Dit zijn 8 redenen waarom je tablet mee op reis moet

Steeds meer mensen gaan tegenwoordig op reis met een laptop. En met een smartphone natuurlijk. Dus, waarom (ook nog) een tablet? In de praktijk is daar best het nodige voor te zeggen. Als je niet enorme hoeveelheden tekst hoeft te schrijven, lange films editen of met professionele tools grote hoeveelheden foto’s wil bewerken dan is iPad de natuurlijke handlanger van de smartphone.
Oprolbaar toetsenbord

Door het grotere scherm is een tablet veel geschikter om van te lezen en mee te internetten dan een smartphone. En typen gaat eigenlijk verrassend goed door de grote toetsen, vooral voor degenen die niet met 10 vingers kunnen typen. Een tablet is verder een stuk compacter dan een laptop of een netbook en lekker onderuitgezakt op de bank te bedienen. Bovendien zijn er veel gebruikersvriendelijke apps, die een laptop node mist. Dus een tablet maakt voor de meeste reizigers de laptop eigenlijk overbodig. Zelf ga ik niet meer op reis zonder iPad en mis ik een laptop eigenlijk helemaal niet.
Hieronder 8 redenen op een rij waarom een tablet iPad zo’n goede reisgenoot is. De voorbeelden zijn gebaseerd op iPad, maar de meeste toepassingen zijn er ook voor Android tablets.

1. Reisgidsen en kaarten

Papieren reisgidsen neem ik meestal niet meer mee. Lonely Planet verkoopt volledige gidsen als E-book en losse hoofdstukken als PDF. Als aanvulling daarop bekijk ik meestal een aantal andere bronnen, zoals Wikitravel, ‘gewoon’ Wikipedia, Tripadvisor, blogs, online tijdschriften, sites van attracties en dienstregelingen van vervoersmaatschappijen, waar je vaak ook meteen kunt boeken. Zowel tevoren als onderweg.

E-boekenkast

In aanvulling daarop is het handig om kaarten bij je te hebben. Er zijn diverse applicaties met kaarten die je ook offline kunt raadplegen. En dat soms in combinatie met reisinfo. Ik noem er een aantal.

Google maps

Zoek een stad of plek op en sla de betreffende kaart lokaal op. Je kunt plekken die je interesseren markeren en je kunt zien waar je je bevindt. Ook zonder internetverbinding. Namen van bedrijven en attracties staan ook vaak op de kaart vermeld. Het enige nadeel is dat je niet kunt zoeken in de Offline maps. De kaarten blijven een maand bewaard, maar je kunt ze verlengen. Ik maak ook vaak een schermfoto van een bepaald gedeelte van een stad die ik dan uitprint voor gebruik op straat. Al kun je natuurlijk de offline kaart ook op je telefoon zetten. Google maps heeft verreweg de beste kaarten voor wie off the beaten track gaat.

Google-maps-detail

 

 

Een sterk staaltje van de Google Maps met internetverbinding: tijdens mijn laatste reis door China stond in de PDF versie van de Lonely Planet de naam van het station waar de lange afstandsbussen vertrokken. De locatie stond echter niet op de kaart en was op Google maps ook niet te vinden. De Chinese karakters uit de PDF kopiëren en in Google Maps in het zoekveld plakken gaf onmiddellijk de juiste locatie.

Maps.me

Hier kun je complete landen downloaden en op je tablet zetten, iets wat bij Google Maps niet kan. Je kunt vervolgens inzoomen op straatniveau en als je wilt aantekeningen plaatsen. Ik ontmoette onlangs nog iemand die zijn (lange) reis onderweg plande met behulp van tips van anderen die hij als aantekeningen bij zijn kaart (van heel China) opnam. Bij Maps.me kun je ook route-informatie (bij) laden, waardoor je over navigatie beschikt in de gekste landen. En de kaarten bevatten ook attracties, hotels, restaurants, supermarkten, parkeerplaatsen etc. Dus ook op de telefoon erg handig voor navigatie. Maar plekken die echt off the beaten track zijn zijn niet te vinden, of op een verkeerde locatie geplaatst.

Triposo, Forevermaps, Offmaps2

Zijn de hiervoor vermelde apps vooral kaartgebaseerd, Triposo is een app met reisinformatie over zo’n beetje de hele wereld. Je kunt stads- en landgidsen downloaden en offline gebruiken. Triposo maakt gebruik van inhoud uit sites als Wikipedia, Wikitravel en OpenStreetMap. Op de kaart kun je zien waar je bent en op basis daarvan worden bezienswaardigheden en stadswandelingen getoond. De getoonde informatie is overzichtelijk maar niet erg diepgaand. Daarnaast kun je ook commerciële content downloaden en worden er advertenties getoond voor nogal prijzige tourtjes. Leuk voor erbij, maar niet als enige bron.
Triposo-layout

Tripadvisor (waarvoor je wel verbinding moet hebben) geeft meer en betere informatie. De pro versie heeft wat meer content en geen advertenties. Forevermaps is een soortgelijk programma. Ook hier kun je de Wikipedia en streetmap informatie downloaden. Routeplanning is beschikbaar, evenals hotels, restaurants en bars in de buurt. Zonder dat een verbinding nodig is. Voor verdere informatie is echter al gauw wel verbinding noodzakelijk. Ook Offmaps2 heeft artikelen uit Wikipedia, stadswandelingen een kaart met offline zoekmogelijkheid. Daarnaast is in deze app het openbaar vervoernetwerk beschikbaar.

Apps voor reisgidsen en kaarten

 • Google maps (gratis)
 • Maps.me (gratis)
 • Triposo (gratis, pro versie update € 6,99)
 • ForeverMap (€ 2,99)
 • Offmaps2 (€ 0,99 incl. 3 kaarten daarna steeds eenzelfde bedrag voor 3 kaarten)

2. Hotels en vluchten

Met Airbnb vind je kamers bij particulieren en met Booking.com kun je hotelkamers selecteren op de kaart. Omdat ik bij voorkeur een reis niet tevoren ‘doodregel’ erg handig onderweg. Ook Hostelworld en Expedia zijn nuttig om een slaapplaats te vinden.Naar mijn ervaring zijn ze op verre bestemmingen vaak complementair. Op Trip Advisor vind je talloze reviews van hotels, restaurants en attracties Al die apps worden overigens steeds minder informatief naarmate je meer ‘off the beaten track’ gaat. Dan is een Lonely planet met emailadressen van hotels toch weer handig.

Met de Expedia app kun je ook vluchten boeken. Skyscanner is weer van vliegtickets doorgegroeid naar hotelboekingen en zoekt in verschillende hotelreserveringsites, waaronder Booking.com. Maar vluchten boek je toch vaker van tevoren. De binnenlandse vluchten die ik op reis boek gaan meestal via de site van lokale luchtvaartmaatschappijen.

Gaat er iets mis met een vlucht dan kun je met ‘Air passenger rights’ je rechten op schadevergoeding achterhalen. Een andere app hiervoor is ‘Uw rechten als passagier’ van de Europese commissie.

Apps voor hotels en vluchten

3. Andere nuttige informatie voor onderweg

‘Wikihood’ toont informatie uit Wikipedia over locaties uit je buurt, ‘Worldfactbook’ bevat allerlei feiten over alle landen van de wereld, die altijd van pas komen voor context en in gesprekken met locals. ‘Cultures’ vertelt je over do’s and dont’s in verschillende landen. En met ‘BZ Reisadvies’ heb je op een overzichtelijke manier de beschikking over alle reisadviezen van Buitenlandse zaken. Je kunt ook pushberichten krijgen bij gewijzigde situaties in een land. Deze app bevat tevens informatie over wat te doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als je bent bestolen, je paspoort bent kwijtgeraakt, of gearresteerd en bevat contactgegevens van Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls.
BZ reisadvies

Voor het weer is er een voorgeïnstalleerde app, maar fraaier en gedetailleerder zijn ‘eWeather HD’ en ‘Weather+’. eWeather HD geeft je zelfs waarschuwingen bij storm en noodweer.

Wil je je vakantiebudget onderweg bijhouden, al je geplande vluchten en hotelkamers schematisch vastleggen of heb je om andere redenen de behoefte aan een rekentool dan kun je daarvoor ‘Numbers’ installeren. Een complete Excel variant van Apple zelf en geoptimaliseerd voor gebruik op een tablet.

Apps voor nuttige informatie voor onderweg

4. Fotografie en film

Hoewel tablets tegenwoordig vaak zijn uitgerust met een camera is het vanwege het formaat niet echt handig om ermee te fotograferen of te filmen. Ook al niet omdat het niet echt sociaal is als er mensen achter je staan. Bovendien zijn de sensoren minder dan die in een telefoon, laat staan dan die van een echte camera.

Foto’s van je iPhone komen als je dat hebt ingesteld via iCloud vanzelf op je iPad terecht als er wifi is. Er zijn camera’s met Wifi of je kunt een kabeltje kopen (bij Apple: camera connection kit) en er zijn geheugenkaartjes met ingebouwde Wifi. Dus het materiaal overzetten is tegenwoordig niet echt een probleem. Let wel: dat geldt niet voor RAW bestanden. Wil je daar iets van delen dan zul je met je camera een jpeg kopie moeten maken.

Staat het materiaal eenmaal op de tablet dan is deze heel geschikt voor het monteren van video (als je het niet te ingewikkeld wilt) en het bewerken van foto’s. En heb je niet heel veel foto’s dan kan je tablet tevens als backup dienen. Fotografeer je RAW en/of heb je veel foto’s dan heb is een Sandisk Connect handig als geheugenuitbreiding en backupmogelijkheid.

Voor basisbewerking van foto’s is er een ingebouwde app. Met Hipstamatic kun je kiezen voor lens- en filmeffecten die het analoge gevoel van de jaren 60 en 70 terug brengen. Ook met Instagram kun je hippe retro effecten bereiken. Beide Apps vereisen wel een account, zijn vrij beperkt, gefocused op het delen van de foto’s en eigenlijk meer geschikt voor de telefoon.

‘Aviary’, iPhoto of Foto’s, Photogene en Adobe Photoshop express zijn behoorlijk geavanceerde bewerkingsprogramma’s met de ‘normale’ fotobewerkingsfuncties. De absolute aanraders zijn echter ‘Snapseed’, waarmee je langs vrij intuïtieve weg ook delen van het beeld kunt aanpassen en vrij spectaculaire effecten toepassen, en voor automatische fotoverbetering Perfectly Clear. Dit laatste programma zorgt met één druk op de knop voor foto’s met meer ‘punch’. En dan is er nog Diptiq (voorheen PDQ), een app die foto’s tot collages samenvoegt. Vanuit al deze programma’s kun je je foto’s op simpele wijze delen via mail of sociale media.
Fotobewerking-voor-ipad

Met ‘halftone’, ‘mysketch’ en ‘Sketch Me!’ kun je snel leuke teken- en schets-effecten bereiken. Marksta biedt de mogelijkheid tekst (in lagen) te combineren met een foto zodat je simpel een aardige ansichtkaart van een eigen foto kunt maken.

Om Video’s te bewerken heeft Apple iMovie, een app waarmee je full HD video’s kunt maken, maar die wel nadrukkelijk leunt op nogal knullige sjablonen. Of met Pinnacle Studio, dat vergelijkbare mogelijkheden heeft.

Apps voor fotografie en film

5. Lezen

Er kunnen heel veel boeken op je tablet. Heb je ze uit of wil je iets lezen wat je niet bij je hebt dan kun je online nieuwe kopen. En behalve boeken zijn er natuurlijk ook kranten en tijdschriften. Je kunt je abonnementen op tijdschriften meenemen, of losse tijdschriften tegen betaling downloaden. En ook zelfs je krant kun je op de tablet ontvangen als je geen dag het nieuws van thuis wilt missen.

Een nadeel van een tablet is wel dat je hem niet echt in de volle zon kan gebruiken. Dus voor lezen op het strand zal er een andere oplossing moeten komen. Een papieren boek is dan eigenlijk wel weer handig.

Standaard meegeleverd op de iPad zijn ‘iBooks’, voor boeken en ‘KiOSk’ voor tijdschriften en kranten. In KiOSk kun via de keuze voor ‘winkel’ onder meer de NRC, Volkskrant, The Economist, Trouw en nog veel meer bladen en uitgaven binnenhalen; heb je een abonnement dan worden nieuwe edities automatisch opgehaald.

Tip: ook handleidingen van camera’s, tegenwoordig meestal pdf bestanden, kun je iPad meenemen. Ik ben al eens op pad gegaan met een nieuwe camera die ik tijdens verloren uurtjes steeds beter leerde bedienen.

App om te lezen

 • tijdschrift.nl (gratis)
 • iBooks

6. Schrijven

Om dagboeken bij te houden of stukjes te schrijven kun je programma’s als ‘My Daily journal’ of ‘My Own Diary’ gebruiken, waarmee leuke ‘klassieke’ dagboeken kunnen worden vervaardigd. En met Pages is er voor de iPad ook een heuse tekstverwerker beschikbaar. En je kunt natuurlijk altijd notepad gebruiken.

Daarnaast kun je natuurlijk een blog bijhouden, hoewel een PC daarvoor weer net iets geschikter is. Gebruik voor Wordpad vooral niet de app, maar werk in een browser voor meer mogelijkheden.

En hoewel je met het schermtoetsenbord best aardig kunt typen kun je ook opvouwbare of oprolbare toetsenborden kopen, die verbinding maken via bluetooth. Sommige toetsenborden zijn tevens beschermcase wanneer je ze niet gebruikt.

Apps om te schrijven of bloggen

 

7. Video en muziek

Je kunt op een tablet heel goed films bekijken. Dat kunnen films zijn die je hebt gekocht in de iTunes store of Moviemarket, hebt gehuurd of eigen films die je vanaf DVD hebt gekopieerd of anderszins bemachtigd. Heb je (een goede)verbinding dat kun je natuurlijk ook op YouTube en Vimeo. En natuurlijk kan ook je muziek mee luisteren. Gebruik ik vooral als ik een boek lees vanaf de iPad.

 

 

Tip: met een Scandisk Connect wireless media drive kun je 64 Gb aan films meenemen. Of meer omdat je er ook een SD kaartje in kunt stoppen. De Sandisk creert zijn eigen Wifi om films te streamen. Hetzelfde kan met muziek, E-books en andere bestanden, als PDF’s. In feite een bijna oneindige uitbreiding van het geheugen van je iPad. En te delen met anderen en met je iPhone. Wil je een film in het vliegtuig kijken dan is het handig die eerst even te kopiëren naar de iPad. En natuurlijk kan ook je muziek mee. Gebruik ik vooral als ik een boek lees vanaf de iPad.

Sandisk connect

Apps voor muziek

 • YouPlayer – YouTube Player for iOS (gratis)
 • Moviemarket (gratis, maar de films moet je kopen)
 • Vimeo (gratis)

8. Internet en social media

En natuurlijk kun je met iPad het internet op, mailen, facebooken, twitteren, pinteresten, linkedinnen enzovoort. Door het grotere scherm makkelijker dan met een smartphone. En, net als bij lezen: je kunt gemakkelijk mee op de bank zitten. Comfortabeler dan op de stoel achter een computer in een internet cafe.

Met een koptelefoon kun je natuurlijk ook skypen met iPad. Je kunt dan beide camera’s gebruiken. De voorste om jezelf zichtbaar te maken en de achterste om iets aan je gesprekspartner te laten zien. Als die tenminste ook achter een smartphone, tablet of computer zit.

Apps voor (social) media

 • Facebook (gratis)
 • Twitter (gratis)
 • Google+ (gratis)
 • LinkedIn (gratis)
 • Pinterest (gratis)
 • Skype (gratis)

Bekijk de genoemde Apps in de Apple Appstore

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.