Athene

Athene, bij iedereen bekend en bij veel minder reizigers bemind. De Griekse hoofdstad, waar de Olympische Spelen zijn begonnen en waar Athena haar naam aan de stad ontleende is zeker een city trip waard. Met zoveel interessante bezienswaardigheden en musea zoals het Parthenon, Akropolis en de Nationale Bibliotheek heb je zeker 3 dagen nodig om een goede indruk te krijgen.

Het Parthenon op de Akropolis berg in Athene

Het Parthenon op de Akropolis berg in Athene

Reizen naar Athene

Om vanuit Nederland of België naar Athene te reizen zijn er 2 opties. Dat zijn het vliegtuig of met de auto en de boot maar die laatste is vooral een optie voor vakantiegangers die met de caravan reizen.

Vliegtickets naar Athene

Zowel KLM, Transavia als Aegan Airlines vliegen rechtstraaks naar de luchthaven Athens International Airport Eleftherios Venizelos bij Athene. Als je het niet erg vind om een keer over te stappen en toch een lage ticketprijs te betalen dan bieden Swiss Airlines en Air Serbia ook verbindingen naar de luchthaven ATH die op ongeveer 30 minuten ten oosten van de stad ligt. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Athene luchthaven. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Athene International Airport Eleftherios Venizelos

Athene International Airport Eleftherios Venizelos

Beste tijd om te reizen naar Athene

Aangezien het erg heet kan zijn in de zomermaanden is deze periode in Athene iets minder geschikt voor ouderen of gezinnen met jonge kinderen. De lucht is over het algemeen wel droger dus de warmte is wel goed te verdragen. Het voorjaar en het najaar zijn de ideale periode om Athene te beozoeken. In de winter kan het met 8 graden aardig koud worden.

Mensen zoeken verkoeling in de schaduw op de Akropolis

Mensen zoeken verkoeling in de schaduw

Bezienswaardigheden in Athene

De lijst met Athene’s bezienswaardigheden kan bijna onbeperkt lang zijn. Daarom geven wij naast de top 5 bezienswaardigheden in Athene nog veel meer tips voor Athene bezienswaardigheden zodat je ruimte overhoudt in je dagplanning om nieuw ontdekte musea toe te voegen.

Dit zijn de top 5 bezienswaardigheden van Athene

 • De Akropolis berg met daarop de 4 monumenten
 • Het Parthenon, de Nikè tempel, de Propylaeën en het Erechteion
 • Onderweg erheen passeer je Herodieon, een theater dat plaats bood aan 6.000 toeschouwers
 • Akropolis Museum
 • Hellenic Childrens Museum

 

Akropolis berg

Niet alleen de weg naar de Akropolis is geplaveid met marmer, ook de weg omhoog, na de kaart controle ligt vol met marmer. Dit betekent dat goed schoeisel een vereiste is. Laat je hakken of slippers thuis en trek stevige schoenen aan, zowel wanneer het droog als wanneer het warm is. Gratis toegang tot Akropolis is ook mogelijk. Op sommige dagen kun je een gratis ticket voor Akropolis krijgen. Dat zijn deze dagen:

 • 6 maart (in memory of Melina Mercouri)
 • 18 april (Internationale Monumenten Dag)
 • 18 april (Internationale Museum Dag)
 • Laatste weekend van september (European Heritage Days)
 • 28 October
 • Elke eerste zondag van de maand van van 1 november tot 31 maart

Kinderen tot 18 jaar hebben altijd gratis toegang op vertoon van hun nationale ID kaart of paspoort. Op alle andere dagen zijn de kosten voor een Akropolis ticket €20 als je een kaartje onderaan de berg bij het officiële ticket office koopt. Studenten krijgen op vertoon van hun studentenkaart korting op het kaartje voor de Akropolis. Wil je voorkomen dat je in de rij moet staan om je kaartje voor de Akropolis te bemachtigen? Zeker in het hoogseizoen kan het erg druk zijn bij de kassa’s. Koop dan vooraf “>je ticket en sla de wachtrijen over.

Zicht op de Akropolis vanaf het Acropolis Museum

Zicht op de Akropolis vanaf het Acropolis Museum

Meer dingen om te bekijken in Athene

 • Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
 • Varvakios Central Market
 • National Museum of Contemporary Art (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ))
 • Bibliotheek van Hadrianus
 • Nationale Bibliotheek van Griekenland
 • Kunst galerij The Breeder Gallery
The Breeder

The Breeder

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Het Cultureel Centrum Stavros Niarchos (SNFCC) is ontworpen door de bekende Italiaanse architect Renzo Piano. De volledige financiering van dit project dat in 2016 is voltooid, is gedaan door de foundation Stavros Niarchos. In 2017 werd het volledig project, inclusief het pand waarin de Nationale Bibliotheek van Griekenland is gehuisvest en het Stavros Niarchos Park gedoneerd aan de Griekse overheid.

Het begroeide dak

Het begroeide dak

Het gebouw ligt torent als een berg boven het landschap uit door het verloop van 3-5%. Het idee van Renzo Piano was dat de zee vanaf de wijk, die zijn naam te ontleent aan de zee, zo weer zichtbaar wordt. De totale oppervlakte inclusief het park waar een grote hoeveelheid Griekse planten groeien is maar liefst 210.000 m 2. Naast het pand ligt een kanaal van 400 meter waar gevaren kan worden en waar evenementen worden gehouden zoals een muziek festival kanaal of een ijsbaan rondom Kerst. Om de verbinding en continuïteit tussen de gebouwen en de verdiepingen aan te geven is marmer gebruikt op de vloeren, ook buiten.

Het dak, ofwel Lighthouse, van het SNFCC

Het dak, ofwel Lighthouse, van het SNFCC

Boven het operagebouw zweeft een dak dat een dikte heeft van 40 cm tot maar liefst 3 meter om bestand te zijn tegen de wind. Dit dak, voorzien van zonnepanelen, torent boven het pand uit als een wolk boven een berg. Het dak heeft een metalen ‘mesh’ waardoor het zonlicht op een natuurlijke wijze gefilterd wordt en het gebouw van binnen minder schadelijk en toch fijn licht krijgt. De opera heeft 2 zalen. Een auditorium, in de vorm van een hoef, dat plaats biedt aan 1.400 toeschouwers en een een zogenaamd black box theater waar 400 stoelen inpassen. Ook hier heeft de architect volledig zijn gang kunnen gaan. De lichten in het plafond zijn verborgen in het plafond. Als je omhoog kijkt zie je alleen een “glimlach”. Grote delen zijn van Amerikaans eikenhout vanwege de reflecterende eigenschappen. In het Black Box theater kunnen rijen stoelen via een mechanisme ingeschoven worden zodat de zaal naar behoefte groter gemaakt kan worden. Tijdens de rondleiding, die elke zaterdagochtend om 10:00 wordt gegeven kom je ook backstage. Hier zie je pas hoe groot en ingenieur het hele theater is. Een echte aanrader voor het hele gezin en de toegang is gratis. Een unieke kans om achter de coulissen te kijken.

Niet geschikt als je hoogtevrees hebt

Niet geschikt als je hoogtevrees hebt

Smile

Smile

Backstage bij het SNFCC

Backstage bij het SNFCC

Op de vloer is goed te zijn hoe het podium van het black Box theater groter gemaakt kan worden

Op de vloer is goed te zijn hoe het podium van het black Box theater groter gemaakt kan worden

De oefenruimtes voor het koor

De oefenruimtes voor het koor

Ook in het SNFCC vind je veel kunst

Ook binnen in het SNFCC vind je veel kunst

De Nationale Bibliotheek van Griekenland

Het SNFCC huisvest ook de Nationale Bibliotheek van Griekenland. Met een maximale capaciteit van 2 miljoen boeken zul je zien dat er nog vele lege boekenplanken zijn. De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en biedt ook de mogelijkheid om boeken te lenen. Voor jonge kinderen is er een speciale afdeling waar spelenderwijs kennis gemaakt kan worden met lezen en boeken. Voor oudere kinderen zijn er faciliteiten die bij hun behoeftes passen. Daarom is deze zaal ingedeeld op leeftijdscategorie.

Kunst galerij The Breeder Gallery

Kunstmuseum The Breeder Gallery is een van Athene’s grootste culturele platforms voor contemporary art. Het toont werken van Atheense kunstenaars en ook internationale artiesten. The Breeder is ontsproten aan het brein van George Vamvakidis en Stathis Panagoulis in navolging van hun The Breeder magazine. Leuk weetje: het gebouw, herontwerpen door architect Aris Zampikos was tot in de jaren ’70 een ijsfabriek. Adres: 45 Iasonos st, GR 10436, Athene.

Hotels in Athene

Volgens Booking.com zijn er meer dan 5.200 hotels in Athene. Ontdek de uitgebreide accommodatie mogelijkheden met onze tips. Net als in veel steden is airbnb populair in Athene. De wijk Koukaki is erg populair geworden bij reizigers die een verblijf in Athene zoeken vanwege de echte lokale ervaring. Bovendien heb je vanaf deze wijk een schitterend uitzicht op het Akropolis.

 

 

In Psiri hebben zich veel kunstenaars en hipsters gevestigd. Ook hier krijg het echte Athene lokale gevoel wanneer je in deze wijk slaapt. In autovrij Gazi, voorheen een industrieel gebied zijn vele clubs, theaters en musea. In de wijk Monastiráki boek je een hotel als je van winkelen houdt. Hier vind je naast de grote vlooienmarkt ook alle lokale en internationale winkels de Mango, H&M en meer.

Uitzicht vanaf de bar van het Athens Marriott hotel

Het Athens Marriott hotel ligt dichtbij de zee en op 3 minuten lopen vanaf het door Renzo Piano ontworpen Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. De ideale plek om in Athene te slapen dus.

De lobby van het het Athens Marriott hotel

Nog een tip, vraag alvast een reisgids aan over Athene om in de vakantiestemming te komen!

Eten & Drinken in Athene

Net als in de rest van Griekenland is de koffie cultuur een ding in Athene. Overal vind je (hippe) bars waar de Athener zijn freddo besteld, een ijskoude koffie. Al bij het bestellen vraagt de ober of je er suiker in wilt.

Hip cafe Bel Ray in Koukaki

Hip cafe Bel Ray in Koukaki

De nationale kaas van Griekenland, feta koop je zelfs in de gewone supermarkt in tientallen soorten. Feta is dan ook een belangrijk onderdeel van bijna alle maaltijden en wordt niet alleen in een salade gegeten.

Voldoende keuze uit feta

Voldoende keuze uit feta

Michelin sterren restaurant Hytra

Het Hytra Restaurant vind je op 6e and 7e verdieping van het Onassis Cultural Centre. In de zomer dineer je buiten op de 7e verdieping en als het kouder is zit je aangenaam binnen op de 6e. Is het eten al een ervaring op zich door de lokale gerechten die door het keukenteam van Michelin ster chef-kok Tasos Mantis bereid worden. Het eten is hier zeer betaalbaar. Je eet al een 8-gangen menu vanaf €65. Wil je hier ook een wijn-paring bij doen, met vooral Griekse wijnen, dan betaal je ongeveer €30 extra. De bijna onzichtbare bediening schenkt je glazen ongemerkt bij. Wil je een avond zonder alcohol? Dan is er een pairing met sapjes. Of wil je het juist extra spannend maken? Kies dan voor het menu met de cocktail pairing. Het personeel vraagt je altijd naar allergieën en zelfs of je liever vegetarisch wilt eten.

Hytra op de 7e etage

Hytra op de 7e etage

Uitzicht op de Akropolis

Uitzicht op de Akropolis

Dineren bij de ondergaande zon

Dineren bij de ondergaande zon

Tip: zorg dat je via de website een reservering boekt bij Hytra. Dan ben je zeker van een tafeltje. Het restaurant opent om 20:00 voor diner. Zorg dat je ook reserveert bij Hytra om 20:00 dan maak je in het zomerseizoen de betoverende zonsondergang mee.

Bezoek de Varvakios markt

Op de Varvakios centrale markt van Athene onderga je de echte marktervaring. Het is een wirwar van lokale Grieken; van oma’s in traditionele kleding, koks tot andere geïnteresseerden. Op Varvakios wordt gehandeld. Hier hangt het vlees aan grote haken en hakken de slagers in hun witte jassen verse stukken vlees van een karkas. In de 2e 19e eeuwse hal staan de marktkoopmannen met laarzen aan hun vers gevangen vis aan de man te brengen.

Vlees

Vlees

Vis

Vis

Vanaf de markt loop je via de Athinas straat in ongeveer 10 minuten naar de voet van de Akropolis berg. Onderweg baan je je een weg langs toeristische winkeltjes, straatverkopers met armbandjes en terrasjes van cafe’s.

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Athene

This is Athens

7 Filellinon
105 57 Syntagma
Griekenland
Telefoon: +30 210 331 2001


Twitter: twitter.com/CityofAthens
Facebook: facebook.com/cityofathens
YouTube: youtube.com/user/BreathtakingAthens
Instagram: instagram.com/thisisathens

 

Neem contact op met This is Athens

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Athene ontvangen*

Kaart van Athene