Oktoberfest in het Europapark

Oktoberfest. Het zou goed kunnen dat je er een paar jaar geleden nog nooit van gehoord had. Tegenwoordig hoor je er echter steeds meer over, en zelfs in Nederland worden oktoberfesten gehouden. Wat houdt het precies in, en is het echt zo leuk als het lijkt? Ik probeerde het voor je uit!

Oktoberfest in het Europapark

Het oktoberfest is een uit München afkomstige traditie. Sinds 1810, toen het eerste oktoberfest werd gehouden ter ere van de prins en prinses van Beieren, is dit evenement niet meer weg te denken uit de Duitse cultuur èn horeca. Ieder jaar op de eerste zaterdag ná 15 september om 12.00 uur gaat het feest van start, en het eindigt pas op de eerste zondag van oktober. Soms wordt het feest zelfs verlengd in verband met de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober, en kan dan maar liefst 18 dagen duren.

Wat doe je er? Vooral veel bier drinken uit enorme pullen waar een liter in kan, in een grote hal of tent met heel veel mensen. Je neemt plaats aan lange tafels en geniet van traditionele muziek, lekker Duits eten en natuurlijk het bier. Klinkt goed, toch? Tijd om dit fenomeen eens zelf te ervaren!

Ik bezocht onlangs het Europapark, een enorm pretpark in het Zwarte Woud in Duitsland. Het pretpark op zich is al een bezoekje waard met zijn enorme achtbanen, toffe waterattracties, verschillende shows, themahotels en maar liefst 47 restaurants waarvan zelfs 1 met een Michelinster. Terwijl ik er was had ik de mazzel dat er ook daar in de genoemde periode traditionele oktoberfesten gehouden worden. Van tevoren werd geadviseerd een dirndl mee te nemen als ik die had. Dat was dus niet het geval, en ik dacht heel naïef dat dat ook niet nodig zou zijn. Wie gaat er nou verkleed bier drinken? Oeps, viel dat even tegen!

oktoberfest Europapark

Zeker 95% van de aanwezigen was in traditionele kledij: een dirndljurk voor de vrouwen en een lederhose voor de mannen.

Tip – ga je oktoberfesten: trek traditionele kledij aan!

Ik heb tientallen varianten van de traditionele kledij gezien.  Hoe je je kleding draagt zegt veel, dus laat je van tevoren goed adviseren. De strik van je jurk aan de ene kant betekent bijvoorbeeld dat je single bent en wel zin hebt om verleid te worden. Handig om te weten om lastige situaties te voorkomen. Of misschien ben je juist wèl geïnteresseerd om door iemand in lederhose versierd te worden… Het kan allemaal!

Reserveer een tafel met een groep

Het feest wordt gevierd in een enorme hal. Je reserveert met een groep een tafel en kan los! Ik hou best van een biertje, maar heb gemerkt dat een vaasje of fluitje toch een stuk prettiger drinkt dan een liter(!)pul. Kleiner zijn de biertjes ook niet verkrijgbaar: het is een liter of niks. Gelukkig kun je eerst een goede bodem leggen met een traditionele Duitse maaltijd: ik at een schweinshaxe met knüdeln en sauerkraut. Een heel bord vol… oktoberfest bier
eten Oktoberfest

Na het eten en de eerste biertjes komt de sfeer er steeds meer in. De traditionele band speelt vrolijke muziek en iedereen zingt en danst op de tafel terwijl het bier rijkelijk vloeit. Wat een sfeer hangt er! Iedereen is elkaars beste vriend en danst en host met elkaar. Na een pul bier spreek ik ineens vloeiend Duits, wat het nog gezelliger maakt. Het geeft niet eens meer dat ik geen dirndl aan heb. Dit moet je gewoon meegemaakt hebben!

Comments are closed.