Wie wil er nou niet slapen in een strandhuisje?

Een dans op het zeewater door de vrijwilligers van de reddingsbrigade tijdens hun wekelijkse oefening en een horde paarden die in galop ten tonele verschijnen. Contributor Hans reed 3 uur met de auto naar Zeeuws-Vlaanderen.

Walhalla voor de paarden liefhebber

Wij hebben dit keer gekozen voor een strandhuisje van Camping Zonneweelde uit Nieuwvliet Bad, gelegen in Zeeuws Vlaanderen op slechts twintig kilometer van de Belgische badplaats Knokke. Het lijkt net een buitenlandse vakantie. Door de komst van de Westerscheldetunnel en de realisatie dit jaar van het wegenstelsel met tweebaans provinciale wegen is de reistijd met wel meer dan een uur verkort. Wie gemiddeld genomen zo’n drie uurtjes in de auto zit, komt aan op zijn bestemming in Zeeuws Vlaanderen. Al twee jaar achtereen is Camping Zonneweelde verkozen tot de beste kampeer- en bungalowpark van Nederland. Dat schept nogal wat verwachtingen voor onze strand expeditie!

Beleef Strandweelde aan Zee

Zodra we op camping Zonneweelde aankomen worden we in de receptie hartelijk ontvangen door Esther en Krysta. We krijgen de sleutels van ons strandhuisje en het avontuur kan beginnen:

“U kunt gratis parkeren onder aan de voet van de duinen.”

De bagage die wij hebben achter gelaten op de camping wordt met een speciale strandbuggy hoogst persoonlijk afgeleverd op ons terras tot in het strandhuisje.

 

 

Wij slapen in één van de vijftien strandhuisjes die na afloop van het zomerseizoen weer van het strand verwijderd worden. Het was wel even ploeteren door het mulle zand voor wij in ons strandhuisje nummer acht aankwamen. Nu begrijpen wij ook waarom er een bagage service wordt aangeboden!
Komt in aanmerking archtectuurprijs 2016 Zeeuws Vlaanderen

Het strandhuisje heeft twee comfortabele terrassen waarbij je altijd uit de wind kunt zitten. Verder beschikt het over een badkamer en luxe keuken, allemaal compact uitgevoerd en van alle gemakken voorzien. Zo is er een afwasmachine, koelkast en zelfs de mogelijkheid voor het koken van een eenvoudige maaltijd op twee elektrische kookplaatjes. Op de benedenverdieping heeft men een keukentafel, een zit- slaapbank, een grote zitzak en Flatscreen TV. Deze is tijdens mijn verblijf trouwens niet aan geweest, want door de grote raampartijen lijkt het strand tafereel zelf wel een grote film.

Slapen doen we op de eerste verdieping waar we komen via een hele steile trap. Een stapelbed en een tweepersoonsbed, geen kasten of andere voorzieningen dan alleen het uitzicht op zee. Dat is even een puntje van zorg. Het totale oppervlak is slechts 32m2 en daar moet je het met vier personen mee doen.

Liggend op bed, kijkend over de grote zee, de ruisende wind door het open raam: ik ervaar een geluksmomentje dat mij nog niet veel vaker is overkomen. Weldra zal ik gaan slapen maar ik laat de gordijnen open.

Het strand is één grote speeltuin

De eerste ochtend ben ik al om vijf uur wakker en ik niet alleen. Onder het genot van een kop koffie op het terras is het al een drukte van belang. Op zee met het komen en gaan van vrachtschepen naar de Antwerpse haven en af en toe het geluid van de scheepstoeter. Op land zie ik niet veel later de eerste joggers het strand op rennen. Is dat niet de buurvrouw van strandhuisje nummer vier?

Nog voordat de zon goed en wel is doorgebroken gaan de eerste paarden in galop door de branding. Niet veel verder zien wij de eerste wandelaars waarvan sommigen met een hond en anderen weer met kleine kinderen. En komt daar strandjutter 5.0 gemotoriseerd aan racen? Gedurende de zomerperiode is het strand trouwens voor honden verboden.

Een kunstwerk op zich

Na een stevige wandeling met de blote voeten door de branding wordt het tijd voor een versnapering in één van de vele strandtenten. Het wordt dit keer Strandpaviljoen Puur op het strand van Cadzand. Een dag later heb ik mij voorgenomen om bij Strandtent Groede een bakkie te doen. O ja, en strandpaviljoen Ruig is ook erg de moeite waard. Ik merk dat ik het een sport vind om de sfeer te proeven van alle verschillende strandtenten.

Wie er een dagje op uit wil, kan dat doen met de voordeelkaart van de Zeelandpas. Een bezoek aan Sluis, een echt toeristenstadje is met zijn vele visrestaurantje een culinaire verrassing. Het schijnt dat er ook nog eens de meeste miljonairs van ons land wonen. Wie iets verder wil rijden passeert de grens van België en kan een bezoek brengen aan de badplaats Knokke of Zeebrugge. Met de Kustpas kan je ook met veel korting in België dagjes uit beleven. Zelfs Plopsa De Panne is op ruim een uur rijden een leuk dagje uit met de kinderen naar het coolste waterpark.

 

 

Wanneer je weer in Zeeuws-Vlaanderen terug komt van een dagje bij onze zuiderburen kan je besluiten te gaan funshoppen bij Zus & Zo, meer dan 1000m2 winkelplezier in Oostburg met betaalbare kleding, veel snuisterijen en hebbedingtjes.

De zon in de zee zien zakken

Het wordt tijd om na mijn diner bij Puur terug te lopen over het strand naar huisje acht. Ik val bijna in één van die kuilen op het strand. Duitsers lijken hier wel een nationale sport van te maken! Onder dekens verstopt met enkele flessen Schnaps liggen daar een paar van die badgasten te genieten van de ondergaande zon.

Even verderop komt de reddingsbrigade aan varen. Er volgt zowaar een dans op het zeewater waar de vrijwilligers hun wekelijkse oefening aan het strandpubliek opvoeren. Het lijkt wel een soort bullfighting zoals ze telkens met hun reddingsboot uitdagend het strand op varen door de branding. Aangekomen in mijn strandhuisje pak ik een bak koffie en zak onderuit op het terras. De wind waait door mijn haren en het ruisen van de zee geeft zo’n voldaan gevoel dat het geen moment in je opkomt de TV aan te zetten of de tablet erbij te pakken.

Uitzicht van het voor terras op zee

Tot het moment dat er weer een horde paarden in galop ten tonele verschijnt. Ik kan de verleiding niet weerstaan en leg met mijn mobiel het tafereel op de gevoelige plaat vast. Via een appie stuur ik deze door naar mijn kinderen en laat ze weten dat alles goed is met pa. Hij was er weer even tussenuit. Nog voordat ik weer op bed ga liggen om te genieten van het uitzicht bestel ik via de app van Strandweelde twee croissantjes, twee bruine pistoletjes en een hard gekookt eitje.

Walhalla voor de paarden liefhebber

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.