Excursies in Marrakech die je gedaan moet hebben

Tijdens zijn verblijf in Marrakech kreeg Contributor Cor de gelegenheid om een tweedaagse tour te maken naar het plaatsje Imlil, aan de voet van de op één na hoogste berg van Marokko.
DSC_3082

Dit plaatsje is gelegen in de Hoge Atlas, op ongeveer anderhalf uur met de auto rijden van Marrakech. Wij werden bij ons Riad Star opgehaald en reden door de mooie streek naar het dorpje Imlil. Het dorp zelf ligt op een hoogte van ongeveer 1700 meter. Wij werden door Mustapha, de eigenaar van Atlas en Sahara tours hartelijk ontvangen in de hal van het knusse Riad Jnane Imlil. Vanwege het mooie weer kregen wij, uiteraard heerlijke muntthee, geserveerd op het dakterras. Een overweldigend uitzicht viel ons ten deel. Wij zaten midden tussen de machtige bergen van de Hoge Atlas en de vele Berber dorpen die op de flanken waren gebouwd. Je kunt 360 graden rond kijken en overal was het uitzicht net weer even anders, maar toch heel indrukwekkend. Na de thee was er in het restaurant een tafel gedekt waar wij ons tegoed konden doen aan een heerlijk Marokkaans diner, uiteraard met salade, tajine en veel fruit. Moe maar voldaan konden wij vervolgens ons bedje opzoeken in een van de ruime en goed ingerichte kamers van het Riad. Riad Jnana Imlil is een authentiek guesthouse aan de voet van de Mount Toubkal Hoge Atlas. De kamers hebben allen een aparte badkamer en sommigen hebben een balkon. De kamers zijn ingericht in Berber stijl en Marokkaanse architectuur. Op het dakterras heb je een subliem uitzicht op de vallei en de bergen.

DSC_3061

Berberdorp in de vallei rondom Imlil

De volgende ochtend konden wij, uiteraard weer op het dakterras, genieten van het mooie uitzicht en vooral de zonsopgang van achter de bergen. Een uitstekend ontbijt zorgde ervoor dat onze magen goed gevuld waren. Dit was ook wel nodig bleek later toen wij aan onze wandeling door de heuvels begonnen. Rashid, de gids die ons zou begeleiden tijdens de wandeltocht kwam ons ophalen in het Riad. Wij kregen door dat de tocht redelijk zwaar zou zijn. Wij besloten dan ook om een skistok mee te nemen om eventueel te gebruiken bij het klimmen en dalen. Na ongeveer 600 meter over  een vlakke weg te hebben gelopen, weliswaar bergopwaarts, begon het echte klimmen. Dat wil zeggen dat wij te maken kregen met smalle paadjes die in de loop der tijd waren ontstaan bij het gebruik ervan door wandelaars. Ook zagen wij dat er ezels op de paadjes hadden gelopen.

 

 

Onderweg vertelde Rashid over de flora en fauna die wij tegen kwamen. Hij vertelde over de verschillende soorten planten, bloemen en struikjes die wij passeerden. Ook legde hij uit welke vogels en dieren er in de heuvels leefden.Wij kwamen steeds hoger en op een gegeven moment hadden wij de top van de heuvel bereikt. Rashid vertelde ons dat wij op dat moment op een hoogte stonden van 2200 meter boven de zeespiegel.

DSC_3044

Tajine maaltijd

Ondertussen was het tijd geworden om te genieten van het  proviand dat wij hadden meegenomen, zoals een broodje en een pannenkoek. Ook het koude water smaakte ons zeer wel. Terwijl wij daar zaten zagen wij in de verte een Berber dorpje. Het was de bedoeling dat we de afdaling naar het dorpje zouden nemen en vervolgens nadat wij het dorpje hadden bezocht weer terug zouden keren naar ons basiskamp het Riad Jnana Imlil .Tijdens de afdaling zagen wij dat de Berber bevolking, die leeft van de appel opbrengst en het kweken van walnoten bezig was met het plukken van de appels en het uit de boom halen van de walnoten. De appels werden van de bomen geplukt terwijl de boeren op geimproviseerde ladders stonden. De walnoten werden op een andere wijze naar beneden gehaald. Met een stok van ongeveer 4 meter lengte werd een ferme klap tegen de takken gegeven, waarna de walnoten naar beneden vielen. Zowel de appels als de walnoten werden vervolgens in kisten geladen. Omdat de ezel het enige vervoermiddel ter plaatse is werden de kisten op de ruggen van de ezels verbonden, waarna zij naar een verzamelplaats werden gebracht om hierna op auto s naar de markt te worden vervoerd.

Onherbergzaam maanlandschap in de Hoge Atlas

De wandeling door het Berber dorpje was al een belevenis op zichzelf. Je zag taferelen die voor ons westerlingen bijna voor onmogelijk leken. Kinderen tussen de 3 en 6 jaar brachten hun tijd door op grote rotsen, terwijl de zijkant van de rotsen op geen enkele wijze was afgeschermd, zodat ze zomaar naar beneden zouden kunnen storten. Geen ouder of grootouder was in de buurt om op de kinderen te letten. Wij gingen er dan ook maar gemakshalve van uit dat ze gewend waren om op deze gevaarlijke plaats te spelen. Net als de paden die wij naar boven en beneden hadden gelopen was er ook in de dorpen slechts een stenen pad dat gebruikt kon worden door voetgangers en ezels. Ander vervoer kon hier niet komen.

DSC_3109

Vervoermiddel in een Berber dorp

Wij waren onze wandeling met Rashid om 10.00 uur begonnen. Omstreeks 14.15 uur waren wij uitgeput maar voldaan weer terug. Er stond ons echter weer een verrassing te wachten in de vorm van een uitgebreide lunch van salade, tajine en fruit. Na het afsluiten van de maaltijd hebben wij onze gastheren meer dan vriendelijk bedankt. Zij hebben ons twee onvergetelijke dagen bezorgd, die wij niet snel zullen vergeten. Deze tocht is een absolute aanrader als je meerdere dagen in de buurt van Marrakech verblijft. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je ook beslissen om de tocht te doen zonder overnachting. De wandeling is dan ook indrukwekkend maar wordt wel ingekort.

DSC_3121

Kamer in  Riad Jnane Imlil

De hele reis was verzorgd door http://www.atlasandsaharatours.com Naast de tour die wij hebben gemaakt verzorgt het bedrijf ook andere dagtochten en meerdaagse tours in Marokko. Voor het volledige aanbod verwijs ik graag naar de website van Atlas and Sahara Tours

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.