Ioannina: inside tips om lekker te eten

In een vreemde stad is het vaak moeilijk om goede eetgelegenheden te vinden. Je hebt maar één kans, en als het niet lekker was, kun je de maaltijd niet overdoen. Als inwoner van Griekenland wil Annelies je graag laten delen in haar Ioannina ervaringen.

Roken of niet

Ook Griekenland valt onder de Europese wetgeving aangaande roken in openbare gelegenheden, maar daar merk je in Epirus nog weinig van. Geleidelijk aan komen er cafées en restaurants waar roken alleen toegestaan is in een afgescheiden ruimte of helemaal verboden, maar dit blijft helaas een zeldzaamheid. Als algemene regel geldt: een ‘mezedopolío’ ofwel ‘hapjesrestaurant’ is niet rookvrij, ‘estiatória’ of gewone restaurants inmiddels vaak wel.

Weinig keus in keukens

Ioannina is in grootte de vijfde stad van Griekenland (130.000 inwoners), maar het is wél een provinciestad. Dat zie je toch vooral aan het ontbreken van buitenlandse keukens. Waar je in Nederland in een stad van dit formaat behoorlijk aan je trekken kunt komen, is hier de keus beperkt tot Grieks (ja, logisch), Italiaans (veel kaf onder het koren!), Aziatisch (één gemengde gelegenheid) en Mexicaans. Als toerist wil je vast graag Grieks eten, dus daar beginnen we mee.

Griekse hapjesrestaurants

Een tsipourádiko is een tent waar men vooral tsipouro schenkt: vergelijkbaar met ouzo maar dan zonder anijs. Dit drankje wordt ook niet wit als je er water of ijs bij doet. De ouzerí schenkt vooral ouzo. In Epiros wordt ouzo als ongezond beschouwd en tsipouro als een zuivere drank. In een mezedopolío worden hapjes, mezedes, verkocht. Overal kun je ook wijn, bier of fris drinken!

In dit soort gelegenheden wordt eigenlijk altijd gerookt. Onze tip als je daar niet tegen kunt en niet buiten kunt zitten: ga zo vroeg mogelijk (zie de tijden hieronder) en zorg dat je rond 11 uur vertrekt. Ze gaan meestal pas laat open, dus het is een kwestie van goed timen!

Onze Griekse aanbevelingen

Onze absolute topper is Thomas, Dodonis 109. Bij elke alcholische versnapering krijg je een hapje, en ze houden prima bij wat je al hebt gehad. Heb je behoefte aan meer eten, dan bestel je van de kaart. Probeer vooral de chionátiko (sneeuwberg): een andere manier om de Griekse salade te serveren. De chtapódi saláta (ingelegde inktvis) en de kolokithokeftédes (courgetteballetjes) komen meestal als eerste hapjes vanzelf al aan. Ze openen rond 20 uur, de aanloop begint om 21:15 en om 22:00 kun je er niet meer in.

Chionatiko, “sneeuwberg” salade bij Thomas.

Afdalend richting het meer ligt Fisa Roufa, Georgiou Averof 55. Goede stoofschotels, veel keus en niet duur. Je kiest zelf uit de vitrines of iets van de gril (“stis óras”) en dat wordt geserveerd. Hier eten ook veel locals.

Bij de burcht aan de Averof ligt Balsamico, Plateia Neomartiros Georgiou 17, open van 12 in de middag tot 1 uur ‘s nachts. Het ligt direct tegenover de hoofdingang van de burcht bij de iconostase van Agios Georgios, met de kaarsjes. Ernaast liggen andere gelegenheden die meer doen aan toeristen-binnenpraten en minder in onze smaak vallen. Balsamico biedt een grote keus aan heerlijke schotels, o.a. de yiourtli kebab van gehakt en stukjes vlees met yoghurtsaus, gegrilde oesterzwammen en kip in een aardappelmandje. ’s Winters gezellig binnen, ’s zomers buiten op het terras.

Aan de ‘Molos’ vind je Ta Xidia sti Limni (Τα…ξύδια στη Λίμνη), Mavili 15. De naam van het restaurant is een grapje: ‘ta xidia’ betekent azijn, en ‘taxidia’ als één woord is reis, dus ‘reis op het meer’.

Aan de waterkant in het verlengde van de ‘Molos’ ligt als eerste Agnanti, Papagou 2. Goed eten tegen redelijke prijs, mooi uitzicht over het meer. Daarnaast ligt Filippas. Goed eten tegen redelijke prijs, ruime keus en mooi uitzicht op het meer. Het eten is nog wat creatiever en beter dan bij Agnanti, en binnen is het gezellliger.

Ondergaande zon over het meer van Ioannina, gezien vanuit restaurants Filippas en Agnanti.

Haaks op de boulevard ligt Seirios (Κουζίνα Σείριος), Patr. Evangelidi 1. Goede keuken, niet goedkoop maar wel weer nét even iets anders. In de zomer kun je buiten zitten op de binnenplaats. De bediening is vaak weinig attent, dat is het enige nadeel.

Zeer goed en populair bij vooral jongeren is Mystagogia(Μυσταγ ωγία), Kountouriotou 44. De straat ligt evenwijdig aan de ‘Molos’, de boulevard. Dagelijks open van 20 tot 4 (zaterdag, zondag en feestdagen vanaf 13 uur). Creatieve en goede keuken, menukaart ook in het Engels. Alleen binnen. Reserveren aanbevolen of anders om 20 uur al binnen zijn!

Mystagogia restaurant Ioannina

Aan de zuidzijde van de burcht aan het meer ligt de Garibaldi, meer populair bij de jeugd dan het Molos gebied aan de noordzijde. Een goede gelegenheid is Gia meze Για μεζέ, Garibaldi 26. Vriendelijke bediening en goed eten. Binnen is het rumoerig met een winderige airco. Buiten is een terrasje op het trottoir. Maar, ook de andere eetgelegenheden hier zijn goed.

&nbsp

&nbsp

Tenslotte buiten de stad, op de route naar de Egnatia snelweg, vind je Mikro Palati Μικρό Παλάτι, op de hoek bij de stoplichten en de zijweg naar Bafra. Snelle en zeer smakelijke maaltijd als je op doortocht bent.

Restaurants met buitenlands getinte keuken

Asian restaurant and sushi bar: Bonzai, Josef Eligiá 11, www.bonzai.gr. Aanrader om eens iets anders dan Grieks te eten. Op zondagmiddag buffet. In de zomer kun je boven op het dakterras eten. Rookvrij.

Pizzeria & Birreria L’Artista, K. Katsari 11 (Polychoros agora),
Pizzeria & Birreria L’Artista is een goede keuken met heerlijke salades, handgemaakte pasta’s en pizza’s ook voor meerdere personen. Er komt veel jeugd en het is erg gezellig. Rookvrij. Onder het restaurant is een parkeergarage. De eigenaar komt uit Bari. Hier heb ik een kookcursus gevolgd en weet dus hoe vers alle gerechten zijn!

Pizzeria l’Artista: na een cursusdag is het proeven geblazen.

Latin Restaurant-Bar Pocoloco. G. Eligia 4 (hoek Garibaldi), Op donderdag- t/m zaterdagavond is er een DJ die (te harde) populaire westerse muziek draait, verder qua keuken zeker een aanrader. Rookvrij.

Cafées en banketbakkers

Nousias, o.a. Karamanli 1, tegenover de burcht. De lekkerste bonbons en taartjes om mee te nemen! Goed zitten en koffie drinken kun je aan de Premium vestiging bij het belastingkantoor en de voormalige universiteit aan de Dompoli 7

Nousias taartjes

Kolionasios, o.a. Averof 34, tegenover de burcht. De beste baklava, kadaïfi en aanverwante zoetigheden! De fabriek en een hele uitgebreide winkel met café ligt aan de hoofdweg naar Arta.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.