Reistip: Bezoek het Baggermuseum in Sliedrecht

Dinsdag 5 augustus bracht ik met 2 van mijn kleinkinderen een bezoek aan het Nationaal baggermuseum in Sliedrecht. Wij werden op uiterst bekwame wijze rondgeleid door Remco van de Ven, een van de vrijwilligers van het museum.

Het museum is gevestigd in een pand aan de Molendijk in Sliedrecht. Het museum kan worden geplaatst in de categorie Üniek in de wereld”. Je kunt er kennis maken met het heden en verleden van de baggerwereld. Modellen van baggervaartuigen vormen de kern van het museum. In het museum is tevens een filmzaal aanwezig waar een grote collectie films van baggerwerkzaamheden wordt vertoond

 

Miniatuur sleepzuiger

Miniatuur sleepzuiger

Het museum bestaat uit verschillende afdelingen, te weten het museumgebouw, het koetshuis en de Stoombaggermolen Friesland. In het museumgebouw staan alle schaalmodellen van baggervaartuigen opgesteld. Tevens tref je hier aan diverse schaalmodellen van dijken en waterkeringen. In het koetshuis zijn verscheidene schaalmodellen van stoommachines aanwezig. Tevens kun je daar de werking zien van een snijkopzuiger. Aan de kade ligt de originele emmerbaggermolen Friesland, gebouwd in 1936. Deze kan eveneens worden bezichtigd. Bij verschillende evenementen, zoals Dordt in Stoom en de Havendagen te Rotterdam wordt het schip opengesteld voor bezoekers. De stoomketel is dan volledig in gebruik

 

Het interessante voor met name kinderen is dat  er veel interactieve toepassingen zijn. Als voorbeeld noem ik  het varen met een boot door een sluis en  het laden en lossen van een boot met een hijskraan.
DSC_0702

Interactieve bezigheid voor jongeren

Een zeer geanimeerd verhaal vertelt over het aanwezig zijn van een aantal goudstaven in de kluis van het voormalige kantoor. Deze goudstaven zijn afkomstig van een lading met 950 goudstaven die gedurende de tweede wereldoorlog vanuit Rotterdam verscheept zouden worden naar Engeland. Helaas ging hier iets mis. Het hele verhaal krijg je te horen krijgen bij een rondleiding in het museum.
 

 
Het merendeel van de collectie bestaat uit scheepsmodellen opgesteld in de vaste tentoonstellingen. Deze diverse scheepsmodellen geven een duidelijk beeld van de ontwikkeling in de baggerindustrie.

Daarnaast beschikt het museum over een grote hoeveelheid historische foto’s van emmerbaggermolens tot hopperzuigers. Ook diverse projecten uit het verleden op het gebied van waterbouw zijn in onze collectie vertegenwoordigd.

Vrijwilligers

Het museum wordt gerund door meer dan 50 vrijwilligers. Zij zijn werkzaam in verschillende funkties. Ook de bestuursleden van het museum zijn op vrijwillige basis aan het museum verbonden. Uiteraard is het museum ook afhankelijk van giften van sponsoren.

Sleephopperzuiger in werking

Sleephopperzuiger in werking

Het 83 filmfestival

Op zaterdag 30 augustus 2014 wordt het 8e filmfestival in de filmzaal van het museum georganiseerd. Hieronder staat een overzicht van het programma zoals dat op deze dag wordt gepresenteerd.

11.05 uur t/m 11.37 uur   –   NR.432   –   50 jaar I.H.C.
11.42 uur t/m 12.02 uur   –   NR.054   –   I.H.C. Advertising department klink periode deels lassen, bouw van een steekhopperzuiger.
12.08 uur t/m 12.30 uur   –   NR.338   –   Zeesleper Zwarte Zee van Smit & Co.
12.30 uur t/m 13.00 uur   –   Pauze
13.00 uur t/m 13.16 uur   –   NR.433   –   Tewaterlating van snijkopzuiger Al Sadr.
13.20 uur t/m 13.45 uur   –   NR.080   –   110 km voor de boeg – TV serie bezienswaardigheden van Nederland, varen langs rivieren enz.
13.50 uur t/m 14.00 uur   –   NR.196   –   Bouw van de (Splijt)sleephopperzuiger Alpha Bay voor Constain Blankevoort.
14.05 uur t/m 14.28 uur   –   NR.503   –   Strandsuppletie op Ameland, beeld van het gehele werk.
14.33 uur t/m 14.56 uur   –   NR.339   –   Bouw van de sleephopperzuiger Marieke en de tewaterlating.
14.56 uur t/m 15.15 uur   –   Pauze
15.15 uur t/m 15.59 uur   –   NR.474   –   Maasvlakte 2, beeld van het gehele project. Incl. animatiebeelden.
16.05 uur t/m 16.16 uur   –   NR.492   –   Uitbreiding van het Panama kanaal, uitvoering baggermaatschappij Jan D Nul.
16.20 uur t/m 16.33 uur   –   NR.502   –   Smit Sleep- en bergingsbedrijf.
16.33 uur Einde Filmdag

Al  met al kunnen wij terugkijken op een leerzame en interessante middag in het Nationaal Baggermuseum te Sliedrecht.
 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Comments are closed.