Mijn eerste keer op de ITB Berlijn

De voordelen van een travel blogger: evenementen als de WTM in Londen en de ITB in Berlijn komen nu binnen je bereik. De toegang is gratis en er is een bescheiden programma speciaal voor bloggers opgezet. Dus ging ik dit jaar voor het eerst naar het Messe-gebouw. Een hele aparte ervaring, mag ik wel zeggen. Van te voren was ik al gewaarschuwd: trek je wandelschoenen maar aan, want deze beurs is gigantisch groot. En daar was niets teveel over gezegd.

ITB Berlin 2015

Vakantiebeurs is eigenlijk helemaal niet zo groot

Al zo’n ruim 20 jaar ben ik bezoeker van de Vakantiebeurs in Utrecht. Die vond ik altijd best groot. Maar nu? De WTM in Londen is groot, maar deze is echt mega. Het terrein van de Messe in Berlijn bestaat uit 26 hallen. Niet alleen die 26 hallen, maar ook nog op 3 niveaus, dus eigenlijk zijn er 3 x 26 hallen.  Nu zijn de meeste hallen langgerekt en smal, maar toch! Heel veel ruimte was er voor de verschillende Duitse regio’s, ik schat dat die alleen al zo’n 6 hallen innamen.

Afspraken

Tevoren was de organisatie strak opgezet. Begin december kon je al inschrijven voor de blogger speed dating, netwerken met reisorganisatoren, en aan de hand daarvan eind januari de afspraken gaan inplannen. Ook werd ik door een aantal exposanten spontaan benaderd voor een afspraak. Zodoende ging ik er met een vrij strakke agenda naar toe. Zomaar rondstruinen en kijken, daar was deze keer gewoon geen gelegenheid voor.
Laten we eens gaan kijken hoe ik 2 dagen op de beurs heb ervaren.

Dag 1:

Met de S-bahn naar station ICC-Messe Nord. De richting naar de Messe staat al aangegeven. Je hoeft de stroom maar te volgen, dan kom je er vanzelf. De spoorbrug over, aan je linkerhand zie je de Funkturm, de zendmast, en de gebouwen van de Messe. Daarna ga je onder de grond, om aan de andere kant van de straat weer boven te komen. Er staan vriendelijk dames van Air Berlin klaar met een zwart tasje, waarin een eenvoudig ontbijt, flesje sinaasappelsap, broodje en chocolaatje.

ITB Berlin 2015 ITB Berlin 2015

De eerste dag kwam ik nietsvermoedend binnen bij hal 19. Dat heb ik dus wel geweten! Dat waren heel wat voetstappen, van hal 19 naar de pres room in hal 6.3. Zo georganiseerd als het van te voren was, zo moest je nu zelf je weg zien te vinden door al die gebouwen. Om te beginnen ging ik in de rij staan om me te laten registreren, terwijl bleek dat je met een online registratie meteen kunt doorlopen.

Eindelijk het pres center gevonden. Wanneer je bij hal 6.2 bent, straatniveau, dan moet je die eerst nog helemaal door, om aan de andere kant de roltrappen naar 6.3 te vinden, wat weer een niveau hoger is. Maar uiteindelijk ben ik er dan. De verworvenheden van het blogger zijn: gratis garderobe en toegang tot de persruimte met goed Wi-Fi. Heel uitgebreid, met een eigen restaurant.

1e afspraak:

De eerste afspraak was in hal 26, dus maar weer kilometers maken. Hier zit Indonesië, even gedag zeggen tegen de vertegenwoordiger uit Sumatra, waar ik nu bijna 2 jaar geleden ben geweest.

Pas nu kom ik er achter dat er een doorsteek is tussen hal 25 en hal 5. Dat scheelt wel heel veel tijd! Nog wel even naar buiten om in hal 3 te komen. De mevrouw uit Honduras, die ik had leren kennen op de WTM in Londen, bleek niet aanwezig te zijn. Jammer, een nieuwe afspraak maken lukte niet met mijn strakke schema.

Op de foto:

Dit gaf wel wat meer tijdsruimte om op mijn gemak richting press centre te gaan. Naast de Zuid-Amerikaanse landen bleek in hal 3 een heel Turkije-paviljoen te zijn. Ik liep zomaar langs, maar ging gezellig even op de foto met de mannen uit Bursa.

ITB Berlin 2015

Even relaxen:

Oranje strandstoelen in hal 6.2, passend bij de gezonde fruitsapjes.

ITB Berlin 2015

Panel discussie

Om 13.00 uur het eerste officiële programmapunt voor bloggers: de panel discussie: “Should bloggers be paid?”

Gasten: Melvin Boecher, Traveldudes, Nicholas Montemaggi, Emilia Romagna Tourist Board, Claudia Sult, visitBerlin, Yvonne Zagermann, Travel Blogger, justtravelous.com.

Uiteraard waren de meningen hierover verdeeld. Melvin Boecher van Traveldudeds ziet zichzelf als een publisher, als een merk, die een grote meerwaarde kan betekenen voor een brand. Claudia Sult vertelde dat ze heel vaak wordt aangeschreven door bloggers over een verzoek tot samenwerking.

Het podium stond overigens midden in hal 6.1, de hal voor ICT-ers in de reisbranche. Er was een behoorlijk tekort aan zitplaatsen. Dit is de enige bijeenkomst die ik heb bezocht, omdat ik er achter kwam dat de meeste onderwerpen ook al op de WTM waren behandeld.

ITB Berlin 2015

Na afloop had ik op deze plaats ook weer een afspraak, met Veera, een Finse dame van CreateTrips, een social trip planner. Dit kan wel eens een leuke samenwerking worden.

Daarna weer naar hal 23, naar Israël. Ook weer een contact hernieuwen van de WTM in Londen. Gelukkig kende ik nu de route via hal 5 en hal 25, zodat de route wat korter was.

Weer terug naar hal 5. De leuke dingen van een beurs: er is altijd wel ergens een optreden, deze keer ben ik bij Sri Lanka.

ITB Berlin 2015

Verrassing:

Ik loop zomaar langsbij Cinnamon Hotels, Sri Lanka. Zie ik het woord “blogger” staan? Jawel! De TBC Asia zal voor de 2e keer worden gehouden, in april 2016. Voor de eerste keer in Azië: Travel Blogger Awards. Als dat geen goed nieuws is! En wat een aardige mensen! Ik mag gaan zitten, krijg een drankje en hapjes aangeboden en ga op de foto. Wat een verwennerij voor mijn brandende voeten!

ITB Berlin 2015 ITB Berlin 2015

Het laatste programmapunt is het feestje “Secret Escapes”, tegenover het press centre. Ook hier weer een paar leuke contacten gehad. Om half 8 kon de vrouw van de garderobe eindelijk gaan sluiten. En je bent het terrein niet zomaar af. Na vele omzwervingen door allerlei hallen belandde ik uiteindelijk aan de zuidkant, waarna het nog een hele wandeling naar S-bahn station Messe Sud was.

Dag 2:

Weer wat geleerd: als je om 10.00 uur een afspraak hebt, dan ben je er op tijd, liefst nog iets eerder. Tenminste, in mijn Nederlandse ogen. Bij Grieken werkt zoiets dus anders. Voor tienen loop je door lege hallen, waar mensen heel langzaam aan het opstarten zijn. Ook hal 2 is het vrij verlaten. Tot half elf dan maar wat rondjes gelopen.

Zodoende kwam ik bij de stand van een luxe hotelketen. Deze vrouw had ik ontmoet in Athene, ter gelegenheid van de TBEX conferentie. De kans is behoorlijk aanwezig dat ik daar naar toe ga. Ook de uiteindelijke afspraak met South Aegean Tours was behoorlijk enthousiast en succesvol. Een heel goed begin van de dag.

Persconferentie

Die middag zou de blogger speed dating zijn, waar ik o.a. een afspraak met de stad Dresden had. Later bleek deze afspraak niet door te kunnen gaan. In plaats hiervan ben ik uitgenodigd voor de officiële persconferentie. Weer een nieuwe ervaring. Mijn naam op de gastenlijst, een dikke persmap en luisteren naar de presentatie. Wel in het Duits, maar goed te volgen voor mij. Ook werd ik uitgenodigd om te blijven voor de lunch. Deze werd verzorgd door de chefkok van het restaurant Carrousel, dat een Michelin-ster heeft. Als je de hapjes zag, dan dacht je: is dit alles? Maar het was heel verfijnd. Er zou ook rundertartaar met kaviaar in zijn verwerkt.

ITB Berlin 2015

ITB Berlin 2015

Daarna een uitstapje naar Nepal, voor alweer een afspraak, een nieuw contact, daarna terug naar Dresden, voor een afspraak in de perskamer, en dan een afspraak in hal 6.1. Het was al met al een heel succesvolle dag.

ITB Berlin 2015

Blogger speed dating

Als laatste de blogger speed dating. In tegenstelling tot de WTM in Londen kregen wij als bloggers geen vaste plaats toegewezen, maar moesten we volgens de afsprakenlijst 8 maal naar een andere tafel. Er zaten ruim 60 vertegenwoordigers op ons te wachten. Het resultaat voor mij: 50-50. Ik denk dat ik er wel een aantal leuke afspraken heb kunnen maken. Maar ook regelmatig was men eigenlijk alleen gericht op de Duitse markt.

ITB Berlin 2015

Laatste feestje

Toen ik dacht dat de beurs nu voor mij wel voorbij was, belandde ik nog even op een feestje van Tsjechië. Een leuke afsluiter!

ITB Berlin 2015

De laatste afspraak op dag 3 heb ik gelaten voor wat het was. Beter kon het niet worden. En het blijft toch Duitsland. Na 2 dagen roken alle hallen naar braadworst, leek het wel.

Conclusie:

Ik heb deze 2 dagen een aantal bekenden weer terug gezien en veel nieuwe nuttige contacten gemaakt. Ik ben pas ruim een half jaar actief aan het bloggen en heb al veel weten te bereiken. Volgend jaar weer? Waarschijnlijk wel. Ik kan het iedereen aanraden. Je leert er veel van. En zo kom je ook weer eens in Berlijn. Een erg geslaagd uitstapje.

Tips:

• Neem ruim de tijd tussen de ene afspraak en de volgende. Het duurt even voor je de logica van de verschillende hallen met de daarbij behorende niveaus door hebt.
• Probeer je afspraken bij elkaar in de buurt te plannen, bv. 1e dag hal 15 t/m 26 en 2e dag hal 1 t/m 14. Anders zijn de afstanden wel erg groot.
• Ook al is het nog winter, draag luchtige kleding. De temperatuur in de hallen is erg hoog.
• Wil je echt vlakbij de ITB overnachten, zoek dan je accommodatie in de buurt van S-bahn station Messe Sud.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.