Het beste van Bath

Bath is een stadje in de categorie “klein maar fijn” en prima te behappen in een lang weekend. Het is een van mijn favoriete Europese steden, waar je véél meer kunt doen dan in bad gaan. Dit zijn mijn 5 hotspots in Bath:

Roman Baths

Met in bad gaan moet je natuurlijk wel beginnen. Bij wijze van spreken dan. Engeland kent slechts één natuurlijke warmwaterbron, en die ligt precies in het centrum van Bath. De stad is daarmee – vrij letterlijk – een hotspot voor ieder die op zoek is naar ontspanning, geschiedenis, en cultuur. De Romeinen bouwden een badhuis en tempelcomplex om de bron. De meeste van deze gebouwen zijn bewaard gebleven. De vaste tentoonstelling geeft een aardig overzicht van de geschiedenis van de baden en van de vele schatten die in het heiligdom gevonden zijn. Op een levendige manier (op de muur geprojecteerde badende Romeinen) krijg je een indruk van het dagelijks leven in en rond de baden en de tempel. Neem ook een kijkje bij de bron zelf, die nog steeds warm is! Proef daarna in The Pump Room wat Spa water om ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede gezondheid. Lunchen kun je beter ergens anders doen, want The Pump Room is aan de dure kant (en bovendien meestal heel erg druk).

Bath

Sally Lunn’s overslaan, direct door naar Café du Globe

Sally Lunn’s staat bekend om de volgende dingen: a) de oorspronkelijke ‘Bath bun’ komt hiervandaan, b) het is één van de oudste huizen in Bath, en c) je herkent het aan de enorme rij voor de deur. Je kunt hier natuurlijk in de rij gaan staan, maar ik had daar dus mooi geen zin in. Schuin tegenover Sally Lunn’s zit Marokkaans restaurant Café du Globe, waar ik snel neerstreek tijdens mijn bezoek aan Bath. Het eten is bijzonder smaakvol. Ik at er bijvoorbeeld heerlijk lamsvlees met veel fijn gekruide groenten.

Bath

Bekijk de lange rij bij Sally Lunn’s voordat je het restaurant aan de overkant in duikt.

Cafe du Globe is warm en kleurrijk van inrichting. Veel bezoekers vragen ernaar en daarom heeft het restaurant in de kelder een bazaartje ingericht waar je spulletjes kunt kopen zoals Marokkaanse lampen en schalen.

Stadswandelingen en festivals

De Roman Baths zijn het startpunt van gratis stadswandelingen door Bath die ongeveer twee uur duren. Vrijwilligers leiden je rond op een manier zoals alleen de Engelsen dat kunnen. Dat betekent: veel geschiedenis, maffe feitjes en droge humor. Afhankelijk van het seizoen zijn er bovendien themawandelingen en kun je meegaan met ‘Bizarre Bath” of een wandeling speciaal voor fotografieliefhebbers. Een overzicht van de themawandelingen staat op de Visit Bath website. Voor je met een wandeling meegaat kun je het beste een plekje in de Thermae Bath Spa reserveren, voor de avond of volgende dag, want de rijen zijn niet alleen bij Sally Lunn’s lang.

Bath is ook de thuisstad van vele festivals zoals; het Folk Festival, het Bath Festival of Children’s Literature en het grote Bath Literature Festival, waar natuurlijk ook aandacht besteed wordt aan Bath’s beroemdste inwoner, Jane Austen. Begin november viert Bath Guy Fawkes day met een spectaculair vuurwerk bij Bath’s Recreational Ground. Als je er op tijd bij bent, heb je prachtig zicht op het vuurwerk vanaf de brug bij de Parade Gardens.

Bath-wandeling langs de rivier

Little Theatre Cinema

Little Theatre Cinema vind je tegenover de Thermae Bath Spa en is het schattigste bioscoopje allertijden. Het is piepklein, een beetje versleten en een beetje chaotisch georganiseerd. Maar het is ongelooflijk charmant. Er draaien voornamelijk filmhuisfilms.

Thermae Bath Spa

Je moet de Romeinse baden natuurlijk ergens mee kunnen vergelijken. Puur uit wetenschappelijk oogpunt (haha) ging ik dus naar de Thermae Bath Spa.

Bath-luchtballon over park

Hoe, waar en wanneer?

Hoe?

Met Flybe kun je voor niet al teveel geld naar Bristol vliegen. Vanaf de luchthaven neem je de bus naar Bristol Temple Meads en vandaar reis je met de trein verder naar Bath. In totaal ben je vanaf het vliegveld iets langer dan een uur onderweg.

Waar?

Bath natuurlijk, en als je tijd hebt zeker ook de omgeving van Bath, die erg mooi is. Slapen deed ik bij The Henry Guest House, een kleine en fijne b&b (waar je een geweldig full English breakfast kunt eten), maar er zijn ook verschillende hostels, waaronder een YHA, YMCA en Bath Backpackers.

Wanneer?

Eigenlijk kun je altijd naar Bath gaan, het hangt er een beetje vanaf of je bepaalde festivals wilt bezoeken of niet. Ik was er in november en vond de herfstkleuren langs de Avon echt prachtig. Het hielp ook mee dat ik voor Engeland uitzonderlijk warm novemberweer had :).

Comments are closed.