Buenos Aires, the Dutch way!

Voor mijn eerste bericht ben ik eropuit getrokken om jullie kennis te laten maken met Buenos Aires op een manier die vrijwel niets kost. Nu heb ik het uiteraard niet over window-shopping of als een kip zonder kop door de stad heenlopen. Nee ik heb het over leuke dingen die de cultuur en architectuur van de stad laten zien, en dat allemaal gratis! Want zeg nou zelf – You ain’t Dutch if you pay too much. Pak een lekker bakje koffie, stop een stroopwafel in je mond en ga er lekker voor zitten want hier komen 5 tips om Buenos Aires op een goedkope manier te leren kennen.

BA on the cheap-4

Tip 1 – Wandeltour

Uiteraard kun je met een plattegrond in de ene en een gps in de andere hand de stad doorwandelen en leuke plekjes ontdekken, maar is het niet leuk om er ook wat van te leren? Ik ben een dag gaan wandelen met Buenos Aires Free Walks. Het was een heerlijke wandeling en onze gids wist een hoop te vertellen over de geschiedenis van Buenos Aires maar ook over de architectuur van de stad en andere grappige wist-je-datjes.

Tijdens de ochtendwandelingen zullen je wandelschoenen de mooie en rijkere straten van Recoleta aandoen. Elke dag vertrekken ze om 10.30u van Teatro Colon om de mooie architectuur van Recoleta te bezichtigen.

De wandeling in de namiddag begint om 15.00u en vertrekt van het Nationale Congres op dinsdag, donderdag en zaterdag. Met deze tour zul je het centrum van de stad ontdekken. Een bezoekje brengen aan het welbekende Plaza de Mayo, de straatkeitjes van San Telmo en de heerlijke winkelstraat Florida.

De tours worden geleid door inwoners van Buenos Aires die Porteños of Porteñas worden genoemd en het enorm leuk vinden om over hun eigen cultuur en stad te vertellen. De wandelingen zijn geheel gratis dus laat die hop-on-hop-of bus maar lekker rondrijden en trek die wandelschoenen maar aan, want Buenos Aires is er klaar voor.

Tip 2 – De stad der doden

Het klinkt misschien luguber en het is toch helemaal niet leuk om over een begraafplaats te zwerven? Niets is minder waar, de Recoleta begraafplaats wordt niet voor niets de stad der doden genoemd. Waar je in Nederland over de graven heen kunt kijken en deze omgeven worden door natuur en stilte, is het in Argentinië een heel ander verhaal.

Een bezoekje aan Recoleta hoeft niet in stilte en er is ook met geen mogelijkheid over de graven heen te kijken. De Recoleta begraafplaats is waar Buenos Aires’ meest rijke mensen tombes kochten om zo na de dood de hele familie alsnog bij elkaar te houden. Hierdoor zul je veel van dezelfde namen zien. Deze tombes zijn groot en hoog en sommige hebben zelfs een klein kerkje nagebouwd. Behalve rijke mensen liggen hier ook vele bekende mensen zoals Evita.

Nadat Evita’s lichaam van het ene naar het andere land was verhuisd heeft haar familie gevraagd om haar lichaam te laten rusten, in Buenos Aires, in Recoleta. Velen waren het hier niet mee eens aangezien Recoleta een begraafplaats voor de rijken is en Evita altijd heeft gestreden voor een beter leven voor de armen. Toch is ze hier begraven en wordt ze nog elke dag bezocht door vele mensen van over de hele wereld. Mooie kleurrijke kransen liggen voor de tombe van haar en haar familie.

Recoleta is elke dag open en gratis. Je kunt er ook met een gids rondlopen die veel kan vertellen over de vele bekende mensen die hier hun laatste rustplaats hebben.

BA on the cheap-3

Tip 3 – Musea

Het is heerlijk om de stad te leren kennen als het zonnetje schijnt maar het kan er ook flink regenen. Een bezoekje aan een museum is de perfecte manier om een regenachtige dag in Buenos Aires door te brengen. Niet alle musea zijn gratis maar vrijwel alle musea hebben een dag waarop ze gratis te bezoeken zijn.

Hou je van moderne kunst? Dan is een bezoekje aan MALBA een aanrader. MALBA is elke woensdag gratis te bezoeken en heeft vele interessante kunstexhibities en soms zelfs concerten.

Het cultureel centrum naast de Recoleta begraafplaats is altijd gratis en erg interessant. Het heeft vele verschillende exhibities van kunst tot cultuur en van literatuur tot geschiedenis. Daarnaast hebben ze vele evenementen en optredens van dans tot folklore muziek.

Een kijkje in de geschiedenis betreffende de immigratie in Argentinië kan in het immigratie museum. Dit museum is te vinden in een immens groot gebouw in Retiro wat tot op heden wordt gebruikt als immigratie kantoor. Hier worden vele papieren, die toentertijd gebruikt werden om immigranten het land in te laten, tentoongesteld. Er is zelfs nog een formulier met de handtekening van Einstein te zien.

Tip 4 – Paardenraces

Ook al hebben de Spanjaarden en vooral de Italianen heel veel invloed gehad op de Argentijnse cultuur, hebben ook de Britten hun aandeel gehad. De Argentijnen zijn dan ook dol op voetbal, polo, rugby en paardenraces. Nou ben ik zelf gek op voetbal en wil ik dat graag met jullie delen, maar dit is helaas niet gratis. Wat wel gratis is zijn de paardenraces.

Als je op een paard wilt bieden moet je hier uiteraard wat geld voor neerleggen. Maar genieten van de rood aanlopende Argentijnse hoofden, de vele niet-blog-waardige Spaanse woorden die ze roepen en de Italiaanse handgebaren, kan allemaal gratis. De paardenraces worden gehouden vlakbij de grote parken waar de buurt Palermo om bekend staat. Tijden worden 1 maand van te voren bekend gemaakt op internet.

Houdt je niet van paardenraces dan kun je altijd nog een wandeling maken door de vele parken die hier gelegen zijn en uiteraard een bezoekje brengen aan de botanical garden.

BA on the cheap-5

Tip 5 – Bezoek een Milonga

Ik zou een Milonga het beste kunnen omschrijven als het speeddaten tijdens de tango. Nou ben ik zelf niet zo van het dansen maar kijken naar andere mensen die gepassioneerd met hun benen zwaaien en hun bedroefde gezichten op elkaars schouder leggen is aan mij wel besteed. De Argentijnen staan bekend om het dansen en zingen van de tango en er is geen betere manier om deze cultuur te beleven dan bij het bezoeken van een lokale Milonga.

In het midden van wat nog het meest lijkt op een schoolaula is de dansvloer waaromheen tafels en stoelen vol zitten met mensen. Drie nummers lang wordt er verleidelijk rondgezwierd waarna er gepauzeerd wordt met een heerlijk nummer uit de jaren 80. Gedurende deze pauze wordt er even gelachen, gedronken en gekletst en al stiekem uitgekeken naar de volgende danspartner. Weer wordt er drie nummers lang gedanst, de een beter dan de ander. Het gebeurde vroeger niet zelden dat hier relaties ontstonden die uiteindelijk uitmonden in een huwelijk.

Het is een waar genoegen om te kijken en als je je tango schoenen aan hebt getrokken wordt je waarschijnlijk zelf ook uitgenodigd voor een dans. Ouderwets als het is hoort de man de vrouw te vragen met een knikje van het hoofd en wanneer zij de uitnodiging niet accepteert lacht zij vriendelijk en draait haar hoofd. Dit gebeurt haast nooit vertelt men mij. Een heerlijke goedkope avond uit, al is het eten en drinken uiteraard niet gratis, wel goedkoop.

Nou zijn er nog vele andere plekken die gratis te bezoeken zijn zoals de kleurige Caminito in La Boca of de vele grote markten die Buenos Aires tot een genot voor koopjes-jagers zoals ik maakt. Toch is het ook leuk om zelf dingen te ontdekken, dus wissel die tangoschoenen om voor ontdekkingsschoenen en ga er lekker op uit.

[Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt]

Comments are closed.