle huizen van de permanente bewoners zijn gebouwd volgens de Cycladische architectuur. De natuurlijke schoonheid van Schoinousa onderscheidt het van de andere eilanden van de Kleine Cycladen. Het heeft in totaal 18 stranden, de meeste met elkaar verbonden door onverharde wegen. Tsigkouri is het populairste strand van het eiland. Het is een zandstrand en er zijn veel schaduwrijke bomen, waardoor het ideaal is voor gezinnen.

Schinoussa


Donoúsa


Donoúsais een klein eiland met een bijzondere schoonheid. De permanente inwoners zijn weinig, niet meer dan 170. Het grootste dorp en de haven van het eiland is Stavros. Het is een schilderachtig dorp met witte huizen en pure Cycladische identiteit die elke toerist fascineert. Dit kleine dorp kreeg de naam Stavros (Grieks woord voor Kruis), vanwege de kerk van het Heilige Kruis, aan de oostkant van het dorp. Livadi moet het mooiste strand van het eiland zijn. Maar om in het blauwe water te duiken, moet je een half uur lopen! Het is het echt waard!

Donousa

Donousa

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Naxos

Naxos & Small Cyclades

Telefoon: +302285360100


Twitter: twitter.com/NaxosIslands
Facebook: facebook.com/naxosislandgreece
YouTube: youtube.com/user/NaxosSmallCyclades
Pinterest: pinterest.com/naxosandsmallcyclades
Instagram: instagram.com/naxosandsmallcyclades

Kaart van Naxos