360 graden Rode Plein in Moskou

Het Rode Plein in Moskou, een van de meest gefotografeerde pleinen ter wereld. Toen ik mijn entree maakte op dit plein, werd ik direct stil. Ik werd overvallen door het grote aantal levendige kleuren. De rode bakstenen afgezet tegen de blauwe, groene of roze kleuren.

Noord: Nationaal Historisch Museum

Noord: Nationaal Historisch Museum

Ook maakte de status van dit plein veel indruk op me. Dit is de plek waar de hele wereld naar kijkt: het machtscentrum van Rusland. In dit artikel neem ik je mee naar het Rode Plein en laat je in een 360 graden fototour zien wat het allemaal te bieden heeft.

Start

Stel je voor, je staat midden op het Rode Plein. De Lenin- en Stalin-imitators lopen langs je heen en de Russische taal is overal te horen. Je kijkt om je heen, waarbij het niet uit maakt in welke richting je kijkt. Overal is wat te zien. Het Rode Plein kenmerkt zich door een aaneenschakeling van bezienswaardigheden.

 

 

Richting het noorden: Nationaal Historisch Museum

Als eerste draai je richting het noorden. Hier vind je de ingang van het plein, de Opstandingspoort. Tijdens de Sovjetperiode zag deze ingang er ietwat anders uit. In de ogen van de communistische leider Josef Stalin belemmerde de poort de grote parades op het Rode Plein en dus gaf hij in 1931 het sloopbevel. Hetzelfde gold voor de naastgelegen Kazankathedraal. Het enige wat mocht blijven staan, was het baksteenrode Nationaal Historisch Museum. Dit museum herbergt de hele Russische geschiedenis. Gelukkig zijn de poort en de kathedraal na de val van de Sovjet-Unie weer herbouwd.

Richting het oosten: GUM

Aan de oostzijde prijkt over de volle breedte van het plein het oudste warenhuis van Rusland: het GUM, de afkorting voor Hoofd Universele Warenhuis. Een bezoekje aan het GUM is zeker de moeite waard. Het warenhuis is een paleisje op zich met de meest prachtig versierde winkels, fonteinen en pleinen. Ga hier niet uitgebreid winkelen! Dit is alleen weggelegd voor mensen met een zeer grote portemonnee. Het GUM is voornamelijk gevuld met de meest exclusieve merken.

Oost: het warenhuis GUM

Oost: het warenhuis GUM

Richting het zuiden: Basiliuskathedraal

Verder richting het zuiden staat het icoon van Rusland, de Basiliuskathedraal. Een prachtig bouwwerk met levendige kleuren. Opvallend zijn de torens die de typische vorm hebben van ijsbolletjes. De kathedraal draagt wel een lugubere legende met zich mee. Zo zou tsaar Ivan de Verschrikkelijke de ogen van de architect uit hebben laten steken zodat hij nooit meer zo’n bouwwerk kon neerzetten. Of dit waar is, is maar de vraag.

Zuid: Basilius kathedraal

Zuid: Basiliuskathedraal

Richting het westen: Mausoleum van Lenin

En als laatste draai je richting de westzijde, die in zijn geheel wordt ingenomen door een deel van de Kremlinmuur. Langs de muur bevinden zich de graven van een aantal bekende bolsjewieken en  communisten, waaronder Josef Stalin en Leonid Brezjnev. Loop de zwarte vlakken af en je komt ze vanzelf tegen. De eerste leider van de Sovjet-Unie, Vladimir Lenin, heeft een eigen plek. Zijn lichaam ligt in het rood – zwarte marmeren mausoleum dat voor de muur staat. Het verhaal gaat dat Lenin helemaal geen mausoleum zou willen, maar gewoon begraven wilde worden in Sint-Petersburg naast zijn moeder. Helaas voor Lenin zagen de communistische leiders na hem dit anders.

West: Kremlinmuur en het Mausoleum

West: Kremlinmuur en het Mausoleum van Lenin

Einde

Hiermee eindigt de 360 graden fototour over het Rode Plein. Ik wens je veel plezier bij het maken van deze tour in de realiteit!

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.