Dubrovnik: city of romance

Vraag mensen een romantische stad op te noemen, grote kans dat steden als Venetië, Parijs, Brugge of Praag in het rijtje voorkomen. En terecht. Maar wil je eens wat anders? Dan heb ik één absolute aanrader: Dubrovnik!

Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Richard Gere, Elisabeth Taylor, Tom Cruise (en ik!) gingen je voor.

Meest romantische stad ter wereld

Gelegen aan zee, in het zuidelijkste puntje van Kroatië, ligt een van de meest romantische steden ter wereld: Dubrovnik! Een must see! Nog vrij onbekend, maar bejubeld door wie er geweest is. De stad van schrijvers, dichters en schilders. Shaw zei ooit ‘If you want to see heaven on earth, come to Dubrovnik!’

Dubrovnik 1 airport foto D Miltenburg

De aankomst met het vliegtuig is al een belevenis. Tientallen eilandjes schitteren onder je in de Adriatische zee. Een oranje gloed op de heuvels rondom de luchthaven, de bergen van het nabijgelegen Montenegro in de verte. Na een rit van slechts een half uurtje langs de kust, door een uiterst romantisch landschap ben je in de stad.

Het oude centrum van Dubrovnik is net een klein sprookje. Geweldig mooi opgeknapt, geheel in originele staat teruggebracht en met de mooie ‘witte’ glanzende keitjes en de smalle steegjes in het autovrije centrum echt dé stad voor een romantisch tripje voor twee.

Via de Pile gate wandel je de ommuurde stad binnen. Slenter over de Stradun, dé straat van Dubrovnik, bestijg trappen, wandel langs het haventje en verdwaal in de steegjes van de oude stad. Wist je dat de binnenstad zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat?

Lunch aan het water, tuur over zee, proef één (of meer) van de meer dan 100 lokale Kroatische wijnen in wijnbar D’vino, zoen elkaar op de brede stadsmuren en geniet van de schitterende omgeving. Heuvels, bergen, eilandjes voor de kust… Romantischer kan bijna niet.

Dubrovnik 2 wandelroute weg langs zee

Een stad om fijn samen doorheen te slenteren. Compact ook, dus je hoeft niet veel meer dan gewoon lekker te genieten. Dubrovnik is geen stad voor shopaholics, wel voor cultuurliefhebbers, romantici en dromers. Een stad waar je niet gek wordt van drukke straten en te veel verkeer, maar waarin je tot rust komt en geniet.

Dubrovnik 8 haven foto d miltenburg

Hotels liggen soms net even buiten het oude centrum, maar ook de wandeling er naartoe is mooi. Hoog boven de heldere Adriatische zee, die diep onder je ligt, geniet je steeds weer van het uitzicht en van de bijzondere begroeiing tegen de rotswand, maar ook van de prachtige oude gebouwen waar je langs wandelt.

Volg je de Branitelja Dubrovnika dan kom je ongetwijfeld langs ‘Love Lock Wall’: een op het eerste gezicht niet eens zo opvallend hek waar je zomaar langs zou kunnen lopen. Kijk je echter goed dan zie je dat er tientallen slotjes aan vastgemaakt zijn door verliefde stelletjes. Zouden Irina en Chris nog bijelkaar zijn? En hoe zou het met Jirka en Jana zijn? Het zijn slechts enkele namen op de vele slotjes die inmiddels vastgeketend zitten aan het gaas. Sommige klein, andere groot, vele al flink verroest. Maak er ook één vast, als teken van eeuwige liefde. En de sleuteltjes? Die gooi je in zee!

Dubrovnik 17 love lock wall romantisch

Wil jij er ook heen? Doe het, voordat de massa het ontdekt heeft. Dubrovnik, de ‘Parel van de Adriatische zee’, wacht op je.

Dubrovnik 3 doorkijkje

Dubrovnik 16 by night winter foto d milt

Dubrovnik 18 goedemorgen hotel bellevue room with a view

A room with a view…

Vlucht

In de winter o.a. met Croatia Airlines (prima airline, waar je nog iets te eten/drinken aan boord krijgt op het traject van en naar Amsterdam). Je maakt een (korte) overstap in Zagreb (kleine luchthaven, dus overzichtelijk). Van april t/m oktober ook een rechtstreekse vlucht mogelijk.

Vanaf de luchthaven gaat er een bus naar het centrum Van Dubrovnik. De stad ligt slechts op 20 km van de luchthaven. Het kaartje koop je in de aankomsthal. Als de bus vol is, vertrekt hij. Half uurtje rijden.

Hoteltips

Overnachten kan al heel goedkoop in de binnenstad (o.a. met gedeeld sanitair), in een ‘sobe’ (bed & breakfast) of een appartement. De meeste hotels liggen net buiten het oude centrum. Het grote Rixos bijvoorbeeld. Wil je romantisch, kies dan voor een hotel dat niet te groot is, dat de sfeer heeft van een boetiekhotel en natuurlijk uitzicht op zee. Aanrader: hotel Bellevue. Kijk op Adriatic Luxury Hotels of boek via Booking.co (Hotel Bellevue is niet te groot, is met veel gevoel voor sfeer ingericht, goed eten, alle kamers zeezicht, geweldige ligging aan privéstrandje, op loopafstand van de oude stad en in de winter soms gratis upgrade naar kamer met balkon!)

Nog luxer: Villa Dubrovnik (Adults only)

Restaurants

Laat de vele pizzeria’s links liggen en ga voor de lokale cuisine, voor seafood. Je vindt met name in de Prijeko veel leuke restaurants. Vaak met verwarmd terras. Ook leuk (niet luxe): het kleine Bosnische restaurantje met de wonderlijke naam Taj Mahal, aan de andere kant van de Stradun. Goede, eerlijke keuken (persoonlijke tip). Leuk: in veel restaurants krijg je een glaasje grappa.

Dubrovnik 4 old city foto Denise Miltenburg

Dubrovnik 15 stradun terras winter d miltenburg

Reisperiode

In de winter is het er nog heerlijk rustig: je staat nooit in de rij en toeristen zijn een uitzondering. Nadeel is wel dat nog niet alles open is (zoals restaurantjes op de stadsmuur) en bijvoorbeeld ook niet alle eilandjes bereikbaar zijn. Maar geen zorgen want restaurants en terrassen (met terrasverwarming) zijn er genoeg. In de zomer wemelt het van de toeristen en kan het (te) warm zijn. Wel kun je dan naar het strand natuurlijk. Het voor- en najaar zijn ideaal. Ook bijzonder: Oud & Nieuw in Dubrovnik!

Aantal dagen

Ook in de omgeving van Dubrovnik is veel te zien, van plaatsjes en eilandjes in de buurt (wandelen!) tot de bekende brug van Mostar in Bosnië en een dagje Montenegro. Plak er dus gerust een paar dagen aan vast. Of kies voor Dubrovnik als onderdeel van bijvoorbeeld een fly & drive door heel Kroatië. Ook cruises die het oostelijk deel van de Middellandse Zee aandoen, meren vaak in Dubrovnik aan.

Prijs

Kies niet voor Dubrovnik als je denkt dat het goedkoper is dan steden als Barcelona of Lissabon. Je verwacht het misschien, omdat het Kroatië is, maar Dubrovnik is absoluut geen goedkope stad. Uit eten gaan en wijn/bier zijn prijzig, zelfs duurder dan in Nederland. Maar de locatie en sfeer maken alles goed!

Munt

Geen euro nog, maar de kuna. Pinnen kan gewoon. Tip: wissel eventueel van te voren een bedrag bij het GWK op Schiphol.

Tot slot

Dubrovnik is geen stad voor shoppers. Natuurlijk, er zijn winkeltjes, maar als voor jou (of je vriendin) de lol van een stedentrip zit in het principe ‘shop till you drop’ dan is Dubrovnik niet de uitgelezen bestemming.

Tussen de oude stad en de andere delen van Dubrovnik (bijvoorbeeld Lapad, waar veel hotels liggen) rijden lokale bussen. Frequent. Taxi kan ook.

Bijna overal waar je komt is gratis wifi. Wel zo handig.

O ja, en  als je voor de romantiek toch massageolie inpakt, neem dan ook meteen iets mee tegen pijnlijke spieren; grote kans dat je op de tweede dag bij het wakker worden je kuiten voelt!

Comments are closed.