Wie wordt de Beste Reisadviseur van 2014?

De reisbranche is op zoek naar de beste reisadviseur van Nederland. En daar doe je als reisadviseur (of reisverkoper, reisagent, wat je wilt) haast ongemerkt aan mee, want vanaf april worden we wekelijks bestookt met online vragenlijsten (De Kennistest). Meedoen is verslavend.  Twintig reisvragen binnen 3 minuten beantwoorden dus googelen is er niet bij. Ben je eenmaal zover en zijn alle twintig vragen goed, dan wordt er gekeken naar de snelste tijd.  Via overzichtelijke lijstjes kan je zo per provincie zien wie de hoogste scores hebben. Sta je in de top 10 van je provincie, dan ga je door en krijg je een paar pittige cases opgestuurd, die je zo goed mogelijk moet beantwoorden. En winnen doe je dan gelijk al, want de 36 besten van Nederland ontvangen een dag lang workshops van het bureau Solution Trainingen.

Alle provinciewinnaars bij elkaar: 12 reiskanjers.
Alle provinciewinnaars bij elkaar: 12 reiskanjers.

En de winnaar is..

Door middel van het maken van een offerte én een live verkoopgesprek met een trainer die voor klant komt spelen in je eigen reisbureau, komen er daarna 12 finalisten uitrollen. Tijdens de vakdag op de Vakantiebeurs wordt uiteindelijk voor een groot publiek de winnaar bekend gemaakt.

Professionalisering van reisbureaus

Ik heb nu al twee keer op dat podium gestaan; de laatste keer als 3e van Nederland, dus je snapt dat er dan nog wel iets over blijft om voor te gaan. Maar tot zover het competitie element. Ik ben er van overtuigd dat de jaarlijkse terugkeer van de Kennistest en Beste Reisadviseur hebben gezorgd voor een broodnodige professionaliseringsslag achter de balies van de Nederlandse reisbureaus. Het meegeven van een tasje met gidsen is een No Go geworden. Daarvoor hebben doortastendheid, diepgang en beleving de ruimte gekregen.

Jan Smit maakte in 2013 de winnaars bekend.

Jan Smit maakte in 2013 de winnaars bekend.

Reisadviseurs worden gedurende het hele traject gedwongen zich zelf een spiegel voor te houden. Het gevaar van routine sluipt er op je werk heel makkelijk in, terwijl de wereld om je heen keihard aan het veranderen is. De loop naar het podium is gemarkeerd met veel bochten die je gedwongen wordt om te nemen, vaart te minderen en zo nodig even stil te staan. Ongeacht de einduitslag, ik kom altijd rijker uit de wedstrijd en vol met nieuwe ideeën.

Stem op mij!

…maar zover is het nu nog niet. De strijd is dit jaar voor het eerst ook online losgebarsten en het publiek wordt gevraagd om support voor de kandidaten door middel van het ‘liken’ van de foto’s van deelnemers op een speciale pagina op Facebook. Mijn foto vind je hier. Hij is niet moeilijk te vinden want het is de zelfde foto die je onderaan dit bericht vindt.

Comments are closed.