Beleef een echte Hollandse winter in het openluchtmuseum

Het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem is altijd al een van de leukste musea van Nederland geweest. Want zeg nou zelf, hoeveel musea zijn er waar je in een tram doorheen kunt rijden? In de zomer kun je er van alles doen, zoals wereldgerechten klaarmaken in de kinderkeuken, papier scheppen of fietsen op hele rare fietsen. Maar nu is het winter in het Nederlandse openluchtmuseum en doe je hele andere dingen.

Meteen de schaatsbaan op

Dus trek je winterjas aan en vergeet je muts, sjaal en handschoenen niet. Zodra je het museumpark in loopt, kom je in winterse sferen. De schaatsbaan direct bij de ingang ligt er onweerstaanbaar bij en met een paar van die oranje leenschaatsen sta je zo op het ijs voor een paar rondjes. Vlak langs de ijsbaan rijden de historische trams van het museum, die ideaal zijn voor een lekker lui verkenningsrondje door het hele museumpark.

Openluchtmuseum-tram

Tram in het openluchtmuseum

Wandelen langs de winterroute

Als je het park te voet wilt verkennen, begint tegenover de schaatsbaan een winterwandelroute, die is aangegeven met een snoer van lichtjes. Buiten branden vuurkorven en binnen in de oude boerderijen haardvuren. Via de woonboerderij uit Hoogmade, die helemaal in kerstferen is, loop je zo naar het Zaanse plein. Wie trek heeft gekregen, kan hier terecht bij de bakkerij of de poffertjeskraam. Kinderen duiken meteen de draaimolen in of proberen de zware hamer van de kop van jut op te tillen – en op de juiste plek neer te laten komen.

Openluchtmuseum-Zaanse-schans

Zaanstreek in het openluchtmuseum

Glijden, proeven en bakken

De volgende winterbelevenis is te vinden bij de windkorenmolen, want daar is een helling aangelegd waar je in een band vanaf kunt glijden. Goed met je billen in de band gaan zitten, want er zitten een paar hobbels in de helling en het is wel de bedoeling dat je met band en al beneden aankomt. Te leuk om maar één keertje te doen, dus ga rustig nog een keer… en nog een keer. Dan loop je zo door een roversbos met lantaarntjes, enge geluiden en een spannend verhaal naar de brouwerij (waar je winterbier kunt proeven) en het kindererf. Daar staan stokken met deeg klaar om echte stokbroodjes te bakken boven het vuur.

Openluchtmuseum-helling

IJshelling in het openluchtmuseum

Hoe donkerder, hoe mooier

Het mooist ligt het openluchtmuseum erbij als het donker wordt. Dan zijn alle lampjes nog beter te zien en is het wintergevoel helemaal compleet. Omdat het natuurlijk wel een beetje koud kan worden buiten, kun je bij de schaatsbaan warme chocolademelk en glühwein drinken. En nog even lekker schaatsen natuurlijk.
Als je toch naar binnen wilt, pik dan nog even de laatste voorstelling van Hollandrama mee. Dit is een bijzonder theater bij de in- en uitgang van het openluchtmuseum, dat je in vogelvlucht meeneemt langs typisch Nederlandse dingen van vroeger en nu. Echt de lucht in ga je niet, maar er beweegt wel van alles tijdens de voorstelling.

Openluchtmuseum-ijsbaan

De ijsbaan

Met rode konen naar huis

Na al die buitenlucht, winteractiviteiten en misschien wel glühwein ga je rozig en met rode konen naar huis – dromend van een witte kerst, een mooi nieuwjaar of een volgend bezoekje aan Arnhem, als het weer zomer wordt in het openluchtmuseum. Maar eerst is het nog winter in het museumpark, tot en met 12 januari 2014.

Comments are closed.