Sport & Vrije tijd in Sachsen-Anhalt

sport-icoon-verkeersbureaus Er is weinig nodig om in beweging te komen in Sachsen-Anhalt. De vrije tijdsmogelijkheden zijn eindeloos en (recreatieve) sporters vinden hier ook hun weg. Ontdek Sachsen-Anhalt op de fiets of wandelend en je zult versteld staan van wat je tegenkomt.

Dit zijn de mooiste fietstochten in Saksen-Anhalt

Wanneer de natuur ontwaakt, is fietsen een heel bijzonder genot – en waarschijnlijk de mooiste manier om Saksen-Anhalt te verkennen. Het land is ideaal voor fietsvakantiegangers die van de natuur houden en cultuur niet willen missen. Favorieten zijn onder meer het Elbe-fietspad, het Saale-fietspad en het Unstrut-fietspad. Het vlakke landschap van de Altmark in het noorden van het land is een ideaal fietsgebied voor gezinnen. Mountainbikers en wielrenners komen in het Harzgebergte aan hun trekken.

Fietsroute door Sachsen-Anhalt

 

Fietsroute op de Groene Gordel in de noordelijke uitlopers van de Harz: De noordelijke uitlopers van de Harz tussen Hornburg, Osterwieck, Vienenburg, Bad Harzburg, Ilsenburg en Wernigerode: alleen de Großer Fallstein onderscheidt zich van zijn glooiende heuvels als een onmisbaar uitkijkpunt. Dit prachtige gebied nodigt fietsers uit om een ​​route langs de Groene Gordel te maken. Ze leiden langs boomgaarden, velden en kastanjelaantjes, door de ongerepte natuur en naar de overblijfselen van de voormalige grensversterkingen.

Kastelen en wijn langs het Saale-fietspad

Het Saale-fietspad van Jena naar Naumburg (Saale) leidt langs de rivier langs pittoreske kastelen en paleizen. Achter Jena begroeten de beroemde kastelen van Dornburg u al snel vanaf de indrukwekkende schelpenkalkstenen kliffen. Plan ook een rustpauze aan de muren van de Camburg en de Cyriaksruine en later bij de beroemde Saale-kastelen Saleck en Rudelsburg. Vanuit Bad Kösen leidt de tocht onder de zoutwinningen door naar Naumburg langs de wijngaarden van het wijnbouwgebied Saale-Unstrut.

 

Met de fiets langs de vestinggeschiedenis van Maagdenburg: De route voert over een totale afstand van 15 kilometer door de vestinggeschiedenis van Maagdenburg. Dompel jezelf onder in het verleden langs eeuwenoude vestingmuren, kazematten en kazernes. Maagdenburg werd ooit beschouwd als het sterkste fort van Pruisen. Al in de middeleeuwen werden hier indrukwekkende beschermende muren gebouwd. Langs de muren heb je uitzicht op historische parken. Volg de “groene ring” van Maagdenburg en daarmee de historische stadsversterkingen.

Hanzestad Havelberg fietsknooppunt: regionale fietsroutes en langeafstandsfietspaden nodigen uit om te genieten van het zadel, of je de wind nu lekker om je neus wilt laten waaien of er op de pedalen mee wilt concurreren: de Hanzestad van Havelberg is het ideale startpunt voor fietservaringen.

Welkom op het Elbefietspad – fietsvakantie op een van de meest gevarieerde fietspaden van Europa. Ga op ontdekkingsreis tussen natuur, cultuur en manier van leven. Lees meer over de fietsvriendelijke accommodaties en welke bezienswaardigheden je te wachten staan ​​langs deze prachtige rivier.

 

Steenkool | stoom | licht | Meren – avonturenroute: Waar ooit graafmachines in talloze bruinkoolmijnen de grond in groeven, loopt vandaag de dag de COAL | STOOM | LICHT | MEREN. Tussen Lutherstadt Wittenberg en het Neuseenland in Leipzig verbindt het locaties die inzicht bieden in de geschiedenis van de bruinkoolmijnbouw en -industrie en het opmerkelijke aanpassingsvermogen van het Midden-Duitse mijngebied van een ecologisch verwoeste regio naar een schilderachtig merengebied met groene industrieën.

Fietstochten in en rond Halle (Saale): Een tocht van de drukte van de stad naar het groen is een weldaad voor lichaam en geest. Maar liefst 15,9% van het stadsoppervlak bestaat uit parken en groene ruimten. Halle biedt daardoor een hoge levenskwaliteit in een natuurlijke omgeving. Naast de Botanische Tuin, de Amtgarten en het Gimritzer Park is het door de rivier omgeven Peißnitz-eiland een knooppunt, vis- en ontmoetingspunt voor sport, spel en picknicks in de open lucht. Groene duimen omhoog!

Garden Realm Tour Prins Franz: De Garden Realm Tour is vernoemd naar Prins Leopold III. Franz von Anhalt-Dessau (1740-1817), de schepper van het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. Op deze manier worden zijn ideeën en hervormingen duidelijk. De ongeveer 68 km lange fietsroute leidt door het unieke Elbe-landschap, het biosfeerreservaat Midden-Elbe en verbindt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden met de kastelen en parken van het UNESCO-werelderfgoed Dessau-Wörlitz Garden Realm.

De mooiste wandelroutes in Saksen-Anhalt

Of u nu in de Harz, de Altmark of de regio Saale-Unstrut wandelt – de tochten door de fantastisch mooie natuurlandschappen, wijngaarden, beekdalen en steile hellingen met spectaculaire uitzichten bieden unieke ervaringen. Er is altijd wel iets te ontdekken: natuurmonumenten, legendarische plekken, gevarieerde cultuurlandschappen en zelfs bijzondere diersoorten zoals de bever. Ook de pelgrimsroutes zoals de Lutherweg of de Jacobsweg zijn populair. U kunt op alle manieren ontspannen en nieuwe energie opdoen.

 

De Selketalstieg: Op de Selketal-Stieg kunt u pure natuur en cultuur beleven op een prachtige route door de Unterharz. Het gaat door het voorouderlijk thuisland van de Anhaltiner naar Falke Castle nstein verleden naar de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg. Het Selketal te voet beleven betekent genieten van de pure natuur, het bewonderen van gevarieerde landschappen en het beleven van de levende geschiedenis.

Wandelen met uitzicht op het kasteel – de geopaat van Bad Kösen: Geopaten, zoals in Zscheiplitz of Bad Kösen, brengen bezoekers dichter bij de geologische kenmerken. In 2006 is een Geopark Triasland gedefinieerd, dat grenzen heeft die verder reiken dan het natuurparkgebied.

Maagdenburg aan de Elbe: Ontdek Ottostadt en omgeving te voet! Met zijn vlakke geografie en veel groen is Maagdenburg perfect voor een wandeltocht. Voorbij de meer dan 800 jaar oude kathedraal en het moderne architectonische project Hundertwasser, de Groene Citadel, nodigen talrijke bezienswaardigheden, cafés en restaurants u uit om hier een pauze te nemen.
Frau Harke Legend Path: Je kunt Kamern inruilen voor de legendarische wereld van Frau-Harke. Het Kamerngebergte biedt een gevarieerde natuurbelevenis. Alleen of met gecertificeerde gidsen ontdekken de gasten de flora en fauna van de regio of gaan op zoek naar sporen van de natuur en beschermende godin van de Elb-Havel-hoek.

Wandelen op de Dübener Heide: De kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour loopt door de Dübener Heide ten zuiden van Lutherstadt Wittenberg en ten noorden van Leipzig en is ingebed in het natuurlijke rivierlandschap tussen de Mulde en de Elbe. Het is het grootste gemengde bosgebied van Midden-Duitsland en werd in 1992 uitgeroepen tot natuurpark. Talrijke wandel- en natuurpaden leiden door de prachtige heidebossen en heidelandschappen. Het gaat langs kleine bosmeren, romantische open plekken en rustige plekken.

Wandelroutes in en rond Halle (Saale): Deze tochten gaan hoog naar de kleine en grote toppen in en rond Halle, bijvoorbeeld het unieke kalksteenlandschap van de Brachwitz-Alpen of het landschap van het Seeben-gebergte. Vanaf de Galgenbergen kunt u genieten van het unieke uitzicht op de prachtige stad Saale of u laten betoveren door de zonsondergang op de Klausbergen.

Start in Nederland – de langeafstandswandelroute E11: In Nederland begint het pad in Deventer, van daaruit loopt het door Twente en in Duitsland via Rheine naar Osnabrück. Nu ga je eerst over het smalle Wiehengebirge, daarna door het Weser- en Leinebergland. De Harz wordt bereikt bij Seesen. Op de noordelijke flank loopt het pad door Goslar en Bad Harzburg en bereikt vervolgens Saksen-Anhalt. We vervolgen via Ilsenburg, Wernigerode, Blankenburg, Thale naar Ballenstedt. Bij Wippra draait het naar het oosten en bereikt dan de uitlopers van de Harz bij Lutherstadt Eisleben. Voorbij de Süßen See, via Höhnstedt, Halle/S. het volgende bestemmingspunt. Hier gaat het noordwaarts over de Petersberg, door Dessau-Roßlau, over de Elbe bij Coswig, en verlaat dan Saksen-Anhalt bij Senst in Fläming.