Neem je tijd als je rijdt

We zijn nu al ruim over de helft van onze roadtrip met de camper door de VS. Het fijne van zo’n lange periode is dat je meer ruimte hebt om uitstapjes te maken die niet op de agenda staan, maar simpelweg op je pad komen. Het voordeel van camperen is dat je begin- en eindpunt vastliggen.

Vis fileren

Vis fileren

Dat je daartussen uiteraard min of meer een route vastlegt, maar verder vrij bent en bijvoorbeeld niet gebonden aan gereserveerde hotels. Je kunt dus net zoveel of weinig rijden als je wilt. Maar flexibel camperen moet je wel even in de vingers krijgen.

Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Je stapt toch gewoon in en rijdt vervolgens de route die je wilt nemen? Klopt. Maar wat je je niet realiseert is dat je de tijd hebt en kunt nemen om op bepaalde plekken te komen, ook al heb je minder lang de tijd als wij. Omdat de afstanden best groot zijn denk je dat je haast moet maken. En in die valkuil zijn wij ook de eerste weken getrapt: het idee dat je ergens snel moet zijn. Tot je je op een bepaald moment realiseert dat dit echt niet nodig is. Wanneer ik terugkijk op die eerste weken realiseer ik me dat ik op bepaalde plekken wel een dagje langer had willen blijven. Dat had ook geen enkel probleem geweest.

Relaxter


Nu we de laatste weken ingaan kijken we terug op soms te gehaaste eerste weken. Pas aan het eind van de tweede week wisten we hoeveel we mijl we per dag konden, en wilden, afleggen. Ook konden we beter inschatten hoe lang we over een bepaald aantal mijl zouden doen. Dat hangt namelijk ook af van de weg die je neemt. Dus nemen we nu de tijd. Stoppen veel meer dan de eerste weken op plekken waar we tegenaan ‘rijden’ of die ons worden aanbevolen. We reizen veel relaxter. Zo stonden we deze week in Pismo Beach, aan de kust tussen Los Angeles en San Francisco in.

Meeuwen op het strand

Steltlopertjes op het strand

In eerste instantie zouden we één nachtje blijven, maar een gesprek met een Amerikaan leverde een aantal erg leuke tips op. En die tips, daar moet je van profiteren, zo schreef ik al eerder. Daarnaast staan we zo ongeveer op het strand, dus dat betekende die dag een lange wandeling op het strand, waar we honderden steltlopertjes zagen, een bezoek aan een overwinterplaats voor Monarchvlinders en een boerenmarkt op de agenda. En per toeval stuitten we op een pier, waar vissers ter plekke hun vers gevangen visjes schoonmaken onder het toeziend oog van een hele kolonie zeehonden. Koppel daaraan een mooie zonsondergang en een volmaakte dag is compleet. De afgelegde afstand 33 mijl!

Veggie Chips

Veggie Chips

Natuurlijk weten we dat we uiteindelijk op een bepaalde datum in San Francisco moeten komen. Maar de wetenschap dat we, als dat moet, echt wel in een dag een behoorlijk eind kunnen komen geeft tijd om ergens te blijven staan. En dat besef is denk ik de essentie van kamperen. Vrijheid, flexibiliteit en tijd. Dat heb je. En dat is dan mijn tip: verspil zo weinig mogelijk tijd om je daar ook bewust van te worden.
Comments are closed.