5 Keer pasteltinten in Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is een kleurrijke stad. Ik bezocht deze Russische stad gedurende drie dagen en was verrast door het scala aan zachte kleuren die ik tegenkwam. De ene pasteltint volgde de ander op. Mintgroen, zacht roze, hemels blauw, je vind het allemaal in Sint-Petersburg. Hieronder mijn 5 favoriete pasteltinten van Sint-Petersburg.

Admiraliteit

De Admiraliteit vlakbij de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg

1. De gele kleur van de Admiraliteit

Een verkenning van Sint-Petersburg is het beste te starten bij de Admiraliteit. Door de spitse vergulde pilaar vormt de Admiraliteit hét oriëntatiepunt in de stad. Tevens ligt dit bouwwerk aan het begin van de hoofdstraat van Sint-Petersburg, de Nevski Prospekt. De Admiraliteit biedt een mooie herinnering aan Nederland. Tsaar Peter de Grote gebruikte de Admiraliteit als een scheepswerf om hiermee zijn maritieme ambities te vervullen. Tijdens zijn bezoek aan Nederland had hij veel geleerd over de Nederlandse scheepsbouw en hij wilde dit in Rusland in de praktijk brengen. Een aantal Nederlandse scheepvaarttermen (bijvoorbeeld ‘matroos’ en ‘mast’) zijn zelfs overgenomen in de Russische taal.

2. De mint groene tint van de Hermitage

De gele kleur van de Admiraliteit valt in het niet bij de indrukwekkende mintgroene verschijning van de Hermitage, het bekendste museum van Rusland. De Hermitage is een verzamelnaam voor een serie van vijf gebouwen, waarvan het Winterpaleis de bekendste en de grootste is. Een wandeling door dit paleis brengt je langs 2.000 ramen, 18.000 deuren en zo’n 3 miljoen kunstwerken. Als je 7 jaar lang iedere dag het Hermitage bezoekt, lukt het je nog steeds niet om alle kunstwerken te bekijken. De Hermitage heeft overigens niet altijd een mintgroene kleur gehad. Door de eeuwen heen heeft de Hermitage diverse kleuren gehad, waaronder zandgeel en rood.

De Hermitage

De Hermitage in Sint-Petersburg

3. Het rozige Stroganov Paleis

Na het zien van al dat geel en groen is het de hoogste tijd voor een zoete kleur, namelijk roze. Een wandeling door de Nevski Prospekt brengt je bij het Stroganov Paleis. Zoals de naam al doet vermoeden, komt hier de pittige Stroganoffsaus vandaan. Het recept is bedacht door de kok van de familie Stroganov die vervolgens met deze saus een kookwedstrijd won. Ook dit bouwwerk heeft niet altijd een roze kleur gehad. Eerder was het Stroganov paleis te bewonderen in het groen, rood en zelfs lila.

Stroganov Paleis

Het Stroganov Paleis aan de Nevski Prospekt

4. Het goudgeel van het Peterhof

Op een uurtje reisafstand van Sint-Petersburg ligt het zomerpaleis van tsaar Peters de Grote, het Peterhof. Dit is de verzamelnaam voor een paleizencomplex, waarvan het Grote Paleis de opvallendste is. Dit paleis ligt op een 300 honderd meter hoge klif en biedt een fantastisch uitzicht over de Finse Golf. De goud gele façade steekt prachtig af tegenover de blauwe kleuren van de zee. En mocht je in de zomer het Peterhof bezoeken, dan laten de gouden standbeelden in de tuinen een waterconcert zien op het ritme van klassieke muziek.

Peterhof

Het Peterhof, de zomerresidentie van tsaar Peter de Grote

5. De blauwe façade van het Catharinapaleis

Peter de Grote was niet de enige met een zomerresidentie. Ook tsarina Catharine de Grote trok zich ‘s zomers terug in haar eigen zomerpaleis, het Catharinapaleis in het stadje Poesjkin. Dit paleis is onderdeel van het zogenaamde ‘Tsarendorp’, een kleine nederzetting waar de tsarenfamilie hun gasten ontvingen. De blauwe kleur van de façade schijnt op een zonnige dag prachtig af te steken tegen de gouden koepels. Helaas heb ik gedurende mijn bezoek aan Sint-Petersburg niet de kans gehad om het Catharinapaleis te bezoeken. Toch is dit paleis nu al een van mijn favorieten, mede dankzij de sprookjesachtige verschijning. Des te meer een reden om zeker terug te keren naar Sint-Petersburg!

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.