Naxos: authentiek en ongekend vriendelijk

Een glooiend heuvellandschap vol citrus-, vijgen-, olijfbomen en wijngaarden, uitgestrekte zandstranden, betoverende dorpjes en het bruisende Hora (Naxos-stad). Naxos is niet zo bekend bij Nederlanders, maar het is het perfecte eiland voor een eerste kennismaking met de Griekse Cycladen.

Naxos is minder populair dan hippe jetset-buren Mykonos en Santorini en juist daarom zo’n fijn eiland. Het is er rustiger, groener en stukken authentieker. Maar wie denkt op één of ander slaapeiland te belanden, heeft het mis. Naxos heeft oude Griekse tempels, schitterende wandelroutes door het binnenland en stadjes waar je urenlang door smalle straatjes met traptreden en pleintjes wandelt. Omdat Naxos niet als hippe bestemming te boek staat, laat de plaatselijke bevolking zich niet gek maken. Iedereen is relaxt en extreem vriendelijk. Sta er niet van te kijken als de eigenaar van het restaurant waar je de eerste avond at, je gedurende je hele verblijft blijft groeten.

Naxos-Stad

Naxos-Hora

Naxos-Stad

Het bedrijvige Hora, ook wel Naxos-Stad genoemd, is de perfecte plek om te verblijven als je Naxos wilt verkennen. Van de drukke haven met alle terrasjes en winkels langs de boulevard tot het Venetiaanse kasteel op de heuvel en de oude markt in het labyrint en alle kerkjes en kapellen ertussenin. Je verveelt je in Hora geen minuut. Bezoek in ieder geval de iconische Portara, net ten westen van het stadscentrum. Deze oude Griekse tempel werd eeuwen gelegen gebruikt om de god Apollo te eren. Nu is de Portara een goede plek om de zonsondergang en het gekrioel bij de haven te bekijken. Waaghalzen springen hier van de rotsen om te zwemmen, maar houd je van wat meer comfort dan kun je beter naar het stadsstrand Agios Georgios lopen, net ten oosten van het centrum.

In het labyrint van de oude stad hebben zich de oude markt, waar je vers fruit en groenten koopt, en allerlei galerieën en leuke winkels genesteld. Het duurt even voordat je door hebt hoe het labyrint in elkaar zit. Maar juist door telkens een ander steegje in te schieten of een trapje naar boven te nemen en enorm te verdwalen, kom je de leukste bars en winkels tegen. ’s Avonds is het labyrint dan ook the place to be. Hier is het smullen geblazen bij intieme restaurants en je drinkt er cocktails met uitzicht op zee.

Naxos-Portara

Naxos-Portara

Hora-Naxos

Hora- Naxos

Naxos-Stad

Naxos

Stranden van Naxos

Hoewel er genoeg appartementen en hotels nabij de stranden van Naxos liggen, hoef je er geen massatoerisme te verwachten. De stranden zijn namelijk erg uitgestrekt. En het mooie is dat Naxos zandstranden heeft. Een uitzondering voor de Griekse eilanden, waar je meestal rotsachtige of kiezelstranden vindt. Hora heeft Agios Georgios als stadsstrand, vanuit het centrum zo’n 10 minuten wandelen. Liever wat meer rust? Pak dan de bus naar bijvoorbeeld Agios Prokopios of Agia Anna: smalle, hagelwitte stranden omzoomd met gezellige, kleinschalige bars en restaurants. De hele kustroute ten oosten van Hora is trouwens goed met de bus te ontdekken.

Binnenland Naxos: Halki

Het binnenland van Naxos is ongerept en groen. Dankzij de velden en heuvels is het er leuk wandelen. De tourist office in Hora organiseert wandelingen met een gids, maar er zijn ook wandelkaarten te koop. Het dorpje Halki, in het midden van het eiland, is vanuit Hora met de bus of huurauto te bezoeken. Halki was ooit het commerciële centrum van het eiland, maar is nu een beetje vergeten en buitengewoon schilderachtig. Aan de statige witte huizen, met prachtige façades en lichtblauwe en groene deuren, kun je de macht van weleer nog aflezen. Halki ligt in het Tragea gebied, dat bekend is vanwege de olijven. Rondom het dorp kun je een mooie wandeling door de velden maken. Je komt dan kleine orthodoxe kerkjes en Griekse overblijfselen tegen. Bij terugkomst is het goed toeven op het terras van Yianni’s taverna, waar allerlei lekkere Griekse hapjes op het menu staan. Vergeet ook niet een bezoek aan kunstgalerij Fish & Olive te brengen, je vindt hier namelijk bijzondere keramiek en sieraden.

Halki-Naxos

Halki- Naxos

Naxos-Halki

Mooi straatje in Halki

Vanuit Naxos

Naxos is een prima uitvalsbasis om andere eilanden in Griekenland te ontdekken. Vanuit de haven varen bijna dagelijks boten naar Mykonos en Delos. Zeker die laatste is een bezoek waard en is een ware reis door de tijd. Delos wordt ook wel de geboorteplaats van de goden genoemd en hier zie je meer Griekse overblijfselen samen dan waar ook ter wereld. Vooral het leeuwenterras en de goed bewaard gebleven mozaïeken zijn indrukwekkend. Vanaf Naxos varen er ook ferry’s naar Ios, Santorini, Pharos, Kreta en Piraeus.

Naxos, hoe kom je er?

Reisbureaus bieden genoeg pakketreizen aan naar Naxos. Je vliegt dan rechtstreeks op Naxos. Je kunt er ook voor kiezen om een goedkope vlucht naar Athene, Santorini of Kreta te boeken en zelf met de boot verder te gaan. Op Greek Ferries zijn alle vaarroutes tussen de verschillende eilanden te vinden.

Comments are closed.