Bastogne

Bastogne (in het Nederlands ook wel Bastenaken genoemd) ligt in Wallonië in de Belgische provincie Luxemburg. De stad is onder andere bekend uit de wielersport omdat zij het keerpunt is van de wielerwedstrijd Luik-Bastenkaen-Luik. Ook werd Bastogne wereldberoemd doordat de stad het middelpunt vormde van het Ardennenoffensief (ook wel de slag om Bastogne genoemd). In de Tweede Wereldoorlog deed Duitsland een laatste poging om de geallieerden aan het Westerse front terug te dringen.

Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Er is een veelvoud aan musea te bezoeken in Bastogne die als uitgangspunt de Tweede Wereldoorlog of het Ardennenoffensief hebben. Enkele musea zijn: Bastogne War Museum, Bastogne Barracks en het 101st Airborne Museum. Bastogne is ook de plaats waar Liberty Road eindigt. Liberty Road markeert de route die de geallieerden aflegden vanaf D-Day in juni 1944. Andere trekpleisters zijn de Sint Pieterskerk en de middeleeuwse Poort van Trier (Porte de Trèves).

 

 

Restaurant Wagon Leo

Restaurant Wagon Leo

Eten en drinken

Wagon Léo

Waar België bekend staat om zijn Vlaamse frieten en verrukkelijke chocolade staat Bastogne bekend om restaurant Wagon Léo. In 1946 begon Léopold Bertholet een frietkot in een oude tramwagon. Er was plaats voor 12 personen. 4 jaar later werd er een bijgebouw aan de wagon toegevoegd en was er al plaats voor 42 mensen. Vandaag de dag is het familiebedrijf uitgegroeid tot een restaurant voor 250 personen, een bistro én twee hotels! Ook nu is de ingang van het restaurant een wagon. Je betreedt de wagon door een treindeur en wanneer je binnen bent waan je je in een 19e eeuwse exclusieve trein vergelijkbaar met de Oriënt-Express. Ook het eten is in de loop der tijd behoorlijk veranderd. De frietjes zijn ingeruild voor een luxe viergangen diner. Kreeft, oesters, mosselen en rundercarpaccio, het is slechts een hele beperkte greep uit de grote keuze die Wagon Léo je aanbiedt. Ook als vegetariër zul je genieten van de heerlijkste gerechten. Hoewel er vrijwel niets vegetarisch op de kaart staat is het voor de keuken geen enkel probleem om aan je dieetwens te voldoen.

Tarte maison

Tarte maison