Cordoba, Andalusië op haar best

Cordoba wordt vaak vergeten ten koste van bekendere buursteden in de Spaanse regio Andalusië. Deze kleinere en minder toeristische stad heeft echter minstens zoveel charme als het bekende Sevilla of Granada.

De Mezquita

Wist je dat Cordoba in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden in Europa was? Als hoofdstad van Al Andalus bouwde de heersende klasse van die tijd de Moren, hier de prachtigste tuinen, paleizen en moskeeën. De indrukwekkendste hiervan is de mezquita. Ooit was het de ene grootste moskee van de islamitische wereld maar de christenen die Cordoba veroverden op de Moorse Moslims bouwden een Kathedraal in het midden. Zo komt het dat we door het gebouw lopen met de klanken van orgelmuziek. Het gezang van de nonnen verhoogt de magische sfeer die in de gebouw hangt. Rijen en rijen van marmeren pilaren met daarboven de rode en witte boogjes zuigen je naar binnen.

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal op elkaar maar toch is het een gebouw waar je uren kunt dwalen en telkens wat nieuws kunt ontdekken. Het licht dat door de ramen valt en de flikkerende olielampen vormen patronen op de vloer. De symmetrie en rust van de pilaren vormt een schril contrast met de rijkelijk versierde nisje vol met zwierige kalligrafie en gouden mozaïek steentjes.

cordoba

Tapas en wijn

De regio Andalusië staat bekend vanwege het lekkere eten en de goede wijnen. Dit is waar volgende de lokale bewoners tapas zijn uitgevonden. De kleine hapjes die wij associeren met heel Spanje. Gazpacho dip, Ibirische ham, croqueta en aubergine het is allemaal even heerlijk.
 

ZIE OOK: Ontdek waarom Spanje het vakantieland bij uitstek is

 

Er zijn in Cordoba enorm veel Tabernes met tapas op het menu. Kies voor de kleine, donkere restaurantjes vol met Spaanse vlaggen en foto’s van de populairste stierenvechters of ga voor een moderne lounge bar met uitzicht over de rivier. De tapas zijn zonder twijfel heerlijk en met prijzen tijdens het happyhour van 1 euro voor een glas wijn plus tapa blijft je portemonnee ook lachen.

cordoba

Alcazar de los Reyes Cristianos

Het kasteel Alcazar de los Reyes Cristianos is waar Christopher Columbus de koning en koningin probeerde te overtuigen zijn reizen te sponsoren. Ondanks deze claim to fame is het niet het paleis zelf maar vooral de tuinen die indruk maken. De tuinen in Arabische stijl zijn beplant met veel groen, bloemen en fruit bomen. Er zijn diverse fonteinen, baden en standbeelden in de tuinen.

cordoba

Kleurijke patio’s

Cordoba is een stad die heel geschikt is om te voet te verkennen.  Lopend door de smalle slingerde straatjes over de kinderkopjes en langs witgekalkte huizen ontdek je de oude binnenstad. Zoals de vele kleurrijke patio’s en pleintjes waar lokale bewoners alle moeite hebben genomen om de witte muren op te fleuren met knalkleuren.  Potten met bloemen in alle kleuren, klimop die hele stukken overwoekerd en de bloembakken die overal hangen. Er is in Cordoba zelf een festival “Los Patios” (in mei) wanneer lokale inwoners patios die normaal gesproken privé zijn open stellen voor bezoekers. Allemaal in de hoop om de prijs van mooiste patio van de stad te winnen.

cordoba

 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Comments are closed.