Combineer een roadtrip naar Mendoza met heerlijke wijnen

Mendoza is een stad in noord westelijk Argentinië die vooral bekend staat om de vele wijngaarden. Houd je van wijn, goed eten en mooie natuur dan is dit een stad die niet mag ontbreken in een roadtrip door Argentinië.
Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei
Contributor Chris vloog de driehoek Buenos Aires – Mendoza – Cordoba – Buenos Aires en huurde alleen lokaal een auto. In Mendoza huurde hij een auto met chauffeur omdat wijn drinken en rijden uiteraard niet samen gaan. De Uco Vallei die hij bezocht is de beste regio met de beste wijnen en verfijnde gastronomie.

De Uco Vallei

De Uco Vallei is de top regio in Argentinië wat betreft wijnen en internationaal bekend om zijn kwaliteit wijnen. De vallei ligt aan de voet van de Andes langs de Tunuyan Rivier. Door de continue toevoer van water uit de Andes, de goede gematigde temperatuur, vruchtbare bodem en vooral de vele zonnige dagen per jaar maakt het dat de druiven perfect rijpen voor de wijn productie. De meest verbouwde druivensoort is de Malbec maar ook andere soorten worden er verbouwd. Er zijn diverse wijnhuizen in de Uco Vallei waarvan ik de drie beroemdste heb bezocht. Na het proeven van de wijnen, het eten in de restaurants en het slapen in het wijn resort kan ik niets anders zeggen dat deze écht tot de top behoren. Er worden véél wijn tours aangeboden in Mendoza naar een grote verscheidenheid van wijnhuizen. Echter zijn die in de Uco Vallei superieur vergeleken met andere en zeker de grote “fabriekswijnen” als bijvoorbeeld de Norton Wijngaard. Ik koos voor een tour via Ketek Tours en gaf van te voren aan dat ik kwaliteit wilde proeven; en dat kreeg ik.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Salentein Wijngaard

De Salentijn Wijngaard is de eerste in de morgen die ik bezocht na een rit van circa 2 uur met de auto. Als Nederlander moet deze wijngaard gewoon bezocht worden omdat deze in het jaar 2000 door een Nederlander is opgericht én de wijnen bij het huwelijk van Willem-Alexander & Maxima geschonken werden. Al in de 17e eeuw streken de Jezuïeten neer in deze regio en enkele overblijfselen zijn nog steeds te zien op de wijngaard. Nu eeuwen later maakt Salentijn er top wijnen in een onder architectuur gebouwde wijngaard. De tour door de wijnproductie is hier zeker de moeite waard. De wijnkelder is gebouwd in een kruis waar elke vleugel een andere wijn productie doet. De vele Frans-eikenhouten vaten staan opgesteld om een open midden waar ook concerten worden gegeven.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Naast enkele jonge “makkelijke” wijnen produceert Salentijn ook een exclusieve range waarvan ik er vier mocht proeven. De Primus Malbec was voor mij nummer één. Salentijn beschikt ook over een grote kunstcollectie met ook enkele Nederlandse schilderijen welke zeker de moeite waard zijn te bezichtigen. Na de tour en proeverij ging ik verder naar het volgende wijnhuis voor een zes gangen lunch.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Andeluna Wijngaard

De Andeluna Wijngaard ligt op slechts 15 minuten rijden van Salentijn en is uitermate geschikt voor een gastronomische lunch. Na een korte tour door de productie ruimte kon ik aan tafel met uitzicht op de open keuken waar alle gerechten bereid werden. Een zestal wijnen stonden op het programma om te proeven; drie witte, twee rode en een rosé. De lunch was van zéér hoge kwaliteit met diverse interessante ingrediënten en je kon aan het gezicht van de chef zien dat zij plezier had in het berijden van al dit lekkers.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Dit enthousiasme was dan ook zeker te proeven in de gerechten. Na een tweetal uren tafelen was het tijd om voor de overnachting naar de volgende wijngaard te gaan.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Casa de Uco Wijngaard & Resort

Casa de Uco (review) is één van de jongste wijngaarden in de Uco Vallei. De volledige productie zal pas in 2016 op gang komen en tot nu toe zijn er slechts twee wijnen geproduceerd waaronder een 2012 Malbec. Deze is alleen in het resort te verkrijgen. Casa de Uco is een echt resort en heeft een SPA, zwembad en diverse outdoor activiteiten als paardrijden en mountainbiken. Bij aankomst genoot ik, onder het genot van een glas wijn, van het mooie uitzicht over de wijngaarden met de Andes op de achtergrond.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

Na het eten was het tijd om de SPA te proberen; voor het zwembad was het helaas te koud zo aan het einde van de winter. Volledig relaxed kon ik gaan slapen en sliep het klokje rond. De volgende dag stond er niks vast op het programma. In de morgen ben ik de omgeving gaan verkennen per mountainbike en na de lunch de wijngaard zelf per paard. Deze plek is echt een plek om even helemaal tot rust te komen en om verwend te worden.

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

 

 

Argentinië - Mendoza - Uco Wijn Vallei

De Uco Vallei bij Mendoza is een perfecte bestemming voor een 2 of 3 daagse trip. De regio produceert de betere wijnen van Argentinië en heeft vele opties om gastronomisch te eten. Ikzelf vond het een ervaring die ik niet snel zal vergeten en hoop nog eens terug te keren in de periode dat de druiven worden geoogst.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.