Erfurt

Laat je verbazen door de historie van de Middeleeuwse provinciehoofdstad Erfurt. In deze karakteristieke stad kom je overal verborgen binnenplaatsjes, terrasjes en steegjes tegen waar veel Middeleeuwse architectuur bewaard is gebleven.

terras in Erfurt

terras in Erfurt

Erfurt heeft een aantal bijzondere plekken die op de werelderfgoedlijst staan, het centrum is daarom een van Duitslands belangrijkste monumenten op het gebied van stedenbouw. De brede autoloze winkelstraten met hun ruime aanbod bieden bovendien ideale omstandigheden voor een middagje winkelen.

Bezienswaardigheden in Erfurt

Loop langs de Prediken Kirchen op weg naar het Joods historisch centrum. Binnen staat een prachtig groot orgel waar nog steeds concerten op worden gegeven. Met de roots van Johan Sebastian Bach in Erfurt zijn het dan ook zijn klanken die hier voornamelijk nog weerklinken.

Het orgel in de Prediken kerk

Het orgel in de Prediken kerk

De kerk van buiten

De kerk van buiten

Joodse synagoge

Bezoek de oudste midden-Europese synagoge daterend uit de 11e eeuw. Bij een renovering in de buurt zijn de bezittingen van de synagoge familie opgegraven. Tijdens de 2e wereldoorlog zijn de schatten vermoedelijk verstopt om veilig te stellen.

De Joodse synagoge van Erfurt

De Joodse synagoge van Erfurt

Bewonder in de kelder van de synagoge deze prachtige schatten bestaande uit luxueuze sieraden, aardewerk en zilvermunten. Vooral bijzonder is de typisch joodse trouwring, in de vorm van een synagoge, waar er nog maar 3 van op de wereld zijn. Je kunt aan de collectie zien hoe rijk de familie en de stad Erfurt in de Middeleeuwen waren.

een typisch Joodse trouwring

een typisch Joodse trouwring

Krämer Brücke

Loop over de befaamde Krämer-brug. Zonder dat je door hebt over een brug te lopen, loop je door een karakteristiek straatje. Hier koop je bij de ambachtswinkeltjes heerlijke handgemaakte chocola (Brucken trüffel), verse kruiden of kleurrijk handgeschilderd aardewerk. Aan de andere kant van de brug zie je wat deze brug zo uniek maakt in Europa. Met 120 meter is dit de langste en hoogst bebouwde brug. De kleurrijke huisjes en het stromende water geven de brug vanaf deze kant tevens een mooi panoramisch aanzicht.

een typische ambachtswinkel

een typische ambachtswinkel

Keramiek winkel Erfurt

Keramiek winkel

De bebouwde Kramer brug

De bebouwde Kramer brug

Domplätz

Bewandel het grote Domplein met haar indrukwekkende gotische Domkerk en Sverikerk. Daterend uit de 14e eeuw en met haar 500 jaar oude en beroemde Gloriosa klok vormt de Dom het middelpunt van het historische centrum. Het tweede deel van kerk is later in de 15e eeuw aangebouwd. Er zijn verschillende bouwstijlen terug te vinden binnen de kerk, zo stamt het prachtige barokke altaar uit de 17e eeuw.

Het domplein in Erfurt

Het domplein in Erfurt

de Domkerk van Erfurt

de Domkerk van Erfurt

Het altaar van de Domkerk

Het altaar van de Domkerk

Tip van het verkeersbureau: Ieder jaar in de zomer behoren de 70 Erfurter domtreden tot een van de mooiste festival podia ter wereld, tijdens het Domstufenfestspiele.

Musea in Erfurt

Kunsthalle

Bezoek de Erfurter Kunsthalle in de historische oude binnenstad, direct tegenover het stadhuis op de Fischmarkt. De Kunsthalle is gevestigd in een renaissance herenhuis uit 1562, de sierlijke gevel kenmerkt het gezicht van de autenthieke Fischmarkt. Wisselende nationale en internationale tentoonstellingen van kunst, design en kunstnijverheid dragen bij aan de rijke cultuur van Erfurt.

Kunsthal in Erfurt

Kunsthal in Erfurt

Shoppen in Erfurt

Shop tot je er bij neervalt in de winkelstraat de Anger en het bijbehorende plein. De winkels zijn de hele week open tot 20:00 s’avonds en bieden veel shoppingmogelijkheden; van luxe en internationale merken tot kleine winkeltjes en unieke boutiques.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Eten in Erfurt

Probeer de lokale Zumpfküche een heerlijke cake-taart die Duitsers maar wat graag eten. Bij voorkeur bij de thee of koffie rond een uur of 16:00.
Bij Cafe Nüsslein bij de Krämerbrücke hebben ze heerlijke Zumpfküche en tal van andere taarten.

Proef de lokale Zumpfkuche

Proef de lokale Zumpfkuche

Overigens kun je er ook terecht voor het diner. Aan de andere zijde van het restaurant eet je, als je de eerste bent, romantisch onder een boogje aan het einde van de Krämer brug en prachtig uitzicht op het plein.

Köstritzer zum Gülden Rade

Dineren doe je bij restaurant Köstritzer zum Gülden Rade vooral voor de Thüringse aardappel specialiteit Kloesse ben je hier aan het juiste adres.

Heb jij Kloesse al eens geprobeerd?

Heb jij Kloesse al eens geprobeerd?

Nachtleven in Erfurt

Het 12e eeuwse Engelsburg was vooral in de 16e eeuw een belangrijke plek van samenkomst voor de universiteit. Nu is het nog steeds een bijeenkomst voor studenten weliswaar in een modern jasje met een biergarten (terras tuin) en een discotheek.

Hotels in Erfurt

Hotel Zumnorde

Slaap in het comfortable Zumnorde hotel midden in het centrum van Erfurt. In 1991 begon de Zumnorde familie met een schoenenwinkel in het historische pand. Drie jaar later opende ze het hotel dat inmiddels is uitgegroeid tot een prettig verblijf voor zowel families als zakenmensen. De kamers zijn zeer ruim en schoon en het ontbijt is gevarieerd. Maar het hotel scoort vooral punten door de prachtige en stille binnentuin op het dak en het restaurant met terras op de sfeervolle binnenplaats. Het donkere eikenhouten restaurant oogt sjiek en het eten is er smaakvol. Eindig de avond aan de bar van de biertuin aan de achterkant van het restaurant.

het restaurant van het hotel Zumnorde

het restaurant van het hotel

Terras van het Zumnorde hotel

Terras van het Zumnorde hotel

Bezienswaardigheden in Thüringen

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen daar is Thüringen uitermate geschikt voor. Langs de prachtige groene heuvels door de vallei en langs de vele wateren, beekjes en stroompjes. 4 sterren hebben de testers van de Algemene Duitse Bicycle Club gegeven aan de Ilm-vallei-fietsroute dit maakte deze tot de eerste gecertificeerde fietsroute in Thüringen.

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Mosterdmolen Kleinhettstedt

Vanuit Erfurt op de weg naar Kranichveld en Weimar stop je bij de Middeleeuwse mosterdmolen van Kleinhettstedt. Ervaar de historie van de authentieke molen die vanaf 1732 in het bezit is van de familie Morgenroth, vandaag de dag onder de hoede van de 9e generatie. In de molen werd van alles bewerkt zoals graan, maïs en olie-zaden voor mosterd. Vandaag de dag zie je hoe de eerste machines daterend uit 1870 de mosterdzaden fijnmaalden tot mosterd. Laat je vertellen over de geschiedenis van de molen en de Morgenroth familie tijdens de rondleiding. Eindig in het winkeltje waar je zelf de meest unieke mosterd smaken kan proeven en kopen.

De mosterdmolen in Kleinhettstedt

De mosterdmolen in Kleinhettstedt

onderdelen van de mosterfabriek

onderdelen van de mosterfabriek

De maalstenen van de mosterdmolen

De maalstenen van de mosterdmolen

Mosterdmolen

Mosterdmolen

Tip van het verkeersbureau: Vergeet als je langs de schuur loopt niet even tussendoor te steken naar het verborgen maar adembenemende uitzicht over de heuvels.

Kranichfeld

Onder Erfurt en Weimar ligt in de groene regio Ilmtal het iddylische Kranichfeld waar de bekende dichter Rudolf Baumbach is geboren.Kranichfeld is een perfecte omgeving voor diverse activiteiten zoals fiets- en wandeltochten maar ook voor een middagje bij de Falkenier of diverse culturele activiteiten kun je hier terecht.

Kranichfeld

Kranichfeld

Oberschloss

Loop door het plaatsje omhoog en bezoek het indrukwekkende Oberschloss die zijn oorsprong kent in het jaar 1200. Verschillende adellijke families hebben zich hier in de Middeleeuwen gevestigd. In 1934 is het afgebrand door de laatste eigenaar in de hoop zo onder zijn schulden uit te komen.

De Oberschloss ruine

De Oberschloss ruine

De ruïne is geërfd door een zoon die het doneerde aan de Nazi’s om hoger in rang te komen. Tijdens WO2 is onder dwang de wederopbouw begonnen. Na de oorlog tijdens de DDR kwam het slot te vervallen en in 1994 is het geheel gerenoveerd en opengesteld voor publiek. Binnen is een tentoonstelling met de indrukwekkende geschiedenis van het slot te bekijken. Daarnaast is het slot zomers het ideale decor voor lokalen om te trouwen. Je zult hier dus gegarandeerd een bruidje spotten. Ook het spectaculaire uitzicht van bovenaf de hoogste toren mag je beslist niet missen.

De Oberschloss ruine in glorie

De Oberschloss ruine in glorie

ruine-erfurt

het spectaculaire uitzicht

het spectaculaire uitzicht

Velo inn hotel

In Bad Berka kun je slapen in het moderne Velo inn waar je tegelijk fietsen kunt huren of je fiets ter reparatie afstaat. De kamers zijn erg romantisch en sfeervol, iets wat je niet verwacht als je de strakke lobby en ontbijtzaal ziet bij binnekomst. In Bad Berka ga je naar de heilzame bron en verwen je de gespannen fietskuiten in een heerlijk koel Kneipp bad.

Verkeersbureaus en VVV’s in Erfurt

Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Benediktsplatz 1
99084 Erfurt
Duitsland
Telefoon: +4936166400

Facebook: facebook.com/erfurterlebbar
YouTube: youtube.com/channel/UCGu6t9uYdHftCPUvrY0VD3Q
Instagram: instagram.com/erfurt_erleben

 

Neem contact op met Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Geef je direct op om lokale tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Erfurt ontvangen*

Kaart van Erfurt

Op de plattegrond van Erfurt vind je alle bezienswaardigheden en de genoemde activiteiten. Met de kaart van Erfurt plan je jouw bezoek aan Erfurt makkelijker.

 

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Vliegtickets naar Erfurt

Zowel KLM als Lufthansa vliegen naar de luchthaven Erfurt (ERF) bij Erfurt. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Erfurt. Bekijk de ticket aanbiedingen!