Zagoria-dorp Monodendri, ook in de winter goed toeven!

De Zagoria-dorpen liggen in het noordwesten van Griekenland, rondom het nationaal park Vikos-Aoos. Dit park is onder wandelaars met name bekend vanwege de Vikoskloof, volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof van de wereld .

Diepste kloof ter wereld!

Diepste kloof ter wereld!

Monodéndri

Monodéndri betekent ‘één boom’. Vroeger was het dorp een eenheid met het buurdorp Vítsa, onder de naam Velítsa. Tussen beide dorpen in stond een losse grote spar. Toen in 1753 beide dorpen zelfstandig werden, werd er gestreden om het grondgebied: wie kreeg De Boom? Monodéndri won, en nam meteen de naam aan. De boom heeft de tijd helaas niet doorstaan, de naam wel.

Overigens heeft Vitsa wel nog steeds een prachtige boom, op het dorpsplein, naast het voormalige Panagia klooster. Deze plataan is ruim 600 jaar oud; het planten ervan is opgetekend in de annalen van het klooster.

Het plein van Vitsa met de 600-jarige plataan

Het plein van Vitsa met de 600-jarige plataan

Monodendri ligt vlak aan de Vikoskloof in Griekenland, en is een van de ‘ingangen’ van de kloof. Erg leuk is om een wandeling te maken naar het Agia Paraskevi kloostertje. Dat ligt –ook weer- aan de rand van de kloof en biedt daar een prachtige blik in. Het is vanaf het dorpsplein niet meer dan een kwartier lopen over een prachtig onderhouden ‘kalderimi’, een geplaveid muilezelpad.

Klooster uit 1412

Het klooster dateert uit 1412 (zie de steen bij de ingang), is gerestaureerd in 1689 en was een nonnenklooster tot de laatste non in 1940 overleed. In tijden van gevaar hield de bevolking van het dorp zich schuil in het klooster. Als het echt ging spannen, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, trokken ze zich nog verder terug in een grot boven de kloof, die alleen bereikbaar is middels een heel smal en hoogtevreesgevoelig paadje. Vroeger wees er in het klooster nog een bordje heen, maar kennelijk vindt men het nu toch te gevaarlijk om toeristen daarnaartoe te leiden.

Ingang Agia Paraskevi klooster

Ingang Agia Paraskevi klooster

Behalve dat het een charmant klooster is met een lief kapelletje en vele oude fresco’s, biedt het ook een fraai uitzicht de kloof in.

Uitzichtpunten vlakbij Monodéndri

Tegenover het klooster ligt het uitzichtpunt Grounia. Neem hiervoor de kalderimi langs de grote kerk, in de richting van de Vikoskloof. Net na het moderne openluchttheater (uit 2000; ik heb het zien bouwen) gaat een paadje links het bos in. Volg de rode markeringen door het bos en je komt uit op een steenplateautje waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt op het klooster. Ook dit is vanaf het plein maar een wandeling van 20 minuten.

Uitzicht op het Agia Paraskevi klooster vanaf het Grounia uitkijkpunt

Uitzicht op het Agia Paraskevi klooster vanaf het Grounia uitkijkpunt

Loop je terug, dan kun je net ná het theater (dus tussen het theater en het dorp) links door een muurtje, weer een bospad op. Dit gaat over een kammetje langs de muur van het oude Apostoli klooster. Dit eindigt op een ander uitzichtpunt: naar het zuiden op Vitsa, naar het oosten op Koukouli. In de verte zie je nog de Mitsikeli keten, die de rand van de Zagoria vormt vlakbij Ioannina.

Verblijf in Monodéndri

Plein van Monodendri

Plein van Monodendri

Na al deze uitstapjes is het goed toeven op het dorpsplein van Monodendri, onder –je raadt het al- een grote plataan. Aan en om het plein zijn diverse cafées en eetgelegenheden. Tip van Anna: ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΣΟΣ van mevrouw Froso, met de vriendelijkste bediening en het beste eten in het benedendorp. Ga wel aan de goede kant van de boom zitten, anders zit je bij het buurcafé.

Monodendri heeft ook een bovenplein, eigenlijk meer een lus in de weg naar Oxia, waar de hotels liggen. Deze bieden allemaal ook prima terrassen met schitterend uitzicht. Voor een overnachting gaan wij altijd naar de familie Zarkadas, www.monodendri.com, maar de overige accommodaties zijn ook goed.

Monodendri en de besneeuwde Timfi

Monodendri en de besneeuwde Timfi

We waren daar begin december nog voor 3 dagen, om lekker samen bij te komen. In de winter zorgen ze voor goede verwarming, en onze kamer met jacuzzi was super. Lefteris, zijn zus Xantippe en hun ouders Vasilis en Vasiliki zorgen ervoor dat je niets tekort komt; moeder zwaait ook de scepter in de keuken.

Monodendri, hotel Zarkadas

Monodendri, hotel Zarkadas

Korte wandelingen vanuit Monodéndri

De bergen om ons heen hadden al witte petten op, maar zo lager op de helling konden we nog heerlijk wandelen. Een korte tocht van anderhalf uur bracht ons langs het vervallen Profitis Ilias klooster, tussen Vitsa en Monodendri in. Een heerlijke boswandeling met weinig hoogteverschil.

Profitis Ilias klooster

Profitis Ilias klooster

Stenen woud

De volgende dag gingen we door het ‘Stenen Woud’ naar het uitzichtpunt Oxia. Tijdens deze wandeling (200m hoogteverschil) loop je tussen de steenformaties waar de Zagoria beroemd om is.

Steenformatie waar de Zagoria bekend om staat

Steenformatie waar de Zagoria bekend om staat

Op weg naar Oxia

Op weg naar Oxia

Cliffhanger boven de Vikoskloof

De wandeling eindigt bij het balkon van Oxiá. Je kunt daar trouwens ook met de auto komen: sinds enige jaren is de weg zelfs geasfalteerd. Vanaf dit uitzichtpunt kijk je in het diepste deel van de Vikoskloof: de bodem ligt hier 900 meter onder je! Aan de overkant van de kloof ligt het Megas Lakas, de grote zijkloof. Beneden je hoor je altijd water stromen, omdat hier de krachtige Klima-bron in de kloof uitkomt.

Blik in de Vikoskloof vanaf uitzichtpunt Oxia

Blik in de Vikoskloof vanaf uitzichtpunt Oxia

Routebeschrijving

De paadjes door het bos naar Oxia zijn niet heel makkelijk te vinden, maar ik beloof dat ik de markering komend voorjaar zal bijwerken. Een routebeschrijving kun je opvragen bij annelies@annahiking.nl, en ik zal ze ook bij Zarkadas achterlaten.

Er is nog veel meer te zien, genieten, wandelen en fietsen in de Zagoria; daarover later meer!

Praktische tips

Praktische tips om er te komen: zie de Greek Travel Pages. Je vliegt het makkelijkst op Ioannina via Athene (Transavia en Aegean Airlines), het goedkoopst op Korfoe (charters) en dan de veerboot en bus, of op Thessaloniki en dan een huurauto. Het weer ter plekke: zie weerplaza.nl/wereldweer/Europa/Griekenland/Ioannina/11121.

(Foto’s deels door auteur, deels door deelnemers aan de reizen, met toestemming)

Comments are closed.