Aarhus in Denemarken, de stad waar ik begin aan mijn droom

Al jaren droom ik ervan om met een Volkswagenbusje en een hond door Noord-Europa te trekken. Het liep echter iets anders. Je kent ongetwijfeld de uitspraak ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’: dat is precies wat er gebeurde. Studie, werk en vrienden bonden me aan Zwolle en later aan Utrecht. Het Volkswagenbusje bleef echter steeds weer in mijn gedachten opduiken. En na het lezen van ‘Een werkweek van 4 uur’ van Tim Ferriss wist ik: ik moet mijn droom achterna. Dit was in 2010.

This girls is on fire

Nu ben ik bezig met de eerste stap. Ik vond via workaway.info een lama-boerderij in Ebeltoft in Denemarken, waar ik tegen kost en inwoning ruim drie weken ga werken. Ik besloot mijn huis op te zeggen, omdat ik wist: als ik mijn droom waar wil maken, is het aanhouden van een huis alleen maar extra ballast. Het was een behoorlijk grote stap om het leukste huis waar ik de afgelopen jaren heb gewoond op te zeggen. Na het inladen van mijn verhuisbus wierp ik bij wijze van afscheid een lange, laatste blik op mijn bezemschone kamer. Het liefst wilde ik alles weer terugzetten en blijven, maar ik zette door, startte de bus en het eerste nummer dat ik op de autoradio hoorde was ‘This Girl Is On Fire’ van Alicia Keys. Dat was een oppepper die ik goed kon gebruiken en met een glimlach reed ik 170 kilometer naar het Noorden, om tijdelijk weer in mijn ouderlijk huis te gaan wonen alvorens mijn bezoek aan Denemarken te starten.

Gelukzaligheid in Aarhus

Voorafgaand aan mijn avontuur op de lama-boerderij ben ik nog twee dagen in Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Na vier bezoeken voelt Aarhus al als een tweede thuis, mede dankzij mijn inmiddels vaste couchsurf-host daar. Het is een kleine stad, waar veel gebeurt op cultureel gebied, waar duurzaamheidhoog in het vaandel staat en waar mensen netjes stoppen als je een zebrapad wilt oversteken. Bovendien staat het bovenaan de lijst van gelukkigste steden ter wereld, die onlangs werd gepubliceerd door de UN Sustainable Development Solutions Network.

Kunstmuseum ARoS in Aarhus

Kunstmuseum ARoS in Aarhus

Aarhus is makkelijk te bereiken via Eurolines. Twee keer per week vertrekt er vanaf Utrecht Centraal een bus naar Aarhus Centraal. Dat ligt op loopafstand van eigenlijk alles in de stad: hippe café’s, moderne architectuur, het museum voor moderne kunst ARoS, poppodia, winkels, een bos en ga zo maar door. In de zomer lijkt heel Aarhus uit te lopen om te picknicken in het park naast ARoS en het veldje tussen de podia Voxhall en Atlas, wat aan de stadsgracht Åboulevarden ligt.

Ebeltoft

Ebeltoft ligt 50 kilometer ten oosten van Aarhus, een gedeelte van het land waar ik nog nooit ben geweest. Ebeltoft staat bekend om de mooie natuur. Niet verwonderlijk, want het ligt midden in een nationaal park. Ik hoop veel van deze omgeving te gaan zien als ik er straks drie weken ben.

En na die drie weken? Dan ben ik een kleine week in Nederland om Sinterklaas te vieren met mijn familie, om vervolgens door te vliegen naar Gran Canaria, voor een maandje zon. En daarna? Naar een Volkswagen-bus en hond toewerken, natuurlijk, maar de weg die ik neem staat nog helemaal open!

Van student tot digital nomad

Het heeft me zo’n vier jaar gekost om me van werkende student te ontwikkelen tot digital nomad. De belangrijkste lessen die ik in dit proces heb geleerd:

1. Beperkt bezit

Met stip op 1! Spullen vragen aandacht en leiden me daarmee af in werk. Ze beperken mijn creativiteit en gevoel van vrijheid en bovendien bespaar ik met bewust aankopen doen behoorlijk wat geld dat ik aan een reis kan besteden.

2. Flexibel werken is mogelijk

Dit is denk ik wat de meeste mensen missen aan hun studententijd. Zelf heb ik niet voor niets een tweede studie gedaan! De vrijheid om op enkele afspraken en verplichte colleges na, je eigen tijd in te delen is heerlijk. Dat is nog steeds mogelijk, zelfs zonder de verplichte colleges en locatieafhankelijke afspraken. Deze blogpost heb ik bijvoorbeeld afgerond in een café in Aarhus, voordat ik verder ging met andere schrijfklussen. Ideaal!

3. Laat je leiden door mogelijkheden

Er zijn zoveel mogelijkheden om uit te kiezen, dat een keuze maken niet altijd makkelijk is, want: wie weet kies ik het verkeerde! Ik laat me echter niet leiden door deze angst, maar door mogelijkheden. Ik zeg liever ‘ja’ tegen het onbekende dan ‘ja’ tegen veiligheid. Zolang mijn gevoel ‘ja’ zegt althans.

4. Deel je plannen

Het verbaasde me hoeveel mensen meedenken wanneer ik over mijn plannen praat. De een zegt: dat zou ik nooit doen, een ander heeft hetzelfde al tien keer gedaan of wil het ook graag doen. Ik omring mezelf vooral met deze laatste categorie mensen. Zij zijn degenen die laten zien dat een plan werkelijkheid kan worden. Op sommige momenten wordt mijn plan zelfs zo normaal dat het standaard lijkt. Ik blijf natuurlijk ook contact houden met vrienden die nooit zouden doen wat ik nu doe. Met hen heb ik een andere band: dezelfde humor, een lange geschiedenis, noem maar op. Bovendien laten zij na contact met vele gelijkgestemden zien dat wat je doet wel degelijk bijzonder is.

5. Een bepaalde mate van discomfort brengt je verder

De laatste belangrijk les die ik heb geleerd: buiten mijn comfort zone gebeuren de leukste dingen die ik tot nu toe heb meegemaakt. Hierdoor is mijn comfort zone inmiddels een stuk uitgedijd. De eerste keer couchsurfing was superspannend, nu is het vooral leuk. Een talentvolle ontwerper van een bekend merk interviewen? De eerste keer was ik heel zenuwachtig, nu is het een leuke manier om de persoon achter designs te leren kennen. Kortom: als ik iets spannend vind, is het een teken dat ik mijn comfort zone ga uitbreiden.

 

Nu ben ik nieuwsgierig: wat is jouw droom? En wat ga je buiten je comfort zone doen om er een stap dichterbij te komen?

Comments are closed.