Dit zijn de mooiste plekken in El Born in Barcelona

Barcelona heeft vele charmante buurten, maar El Born spaant zonder twijfel de kroon. Deze trendy en kunstzinnige wijk is favoriet onder locals én toeristen, en dat is niet voor niks. Naast het leuke aanbod aan winkels en horeca, is dit aaneenschakeling aan kleine sfeervolle straatjes en middeleeuwse panden, een van de mooiste. Contributor Marta van tipt ons haar favoriete plekken in El Born.

Basílica de Santa Maria del Mar

Centraal in El Born is de basiliek van Santa Maria del Mar. Gebouwd tussen 1329 en 1383 op initiatief van de gelovigen uit het havengebied van Barcelona en met de hulp van de buurtbewoners, deze basiliek werd in zeer kort tijd afgemaakt volledig in Gotische stijl.

 

Lees ook deze artikelen van Marta over Barcelona

 

Door een kaartje te kopen kun je er binnenin kijken, waar onder andere een glaas-in-lood raam zich schuilt met het logo van FC Barcelona en de graven liggen van de verschillende gilden uit de stad. Het is tevens mogelijk om boven op het dak van de basiliek te klimmen, waarvan je van een prachtig uitzicht over de wijk kunt genieten.

Palau Dalmases

Het Palau Dalmases ligt aan de populaire straat Carrer Montcada, waar talloze gotische paleizen en musea zoals die van Picasso liggen. Het Palau Dalmases is extra leuk om twee redenen: één omdat je er binnenin de spectaculaire patio gratis mag kijken, en twee, omdat er regelmatig flamenco en opera voorstellingen plaatsvinden. Deze worden op een kleinschalige schaal in een zeer intieme en romantische sfeer georganiseerd. Het ideaal decor voor een romantisch avondje uit.

Palau de la Música Catalana

Naast alle Gotische praal, is er ook een plek die je zeker niet mag missen in El Born. Het Modernistische Palau de la Música Catalana is het werk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. Een buitengewoon mooi gebouw vol kleuren, vormen en figuren. Vanbinnen wordt deze explosie aan kunst alleen maar versterkt, met als hoogtepunt de concertzaal met zijn indrukwekkende lichtkoepel. Een concert of dansvoorstelling hier mee maken is, onnodig om te zeggen, een unieke ervaring.

Carrer dels Banys Vells

Waar vroeger de oude badhuizen van de Joden waren, zitten nu hele hippe winkels en boetieks die de leukste spullen, design kleding en handgemaakte cadeaus verkopen. Wie even wat leuks en origineels wilt shoppen, is bij Carrer dels Banys Vells en de omliggende straten zeker aan het goede adres. Leuke adressen zijn de concept stores Clay en Blended, de fotografie winkel van Lomography, de zonnebrillenwinkel La Clinique en de kleding winkel Ivory.

Mercat del Born (El Born Centre Cultural)

Onder de oude markthal van El Born liggen nu blootgelegd de ruïnes van de Barcelona uit de jaren 1700. Een geweldige plek om binnenin te kijken want de entree is gratis (mits je aan een rondleiding mee wilt doen). Ook worden er regelmatig tentoonstellingen en culturele activiteiten hier georganiseerd, en is er een restaurant geplaatst waar je prima een tapa of twee kunt bestellen.

Pastelería Hofmann

Een van de meest befaamde kookscholen in Barcelona is die van Hofmann, en hier in El Born, vind je hun bakkerij, dat vooral bekend om de croissants staat, hoewel ze ook prijzen hebben gewonnen voor hun theekoekjes.

Andere goede adressen voor een lekkere traktatie als je in de buurt bent zijn Bubó en La Xocolateria by Oriol Balaguer. Om je vingers van af te likken!

Casa Gispert

Sinds 1851 verkoopt Casa Gispert allerlei producten in bulk: gedroogde fruit, noten, koffie, thee, cacao en kruiden, naast allerlei andere delicatessen. Binnenkijken is als het ware een reis terug in de tijd: dit is dan ook een van de oudste voedselwinkels in de stad, toentertijd importeur van coloniale producten. Mis niet de achterkant van de winkel waarin de oven staat waar aal decennia noten gebrand worden.

La Xampanyeria

Ook zo’n onmisbaar adres waar iedere Barcelonees of toerist weleens is geweest is La Xampanyeria. Een ouderwetse tapasbar waar ze ook nog eens hun eigen champagne serveren (vandaar de naam).

Andere leuke plekken voor tapas in de buurt van El Born zijn Bormuth,Tantarantana en Bar del Pla.

Convent de Sant Agustí

De oude klooster van Sant Agustí is nu omgetoverd tot een wijkcentrum. De omgesloten patio van het klooster is nu open voor het publiek en herbergt onder andere het terras van de Bar el Convent. Doordat er niet veel mensen deze plek kennen, is dit vaak een oase van rust. Ideaal ook nog eens als je met kleine kinderen bent, want de Bar del Convent is super kindvriendelijk en in de patio kunnen ze naar hartenlust spelen en rennen zonder dat je bang voor auto’s hoeft te zijn.

Het plantenhuis

Een laatste plek die zeker niet mag ontbreken in deze lijst, is het plantenhuis op Carrer de l’Allada-Vermell, dat dermate de plantencollectie van de eigenaar groeide, zo de deed de populariteit van deze groene gevel in de sociale netwerken en blogosferen. Even langs lopen bij het plantenhuis zonder een foto van te nemen is voor velen tegenwoordig ondenkbaar.

Meer leuke bezienswaardigheden en hotspots in El Born vind je terug in mijn wandelroute door El Born. Een leuke manier om deze buurt als een local te leren kennen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.