Bloemenstad Haarlem

Dankzij de vruchtbare bodem  is Haarlem voor Nederland nog steeds de bloemenstad bij uitstek. Al meer dan 50 jaar promoten bloemenmeisjes de stad. Sinds 1947 is Haarlem jaarlijks het eindpunt van de bloemencorso van de Bollenstreek, Van 24 maart tot 16 mei herleeft in Haarlem de tulpengekte uit de Gouden Eeuw.

Op 19 januari voegde brouwer Michel Ordemans hop toe aan het brouwsel voor het tulpenbier. Op de foto van links naar rechts: directeur Keukenhof, directeur Haarlem City Marketing directeur Frans Hals Museum en de brouwer zelf,

Op 19 januari voegde brouwer Michel Ordemans hop toe aan het brouwsel voor het tulpenbier. Op de foto van links naar rechts: directeur Keukenhof, directeur Haarlem City Marketing directeur Frans Hals Museum en de brouwer zelf,

Trots kondigt de bloedrood gevlamde tulp Semper Augustus op affiches de Tulpomania aan. In 1635 kostte een enkele bol van deze tulp  10.000  gulden per bol. Dat was evenveel als de prijs van een grachtenpand in Amsterdam. Nederland was in de ban van de tulpengekte. Dankzij de  samenwerking  tussen Haarlem, het Frans Halsmuseum, Jopen Bierbrouwerij en Keukenhof raakt bloemenstad Haarlem sinds 2015 jaarlijks opnieuw in de ban van de de Tulpomania.

Bloemenstad

Ten zuiden van bloemenstad Haarlem bevonden zich in de 17e eeuw buiten de Kleine Houtpoort de boomgaarden en landerijen met de tulpenvelden van de bekende kwekers Pieter Bol, Barend Cardoes, Dirk Voorhelm en anderen.

Frans Hals Museum

Tijdens het Keukenhof-seizoen van 24 maar tot 16 mei slaat de bloemengekte ook toe in het Frans Hals museum. Dankzij vele vrijwilligers zien we overal mooie boeketten van tulpen en andere bloemen in speciaal gemaakte en antieke bloemenvazen. Een handige audiotour vertelt allerlei bijzonderheden over de bloemen op de doeken en hun betekenis.

 

 

Tot de vaste collectie van het Frans Hals museum behoren twee schilderijen over de gekte van de Tulpomania. Op een werk van Hendrick Gerritsz “Flora’s mallewagen” (1640) rennen boze wevers achter een mallewagen. Een door Simon Stevin ontworpen zeilwagen waarmee prins Maurits van Oranje met een snelheid van 50 km per uur van Scheveningen naar Petten vaarde. Op deze mallewagen zitten dwaze figuren rondom de godin Flora. Leckebaert kan het drinken niet laten, Graegrijk houdt een zak met geld in zijn hand en Liegwagen verkoopt praatjes. Dame Vergaer weegt al haar geld. Dame IJdele hoop houdt een vogel in haar hand. De mallewagen zal spoedig in zee verdwijnen zoals ook de tulpomanie gedoemd is kopje onder te gaan. Op de achtergrond zien we de st Bavo van Haarlem.

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum

Semper Augustus

In februari 1637 stortte de handel in tulpenbollen opeens in. Wat bleek? De bloedrode vlammen op de Semper Augustus , Victoria en andere tulpen werden veroorzaakt door luizen. Zodra dit bekend werd probeerde iedereen zijn tulpenbollen halsoverkop te verkopen. Veel speculanten verloren een fortuin en bleven met schulden achter. Schilders en tekenaars dreven de spot met de tulpenhandel op hun doeken en prenten.

Mooi verbeeld zien we dit op de “allegorie op de tulpengeste”, een werk van Jan Breughel en behorende tot de vaste collectie van het Frans Halsmuseum. Het is een doek vol dwaze apen. Apen onderhandelen over de prijs voor een tulpenbol. Apen tellen geld. Rechts onderin staat een aap op tulpen te plassen om de spot te drijven met de tulpomanie.

Jopen

In de 17e eeuw lagen op de kaden langs de grachten grote houten vaten vol bier de zogenaamde Jopen. Vooral het Koytbier en Hoppenbier waren favoriet. Genoemd naar deze houten vaten opende op 11 november 2010 in de voormalige Jacobskerk (1910-1975) een stadsbrouwerij annex grand café/ restaurant genoemd Jopenkerk.
Voor Tulpomania ontwikkelden de Jopenbierbrouwerij het speciaalbier Tulpomania. Gebrouwen naar oud Luiks recept bestaat dit voor 50% uit spelt. Een droog fris bier, dat begint met iets van bloemen en eindigt met een bittertje.

Vlakbij bloemenstad Haarlem ligt Keukenhof

Vlakbij bloemenstad Haarlem ligt Keukenhof

Keukenhof

Vanuit de Jopenkerk wandel je in een kwartiertje naar het station. Daar vertrekt bus 50 van Arriva vanuit Haarlem, de tweede monumentenstad van Nederland, naar de Keukenhof.  Daar vertelt de expositie Tulpomania allerlei leuke weetjes over de tulp.

Afkomstig uit de bergen tussen China en Turkije dankt de tulp haar naam aan de tulband van Aziatische heersers. In de tuin zelf zie je de tulpen uit de 17e eeuw waaraan Haarlem zijn Tulpomania dankt.

Comments are closed.