Kassandra door de ogen van local George

Kassandra is een van de 3 ‘vingers’ van het schiereiland Chalkidikí in het noordoosten van Griekenland. Chalkidikí is vooral bekend als strandbestemming vanaf Thessaloniki, maar biedt veel meer! George Thomasoulis is de voorzitter van de vereniging van kamerverhuurders in Kallithea en nodigde AnnaHiking uit om zíjn Kassandra te leren kennen.

Wat algemene informatie over Chalkidiki en Kassandra

Het schiereiland Chalkidikí (klemtoon op de laatste i) ligt ten zuidoosten van Thessaloniki. Je kent het gebied misschien eerder onder de naam ‘Halkidíki’. Er zijn goedkope en rechtstreekse vluchten van Nederland op Thessaloniki met o.a. Transavia.

Chalkidikí bestaat uit een centraal gebied en daaronder drie ‘vingers’. De meest rechtse is Athos, een staat binnen de staat, bewoond door monniken en alleen toegankelijk voor mannen. De middelste is Sithonía. Dit is vooral natuurgebied met een paar dorpjes en kleine strandjes. Het levendige Kassandra is de linker vinger.

Kassandra is de linker ‘vinger’ van Chalkidiki (bij de blauwe pin).

Kassandra is de linker ‘vinger’ van Chalkidiki (bij de blauwe pin).

Kassandra is strict gesproken een eiland, want een smalle zee-engte scheidt het gebied van het vasteland. Sinds 1967 is er een brug, daarvóór ging alle verkeer met een trekveer naar de overkant.

Er zijn 14 dorpen (ook in de winter bewoond) en 3 buurtschappen (alleen zomervilla’s), dus je vindt altijd wel een plek voor een hapje of een drankje. Er zijn veel en grote zandstranden; bij Kallithea is al 2 kilometer aaneengesloten zandstrand.

Kust bij Loutra Agia Paraskevi

Kust bij Loutra Agia Paraskevi

Veel dorpen hebben het voorvoegsel ‘Nea’; dit komt omdat de inwoners bij de grote uitwisseling van 1923 uit Klein-Azië waren verdreven en hun nieuwe dorp noemden naar het dorp waar ze vandaan kwamen.

Biologische wijngaard en wijnhuis Tzika.

Biologische wijngaard en wijnhuis Tzika.

Kassandra heeft een rijke klassieke en Byzantijnse historie, een levendig cultureel leven, fraaie stranden met horeca en clubs, medicinale bronnen, folkloremusea, gezellige dorpjes met authentieke cafées en een groen binnenland met veel mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Ook voor duiken, varen, klimmen, wijnproeverijen en een aparte bruiloft kun je op Kassandra terecht.

Voor meer informatie over de wandelingen, cultuur, accommodaties en dorpen, met video’s: zie https://www.kassandra-guide.gr/en/.

Website van de Kassandra Guide.

Website van de Kassandra Guide.

Ons bezoek in oktober 2018

De vereniging van kamerverhuurders in Kallithea had contact met ons opgenomen, omdat ze het strandseizoen wilden uitbreiden naar het voor- en najaar voor actievere doelgroepen: wandelaars en fietsers. Na een eerste kennismaking nodigden ze ons uit om een paar dagen het eiland te komen verkennen, want zoals George benadrukte: je moet het komen zien en ervaren. En gelijk had hij! We werden overal even gastvrij ontvangen en kregen heel diverse en fraaie dingen te zien.

Hij reed ons rond in een pickup met vierwielaandrijving, om een idee te krijgen van het binnenland en de wandel- en fietsroutes. We waren wildenthousiast over de uitzichten, rustige landwegen, charmante kerkjes en gezellige dorpjes. Overal werd hij lachend begroet met complimenten over zijn initiatieven. Hij toonde ons allerlei verborgen juweeltjes en had steeds een verhaal daarbij.

Uitzicht over de oostkust.

Uitzicht over de oostkust.

Wandelen en fietsen op Kassandra

Het is een ideaal gebied om ontspannen actief te zijn. Kijk maar eens op de Kassandra Guide website onder ‘types of tourism’ voor alle mogelijkheden.

In 2006 is een grote bosbrand geweest, maar daar zie je weinig meer van. De bossen in het binnenland zijn weer opgegroeid en de fauna is hersteld. Men is nu heel voorzichtig met de natuur: de hellingen zijn opnieuw beplant en op brandtorens en vanaf brandweerwagens wordt het eiland nauwlettend in de gaten gehouden.

Blik op de oostkust.

Blik op de oostkust.

George en zijn verenigingsleden hebben een groot aantal wandel- en fietsroutes uitgezet over het eiland. Op hun website Kassandra-Guide kun je ze downloaden. Deze gaan alle over onverharde en rustige verharde wegen; paden zijn er na de brand niet overgebleven en de brandweer verbiedt het openen van paden. Door de geringe hoogteverschillen zijn de wandelingen en fietstochten zelden zwaar. Helaas is er nog nauwelijks markering, want de neergezette paaltjes zijn gejat door boeren die ze wel handig vonden voor hun hek… Ze zinnen nog op nieuwe mogelijkheden. Maar, met de beschrijvingen met foto’s en de gps-tracks op zak kun je niet verkeerd gaan!

Geomorfiès ‘Grote Paleizen’.

Geomorfiès ‘Grote Paleizen’.

Opgravingen

Bij Kallithea ligt op het strand de opgraving van Zeus Ammon, waar diverse goden zijn geëerd. Van de 8e eeuw v.C. tot de 2e eeuw n.C. was het een cultplaats voor Dionysus en de nymfen in een grot. In de 5e eeuw v.C. werd naast de grot een altaar en daarna een tempel gebouwd voor de Egyptische god Ammon Zeus.

Zeus Ammon bij Kallithea

Zeus Ammon bij Kallithea

Bij Potidea aan de noordkant van Kassandra kun je de oude stadsmuren nog bewonderen. De oude stad strekte zich uit over vele vierkante kilometers!

Verder zijn er nog kleinere opgravingen bij Possidi (Poseidon tempel, weinig van over), Mendi, Skioni en Sani. Meer informatie kun je vinden op de Kassandra-Guide website.

Zee-engte en muren bij Nea Potidea

Zee-engte en muren bij Nea Potidea

Bijzondere kerken

In Nea Fokea staat het kleine Agios Pavlos kerkje, waar de apostel Paulos zich in een grot verborg. Je moet ervoor door een 20 meter lange gang, deels kruipend, en bereikt dan de grot met een heilige bron en een altaartje.

Agios Pavlos kerkje in Nea Fokea

Agios Pavlos kerkje in Nea Fokea

In Nea Skioni vind je aan zee de kerk van Agia Faneromeni, ook met een verhaal erachter. Een dorpeling zag ’s nachts een licht op zee, en toen hij de volgende morgen ging kijken vond hij een plaat marmer met Maria erop geschilderd, drijvend op zee. Men vroeg de Turkse Bey of ze een kapel mochten bouwen, maar die weigerde. Hij probeerde de icoon te vertrappen, maar het steen werd zacht en zijn voeten zakten erin weg. Pas toen hij beloofde dat er een kapel gebouwd mocht worden kon hij zijn voeten bevrijden. De steen met voetafdrukken staat in de kapel. De icoon weent als er een rampzalige gebeurtenis op komst is, zoals vlak voor de Tweede Wereldoorlog en de invasie van Cyprus in 1974.

Er zijn nog veel meer fraaie kerken en kapellen, ook van grote betekenis voor de Orthodoxe gemeenschap; zie de Kassandra Guide.

Agia Faneromeni kerk in Nea Skioni

Agia Faneromeni kerk in Nea Skioni

Wachttorens

Grote wachttorens staan nog bij Nea Fokea (gebouwd 1407) en Sani (gebouwd 1543) op de uitkijk voor piraten. Als er gevaar dreigde, gaven ze signalen door aan de andere torens zodat de bevolking een goed heenkomen kon zoeken.

Wachttoren in Nea Fokea.

Wachttoren in Nea Fokea.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.