Zelf tapas maken in Málaga!

Wanneer je op vakantie bent in Spanje, en zeker in Málaga, kom je er niet onderuit: tapas! Eten is toch al een groot onderdeel van de Spaanse cultuur en deze Spaanse lekkernij, bestaande uit een brede variatie van allerlei lekkere hapjes, vinden wij in Nederland vaak iets voor bij de borrel, of voor in een Spaans restaurant. Vanwege de hoge temperaturen in Spanje, zijn deze smaakvolle gerechtjes hier ook goed als avondeten te vertoeven met een goed glas wijn!

IMG_8493

Een van de hoogtepunten van de vakantie in Málaga was dan ook een bezoekje aan Spain Food Sherpas, waar we uiteindelijk zelf in de keuken belanden om te leren hoe je in de keuken kan stralen als een echte Spaanse chef!

Malaga, altijd zon!

Allereerst is er natuurlijk de stad zelf! Malaga ligt in het uiterste zuiden van Spanje en kent daarom ruim 300 dagen zon per jaar. Dit betekent dat het er ook in het voorseizoen al heerlijk warm is! Een heerlijke combinatie van oude en nieuwe architectuur, een warm zonnetje, vele bars, restaurants en natuurlijk het strand maakt dat iedere Nederlander hier eigenlijk een keertje naar toe moet. Ook kun je er heerlijk over de marktjes struinen, waar de geur van alle kruiden, groenten en andere marktwaar je al tegemoet komt. Zeker de Mercado Merced, in het hart van het centrum van Malaga, is een echte aanrader. Dat eten centraal staat in de Spaanse en zeker de Andalusische cultuur word je hier overduidelijk.

Nadat we al een aantal dagen hadden genoten van het werk van de Spaanse koks in enkele van de vele bars en restaurants die Malaga rijk is, besloten we dat het tijd werd om zelf eens de handen uit de mouwen te steken, om te kijken of wij zelf wat van die Spaanse keukengeheimen konden leren. Bij Spain Food Sherpas wilden ze ons als buitenstaanders graag iets leren over de lokale keuken en het gebruik van de lokale ingrediënten.

De erkenning van het belang van eten binnen de Spaanse cultuur, het gebruik van ingrediënten komend van lokale familiebedrijven en een groep enthousiaste begeleiders geven je het gevoel alsof je thuis komt in eigen keuken. Het team waar we bij mochten koken stond echt voor de lokale cultuur van Malaga en wilden hun concept van “Slow Food” maar al te graag met ons delen.

IMG_8650

Speciale Tapas Tours worden georganiseerd die je langs de heerlijke marktkraampjes met voedsel brengen van de Atrazanas markt. De Sherpas halen hier ook hun verse ingrediënten vandaan voordat we met zijn allen de keuken in duiken. Onderweg aan alle kruiden eventjes ruiken, hier en daar een beetje proeven en zo de boodschappen halen voor wat er daarna in de keuken wordt bereidt. Alles wordt met zorg uitgekozen en zonder haast: Mañana Mañana.

Vervolgens gaan we met zijn allen de grote keuken in, die vrijwel om de hoek van de markt ligt, in de artiestenwijk van Malaga. Met ons kleine groepje worden we in de keuken overladen met informatie en uitleg over de gerechtjes die we zullen bereiden: Iberico ham, tostón, gamba’s en ook hoe je nou op professionele wijze een tortilla keert in de pan! De gerechten die we bereiden zijn naar traditioneel Spaans recept en een professionele food-sherpa kijkt over onze schouders mee om er voor te zorgen dat we straks als heuse Tapas-chefs van heerlijke gerechtjes kunnen genieten!

IMG_8654

IMG_8656

IMG_8657

Het is een aantal uur flink zwoegen in de keuken, maar het is zeker de moeite waard. Eerst alles snijden, wassen, kruiden en mengen en dan mag het dan de pan in. Als volleerde chefs staan we zelf achter het gastoestel te wachten tot de garnalen pruttelen en dan moet het allerbeste nog komen: het proeven!

Aan het eind van een sessie waarin je het hele proces vanaf de markt tot aan het de traditionele tapas-schaaltjes zelf mag beleven is het tijd om te proeven wat we er uiteindelijk van gebakken hebben. De Sherpas hebben gezorgd voor een lokale wijn die uitstekend samen gaat met onze gerechtjes, dus dan kan eindelijk het echte genieten beginnen!

Buen provecho! 

Comments are closed.