Hannover

Hannover, grote stad in de staat Nedersaksen in Duitsland. Met een groot aanbod aan musea, een bruisend nachtleven, perfecte winkelcentra, veel groen en prachtige architectuur, kan Hannover je gewoonweg niet teleurstellen. Al in de middeleeuwen kreeg Hannover stadsrechten en bloeide de stad op waardoor er een opera en stadskasteel te vinden zijn. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd een groot gedeelte van Hannover verwoest.

Bezienswaardigheden & Geschiedenis

Landesmuseum

In dit museum vind je voorwerpen en informatie van over de hele wereld. Het gebouw is opgedeeld in vijf afdeling met elk een eigen thema, zoals geschiedenis van de natuur en van de mens. Daarnaast heeft het Landesmuseum een groot zoölogisch gedeelte met een enorme collectie exotische dieren. Ook koelbloedige dieren van amfibieën tot reptielen en zelfs dinosaurussen zijn hier te bezichtigen. De afdelingen die geweid zijn aan cultuurgeschiedenis mag je, vanzelfsprekend, niet overslaan.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

In de tweede wereldoorlog werd de Aegidienkirche verwoest door bombardementen op Hannover. Ter nagedachtenis aan deze tragische gebeurtenis heeft men de kerk niet herbouwd maar de ruïnes als monument gehandhaafd.

De Spartaanse steen

De Spartaanse steen toont een afbeelding van zeven mannen, biddend, onder een kruis. Derhalve noemde men de steen voorheen ook wel de zeven mannen steen. Het zou gaan over de legende van verdediging van de Döhren toren, welke tijdens het bewind van Henri de oudere in 1490, verschillende levens heeft geëist toen de toren neerviel.

Het nieuwe Stadhuis

Het nieuwe stadhuis, is een van de bekendste gebouwen in de stad New Town Hall en een belangrijk aanknopingspunt om je te oriënteren in de stad. Een lift brengt de bezoeker naar een hoogte van 43 meter, naar een uitkijkplateau. Van hier uit kun je, bij helder weer, helemaal naar het Harz gebergte kijken. Het gebouw ziet er uit als een barok kasteel, geheel in de stijl van het neo-renaissancisme. In 1901 begon men met de bouw en reeds in 1913 was het gebouw voltooid. Om een solide basis te creëren, werden er in de brakke grond meer dan 6.000 palen geheid. Ondanks deze genoodzaakte maatregelen die extra werk veroorzaakte, was het gebouw op tijd af, voor het bezoek van Keizer Willem II. Op de feestelijke opening op 20 juni 1913 zou een ambtenaar trots hebben geroepen: “Kijk majesteit, alles contant betaald!” In de fries op de eerste verdieping boven de ramen zijn negen historisch belangrijke fragmenten uitgebeeld. Bij de ingang kun je zien hoe het stadhuis er door de decenia heen uit heeft gezien, hier staan miniaturen uit 1689, 1939, 1945 en een van hoe het gebouw er vandaag de dag uit ziet.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Paleizen

Twee fraaie paleizen zijn het Wangenheim paleis Leine paleis. Koning George V woonde tien jaar lang in het Wengenheim Paleis, dat gebouwd werd in 1832. Toen hij het paleis verliet, was het een tijdlang in gebruik als stadhuis. Tegenwoordig zit het Ministerie van Economie, Technologie en Transport van de deelstaat Nedersaksen in het pand. Over een prachtige brug, die Venetiaans aan doet, kom je bij het oudere Leine paleis, gebouwd in 1686, ontworpen door een Itiaanse architect.

Kreuzkirche

De ‘Kreuzkirche’ of Heilige kruis kerk is een van de meest belangrijke gebouwen in de stad. De bouw er van gaat al terug naar 1333. Een fraai gotisch interieur, maakt het tot een prachtige bezienswaardigheid.

Duve kapel

Johann Duve, een aannemer en een man van zeer hoog aanzien in zijn tijd, liet in 1652 de ‘Duve kapel’ bouwen. Hij werd gezien als een weldoener, door zijn vele giften aan de stad. De duif op het dak (in het duitse dialect “Duve”), die hij schonk, was misschien wel een van de eerste reclame uitingen in de geschiedenis. Verder liet hij zichzelf en zijn vrouw onsterfelijk maken, door zichzelf als bijbelse figuren in het Barokke altaar van de markt kerk te laten vereeuwigen. Uiteindelijk ging Duve aan al zijn grootse investeringen, failliet. Na zijn dood bleef zijn zoon met de schulden zitten, om uiteindelijk zo arm als een rat te sterven. Maar toch is Duve, door zijn positieve imago als weldoener, geliefd. Een commissie werd in het leven geroepen en in 1916 werd er een fontein onthuld, met daarop een portrait van hun geliefde voormalige inwoner van Hannover.

Wil je niets van alle bezienswaardigheden missen, volg dan de rode draad route, die dwars door de stad loopt.

Welt der Luftfahrt

Op Hannover Airport vind je een avontuurlijke, interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de luchtvaart. Maar dit is niet zo maar een museum, het is een interactieve beleving. Maak je droom om te vliegen hier waar en ga mee op ontdekking. Kinderen leven zich uit op een oppervlakte van 2.000 m², waar originele vliegtuigonderdelen, infopanelen en multimedia-installaties op hen staan te wachten.

Het absolute hoogtepunt van dit museum is, voor groot en klein, de A320-vluchtsimulator. Let op hiervoor dien je je wel vooraf aan te melden, maar dan weet je na afloop wel hoe het is om als piloot met een Airbus te vliegen.

Hannover Adventure Zoo

Wil je er een dagje op uit in Hannover, dan is de Adventure Zoo zeker een aanrader. Deze dierentuin is benoemd tot de meest spectaculaire dierentuin in Duitsland met wel 3400 dieren. De dierentuin is opgebouwd in 7 unieke thema’s, zoals het Afrikaanse Zambezi landschap en de gorilla berg. Je reist in dit park door verschillende natuurgebieden waarbij je ondertussen kan genieten van de vele dieren. Daarnaast biedt de Adventure Zoo meerdere shows aan met onder andere olifanten en roofvogels. Plezier voor het hele gezin verzekerd.

Natuur

Bij lekker weer wandel je heerlijk door de Herrenhäuser Gärten, die eigenlijk uit vier tuinen bestaat. Naast elkaar liggen de Große Garten, de Berggarten, de Georgengarten en de Welfengarten. De Große Garten staat wijdverbreid bekend en is geroemd om haar barokke tuinaanleg. Je kunt heerlijk relaxen in deze prachtige omgeving vol groen en fonteinen. Een leuke ‘touch’ aan deze klassieke tuin, is de grot, ingericht door een bekende kunstenares Niki de Saint Phalle. Zij toverde deze eeuwenoude plek om tot een modern sprookje, vol polyester powervrouwen. In de Berggarten, eens een botanische tuin met statige serres, kun je nu vissen kijken, het biedt namelijk plaats aan Sea Life Centre van Hannover. Een enorm aquarium, waar je kunt ervaren hoe het leven metersdiep op de zeebodem eruit ziet. De andere twee tuinen zijn in Engelse stijl aangelegd.

Dieren reservaat

Als je het aandurft dieren buiten de hekken te bekijken kun je naar het Wisentgehege springe reservaat. In dit natuurpark van 220 hectare lopen 100 verschillende wilde diersoorten rond. Een rondleiding in dit park brengt je naar het midden van de wildernis, zo kun je naast otters, bizons ook beren tegenkomen.
Website: www.wisentgehege-springe.de

Cultuur, Kunst, Theater & Uitgaan

Bezoek je Hannover in de zomermaanden, plan dan je trip tijdens het Maschseefest, want dan is het in de stad drie weken lang feest. Tijdens deze weken is er voor iedereen iets te doen, van jong tot oud. Concerten, optredens van diverse artiesten en een grote keus aan culturele activiteiten. Maar je kunt ook diverse (water)sporten beoefenen, of ga je liever even met de voetjes van de vloer tijdens een salsa workshop? Gezellige openlucht restaurantjes maken een bezoek aan het Maschseefest tot compleet dagje uit.

Schuttersfeest

De Duitsers houden wel van een feestje, dat blijkt wanneer het jaarlijkse Schuttersfeest gehouden wordt. Plezier voor groot en klein tijdens de grote kermis die tien dagen lang de stad beslaat. Het absolute hoogtepunt van dit evenement is zonder twijfel de schuttersparade. Schuttersgilden uit binnen- en buitenland vormen met ruim 10.000 deelnemers een lange stoet. Volledig uitgedost trekt de parade aan de enthousiaste aanwezigen voorbij. Het feest wordt op de laatste dag afgesloten met groots vuurwerk.

Maar dat is nog niets vergeleken met het vuurwerk dat je te zien krijgt tijdens het jaarlijkse internationale vuurwerk festival, gehouden in de Herrenhäuser Gärten.

Nanas langs de Leine

Wandel eens langs de oever van de Leine, hier staan de “Nanas” van Niki de Saint Phalle. Drie expressieve felgekleurde grote vrouwenbeelden, gemaakt van polyester. In 1974 kocht de stad de beelden voor DM 150.000 (ong. € 75.000) als onderdeel van een beeldenroute, de Skulpturenmeile, door de stad. In totaal zijn er, langs 1,5 kilometer, acht kunstwerken te bewonderen.

Ballet, een concert of een opera? Een bezoek aan de Staatsopera van Hannover biedt je een avond cultuur op niveau. Reserveer snel voor een voorstelling voor La Traviata of een uitvoering van moderne dans, want kaarten zijn doorgaans snel uitverkocht.

Funpark Hannover

Aan de buitenkant ziet het Funpark Hannover er alles behalve fun uit. Een grauw grijs blok, in de buurt van de beursgebouwen, ergens weggestopt tussen kantoren en een parkeergarage. Maar schijnt bedriegt, achter deze façade gaat een hippe club schuil. Dansen en genieten kan hier tot in de kleine uurtjes. De club is zich er van bewust dat de ligging misschien niet zo gunstig is als in de stad, maar wanneer je met je eigen (huur) auto de club bezoekt, neemt Funpark de parkeerkosten voor haar rekening.

Roof garden

Met je voeten in het zand, een heerlijke drankje in de hand, dat kan toch niet in een stad? Toch wel. Bij Roof garden, een strandtent bovenop de Melhstrasse Parkeergarage. Hier kun je, na een dag winkelen of bezienswaardigheden te hebben bezocht, relaxen op heerlijke loungestoelen of ligbedden. Het beste van dit alles, je hebt een geweldig uitzicht over de stad. Mocht er onverhoopt een regendruppel dit idyllische moment verstoren, geen nood, de roof garden is grotendeels overdekt. Proost, op een mooie zonsondergang.

Hotels in Hannover

Eten & Drinken / Gastronomie

Een goed stuk vlees met een Duits biertje erbij of toch liever een glas wijn bij ondergaande zon, het kan beide in Hannover. In Duitsland wordt het avondeten als belangrijkste maaltijd van de dag gezien en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Hannover beschikt over vele sfeervolle restaurants met zowel traditionele als internationale keukens. Wij hebben de volgende restaurant tips in Hannover op een rij gezet voor je:

Das besondere Kaffeehäuschen

‘Das besondere Kaffeehäuschen’ maakt de mooiste en lekkerste taarten die je ooit in je leven geproefd hebt. ’s Winters zit je in dit gezellige koffiehuisje en ’s zomers geniet je van de zonnestralen op het terras. Het is lastig een keuze te maken uit al het lekkers op de kaart, wat dacht je van de Pianotaart gevuld met pistache en chocolade, of misschien wel de Latte Macchiato taart, maar misschien laat je je toch liever verleiden tot een stukje van de Frankfurter Kranz een taart met een heerlijke vulling van botercrème. Lust je geen taart? Dan kun je ook iets anders bestellen, bijvoorbeeld een lekkere kop zelfgemaakte soep, een stevige omelet met een glas wijn erbij. Das besondere Kaffeehäuschen heeft voor ieder wat wils!

Mister Q

Twijfel je bij het verlaten van je hotel, waar je nu eigenlijk trek in hebt? Gaan je gedachten uit naar Chinees, Italiaans of Indiaas eten? Ga naar Bij Mister Q, daar hoef je niet te kiezen, daar vind je de verschillende keukens bij elkaar in een restaurant. Begin je avond in het ene gedeelte en laat je trakteren op een lekker drankje. Verplaats je daarna om te gaan genieten van een combinatie van Europese schnitzels, Amerikaanse hamburgers en Aziatische noedels. Ook het toetjesbuffet is door verschillende landen vertegenwoordigd, wat dacht je van Italiaanse Tiramisu of lokaal warm appelgebak.

Hugos

“Een fris concept dat extreem goed uitgepakt is” aldus de eigenaar. Alle gerechten worden vers bereid en als je dat graag met eigen ogen wil zien, kan dat bij Hugos. In de zogenaamde ‘showkeuken’ kun je live volgen hoe de koks je maaltijd voor je klaar maken. Je treft hier op de kaart gerechten uit de regionale en de mediterraanse keuken.

Al-Dar

Salam aleikum in het Al-Dar Syrisch restaurant. Hartelijk welkom!

In dit huis, dat met veel liefde uit onze harten is ontstaan, verwennen wij u graag met excellente Syrische gerechten en dranken; met daarbij steeds een vleugje Arabische gastvrijheid en levensvreugde.

Laat je verwennen met oriëntaalse gerechten in een omgeving uit het sprookje van 1001 nacht.

Harry’s New-York Bar

Harry’s New-York Bar @ the Sheraton Hotel is een populaire plek om een afzakkertje te nemen, bij zowel de lokale bevolking als expats in de stad. De eerste Harry’s bar onstond al in 1911 in Parijs en sindsdien overal bekend om haar beroemde cocktails en gemoedelijke sfeer. Het was hier, waar de klassieke cocktails de Bloody Mary, French 75, Side Car en The Monkey Gland voor het eerst door het barpersoneel aan de bezoekers uitgeschonken werden. Volgens ‘Feinschmecker’, een culinair magazine, staat deze bar in de top 10 van beste hotelbars in heel Duitsland.

Pier 51

Geniet in een romantische en ontspannen sfeer van een kwaliteit dineer bij Pier 51. Dit trendy restaurant is gelegen aan het water en is al enkele jaren een begrip in Hannover. Het restaurant beschikt over een ruim aanbod van traditionele gerechten uit meerdere streken. Er wordt alleen met verse ingrediënten gekookt en door het grote aanbod is er voor iedere smaak een bijpassend gerecht. Tip: probeer een tafel met uitzicht over het water te reserveren, zodat je rond het avonduur kan meegenieten van de ondergaande zon.
Adres: Rudolf-von-Bennigsen Ufer 51, 30173 Hannover
Menuprijs: Hoog

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Hannover tips

  • Aanrader: Hannovercard!
    Ontdek Hannover en omgeving met de HannoverCard. Met deze kaart heb je recht op gratis vervoer in alle bussen en treinen van de GVH. Bovendien krijg je bergen korting op vele bezienswaardigheden, zoals Herrenhäuser Gärten, Hannover Adventure Zoo, SEA LIFE Hannover, diverse tours en verschillende musea. Voor 1 dag kost de HannoverCard € 9,50 per persoon.
  • Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Hannover om in de vakantiestemming te komen!

Winkelen & Mode

De Georgstraße en de Bahnhofstraße, zijn zonder twijfel de meest geliefde winkelstraten van Hannover. De Georgstraße, vernoemd naar Georg III, koning van Groot Brittannië en Ierland, gelegen in het stadsdeel Mitte, is een Walhalla voor shoppers. Zien en gezien worden is hier het credo.

Jaarlijks kun je hier kijken naar de zogenaamde Schorsenbummel. Op zondagen in mei, juni en september tussen 11.00 en 14.00 uur, kun je hier genieten van een flanerende stoet, verkleed in prachtige oude kostuums uit de tijd van Georg III (1730 – 1820).

Blijf op de hoogte van Hannover

Blijf op de hoogte van Hannover met onze inspirerende nieuwsbrief vol Hannover tips!

Niki de Saint-Phalle Promenade

Wat de Beurstraverse, beter bekend als de Koopgoot, is voor Rotterdam, dat is Niki de Saint-Phalle Promenade voor Hannover. Hier vind je alles wat je zoekt, van beauty tot keukenspulletjes en van mode tot cadeauwinkels. Mocht het nu toevallig wat slecht weer zijn, tijdens je bezoek aan de stad, ga dan bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij de Ernst August Galerie. Op drie verdiepingen zijn vrijwel alle bekende merken vertegenwoordigd. Op zoek zijn naar wat meer exclusievere zaken, sla dan Galerie Louise zeker niet over, een prachtige passage met een fraaie architectuur. Of loop eens door de Kröpcke passage. Verkopers in de winkels van de prestigieuze merken als Bang & Olufsen en Montblanc, voorzien je graag van advies, bij het doen van je aankopen.

Nordstadt

In de trendy wijk Nordstadt is een bezoek aan het DesignKombat zeker de moeite waard. Nog onbekende designers bieden hier hun nieuwste collectie aan.

Kun je echt geen genoeg krijgen van winkelen, hou dan de data voor late night shopping in de gaten. De winkels zijn dan tot 22.00 en op sommige data zelfs tot 24.00 uur geopend. Shop till you drop!

Misschien zie je nog wel echte kunst staan tussen alle uitgestalde kitsch, wanneer je een bezoek brengt aan de vlooienmarkt in de oude stad. Al meer dan 45 jaar kunnen inwoners en bezoekers op zaterdag van 08.00 – 16.00 uur (in de winter 09.00 – 15.00 uur) het hart ophalen aan snuisterijen uit grootmoeders tijd.

Verkeersbureau & VVV van Hannover

Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Vahrenwalder Straße 7
D-30165 Hannover
Duitsland
Telefoon: +49511/168-49746
URL: http://www.9staedte.de/nederlands

Facebook: https://www.facebook.com/tourismus.hannover.de
Flickr: flickr.com/htmg/

 

Neem contact op met Verkeersbureau Hannover

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil tips over Hannover ontvangen*

 

Vervoer en vliegtickets naar Hannover

Met de NS International reis je in 4 uur en 16 minuten naar Hannover vanaf Amsterdam. Een ticket boek je online al vanaf € 29,-.

Vanaf Eindhoven, Rotterdam, Maastricht of Amsterdam vlieg je met verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals KLM of Lufthansa gemakkelijk en snel naar je bestemming. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Kaart van Hannover