Klaar voor de start met Noorse kronen

Mijn reis naar Noord-Noorwegen komt dichterbij en ik ben druk bezig met de voorbereidingen. Ik lees alles wat ik maar kan vinden over winters Lapland en ben flink aan het shoppen geweest om ervoor te zorgen dat ik het straks lekker warm heb, ook al zit ik in het noordelijkste puntje van Europa.

Control freak

Behalve warme kleding ben ik ook al wat andere dingen aan het klaarleggen. Een extra batterij voor mijn camera en telefoon, bijvoorbeeld. Want accu’s schijnen in de kou sneller leeg te lopen en ik wil niet zonder komen zitten. Ik geef toe: ik ben nogal een control freak en ik wil liever niets aan het toeval overlaten, zeker niet tijdens zo’n bijzondere reis.

Noorse kronen

Noorse kronen

Met die gedachte heb ik deze week ook maar alvast wat Noorse kronen gehaald. De laatste jaren heb ik eigenlijk geen geld meer gewisseld; meestal had ik nog wel wat geld liggen van een vorige reis en anders zocht ik meteen na aankomst een pinautomaat op, hoewel ik daar in Bulgarije wel de hulp van onze hostess bij nodig had. Er moesten namelijk extra nullen aan de pincode worden toegevoegd – dat moet je ook maar net even weten!

Pinnen en rennen

Wat bij mij de doorslag gaf om nu toch weer langs het GWK te gaan, was de ervaring dat ‘even pinnen’ niet altijd zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland. Bijvoorbeeld omdat je met een groep een druk programma volgt. Tijdens een snelle rondleiding door Belgrado in september vorig jaar liep ik gespannen te speuren naar een pinautomaat, omdat ik wist dat we daarna zouden beginnen aan een tocht langs kloosters. Ik rekende er niet op dat ik daar nog zou kunnen pinnen, maar wilde wel graag wat geld op zak hebben voor een drankje of souvenir. Toen ik eenmaal een pinautomaat had gevonden, was onze gids al een heel stuk verder gelopen tegen de tijd dat ik klaar was. Ik kon er met mijn Servisch geld op zak op een holletje achteraan.

Geen stress

Die stress wil ik mezelf in Lapland besparen. Ook daar verwacht ik niet te kunnen pinnen in het ‘wilderness camp’ waar we bijna meteen na aankomst naartoe gaan. Dus nam ik maar eens een kijkje op de website van GWK Travelex. Daar bleek ik vanaf een minimumbedrag van honderd euro buitenlands geld te kunnen bestellen, zonder provisie te hoeven betalen. Na een paar dagen kon ik de Noorse kronen bij een kantoor naar keuze ophalen en betalen met mijn pinpas.

Aftellen

Nu loop ik nu dus rond met Noors geld in mijn portemonnee. Sommige warme kleren zijn zo comfortabel dat ik het niet kan laten om ze alvast uit te testen. Andere liggen op een stapeltje klaar om te worden ingepakt. De dagen die ik aftel voor vertrek naar Noorwegen lijken te kruipen. Ik ben er helemaal klaar voor!

Comments are closed.