Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland. In de Oostzee is het onderdeel van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het eiland heeft talrijke prachtige stranden en is het ontdekken waard. Daarom zeggen wij, het eiland Rügen – een perfecte vakantiebestemming!

rugen-strand-buhnen-dranske

Reizen naar Rügen

Het eiland Rügen is gemakkelijk via een grote brug per auto of trein (Utrecht – Rügen circa 700 km) bereikbaar. Tijdens het voor-, hoog- en naseizoen vaart van april tot oktober aanvullend een autoveer voor voertuigen tot 5 ton van Stahlbrode (het vasteland) naar Glewitz op het eiland Rügen. Daarom kies je voor een reis naar Rügen in Mecklenburg-Vorpommern:

 • Het grootste eiland van Duitsland (976 m² oppervlakte)
 • Afstand van noord naar zuid 51,4 km, van oost naar west 42,8 km
 • Aantrekkelijk door het afwisselende landschap: kusten met steile krijtrotsen, 60 km fijn zandstrand, een glooiend heuvellandschap op het schiereiland Mönchgut, ondiepe meren in het midden van het eiland en in het westen, uitgestrekte bossen, twee nationale parken, UNESCO Werelderfgoed ‘Alte Buchenwälder‘ en een biosfeerreservaat.
 • De ideale combinatie van een ontspannen strandvakantie en sportieve activiteiten zoals fietsen, wandelen en watersport
 • Mondaine badplaatsen met historische architectuur en een uitgebreid horeca-aanbod
 • Volgens Duitse begrippen bovengemiddeld veel zonuren in combinatie met een mild wisselend klimaat.

 

Dit zijn de leukste plekken in Rügen

Je kunt deze Rügen tips, die niet op de site staan, nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Bezienswaardigheden

Dit kun je allemaal ontdekken op Rügen. De bezienswaardigheden op Rügen zijn adembenemend mooi en schier eindeloos.

 

 

Kusten met steile krijtrotsen

Een nationaal park, UNESCO werelderfgoed en een nationaal parkcentrum:
de steile krijtrotsen, vooral de beroemde ‘Königsstuhl’, is hét kenmerk van het eiland Rügen. Een wandeling over de krijtrotsen van Sassnitz naar Lohme biedt indrukwekkende uitzichten en een unieke natuurbelevenis direct aan de Oostzee. Het bezoekerscentrum ‘KÖNIGSSTUHL’ van het nationale park geeft aan de hand van een interactieve tentoonstelling een goed beeld van het ontstaan van het kustgebied.

rugen

Badplaatsen langs de Oostzee

De grote badplaatsen Binz, Sellin, Baabe en Göhren zijn met hun historische architectuur, veelzijdige horecagelegenheden en afwisselende cultuuraanbod een bezoek waard. De kleinere badplaatsen op het schiereiland Mönchgut zijn lieflijker en idyllischer met hun vele rietgedekte huisjes en historische uitstraling.

Natuurcentrum RÜGEN met boomkroonpad

Sinds juni 2013 kunnen vakantiegangers in Prora, niet ver van de badplaats Binz, door boomtoppen wandelen. Via het boomkroonpad met zijn 40 m hoge uitzichttoren kunnen wandelaars de natuur vanuit een bijzonder perspectief beleven en genieten van een uniek uitzicht over het eiland en de Oostzee. De interactieve tentoonstelling geeft achtergrondinformatie over de omringende natuur.

Voormalige residentiestad Putbus

Putbus werd in 1810 door vorst Willem Malte als jongste residentiestad van het noorden met Italiaanse flair gesticht en wordt ook wel de ‘witte stad‘ of de ‘rozenstad‘ genoemd. In Putbus zijn nog veel klassieke bouwwerken te bewonderen, zoals het circus, het historische slotpark en het theater.

Blijf op de hoogte van Rügen

 

 

Sport & Vrije tijd

De sportieve activiteiten zijn bijna eindeloos op Rügen. Wij inspireren je graag met met een aantal vrijetijdsactiviteiten.

Wandelen

Vanwege de grootte en het afwisselende landschap is het eiland Rügen uitstekend geschikt voor wandelingen met een lichte tot gemiddelde moeilijkheidsgraad. Vooral het schiereiland Jasmund met de kust met steile krijtrotsen en het schiereiland Mönchgut in het zuiden zijn geliefd onder wandelaars. Maar ook het jachtslot Granitz tussen Binz en Sellin, het schiereiland Wittow in het noorden en het westelijke gedeelte van het eiland zijn prima uitgangspunten voor afwisselende tochten.

Wandelen door Rügen

Wandelen door Rügen

Fietsen

Ook voor fietsliefhebbers biedt het eiland Rügen vanwege haar oppervlakte en veelzijdigheid goede mogelijkheden voor afwisselende fietstochten. Vooral de regio Mönchgut-Granitz met haar badplaatsen en het schiereiland Wittow in het noorden met kaap Arkona zijn dankzij hun uitgebreide fietspadennetwerk zeer geschikt voor fietsers. Geniet onderweg van een tussenstop in de vele musea, bezienswaardigheden, restaurants en cafés. Voor langere tochten zijn e-bikes beschikbaar.

Maritiem

Zeilen, (kite)surfen, kanovaren of vissen: Rügen heeft op watersportgebied, dankzij de Oostzee en de ondiepe meren, heel wat in haar mars. Surf- en kitescholen bieden cursussen en verhuur van materiaal aan. In de talrijke jachthavens bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding mee te gaan zeilen zonder specifieke voorkennis. Ook worden er vanuit verschillende havens vistochten aangeboden tijdens de speciale vistijden.

Evenementen op Rügen

In het voorjaar:

 • ‘Festspielfrühling’ – een muzikaal hoogtepunt in het voorseizoen
 • Lentewandeling met tochten naar romantische en verscholen plekjes op het eiland
 • Paasvuur, voorjaarsduik, motortochten

In de zomer:

 • Stortebeker voorstellingen – de avonturen van de beroemde piraat op het openluchtpodium in Ralswiek
 • Voorstellingen MV met gerenommeerde nationale en internationale artiesten
 • Indrukwekkende en gevarieerde kerken- en muziekzomer in de kerkelijke gemeenten op het hele eiland
  Sport-hoogtepunten op het hele eiland
 • Muzikale picknick in het park van Putbus
 • Oostzeevoorstellingen: zomertheater in de openlucht en in het klassieke theater van Putbus
  Jazz, dans en lezingen op eiland Hiddensee

In de herfst:

 • Wandelherfst met verschillende gratis wandeltochten
 • Cabaretregatta met amateurs en ‘oude rotten’
 • Tour d’Allée – Rügen op de fiets – de sportbelevenis voor profs en recreatieve fietsers
 • Oogst- en vissersfeesten

In de winter:

 • Rügen voor fijnproevers en tijd om te ontspannen
 • Kleine en fijne kerstmarkten
 • Het eiland in de winter – stilte, eiland, licht en zee
 • Nieuwjaarsfeest aan zee

Overnachten op Rügen

Het eiland heeft voor elke gast een bed, ook voor viervoeters die meegaan. De bedden kunnen ook zelf meegenomen worden in de rugzak, op de fiets, in de caravan of aanhangwagen. Qua vaste bedden is er een uitgebreid aanbod: een vakantiewoning met uitzicht op bos, velden of zee, een pension, kasteel, herenhuis, of hotel van verschillende klassen – of zelfs een luxe suite.

 

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Rügen

Tourismuszentrale Rügen Gesellschaft für Marketing und Öffentlichkeitsarbeit mbH

Ringstraße 113-115
D-18528 Bergen auf Rügen
Duitsland
Telefoon: +4938 38 80 77-90

twitter
Twitter: https://twitter.com/inselruegen
Facebook: https://www.facebook.com/ruegen.de
Instagram: instagram.com/wirsindinsel
YouTube: youtube.com/user/wirsindinsel
Pinterest: pinterest.com/inselruegen

 

Neem contact op met Verkeersbureau Rügen

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tip over Rügen ontvangen*

Kaart van Rügen