Flevoland biedt avontuur dichtbij

Leaving for a new destination feels like coming home. Verrast worden door het onbekende is voor mij één groot avontuur. Je beleeft nieuwe dingen die als ervaringen blijven hangen en je zo nog vele malen meemaakt in gedachten of als je er over vertelt. Het gaat er niet alleen om wat je beleeft, maar ook hoe je dat ervaart en met wie. Verrassende nieuwe dingen proberen, verrijkt je en geven je de mogelijkheid om met een open vizier de wereld tegemoet te gaan. Dat is nu precies wat ik ga doen: voor het eerst zeilen en dat met een groep vrienden die elkaar niet allemaal kennen. Het Flevolands avontuur kan beginnen.

Zeilen met Diepgang

Zeilen met Diepgang

OOk Flevoland

Dat Nederlanders reislustig zijn weten we al jaren, maar waarom gaan we toch altijd ver weg terwijl het vlakbij huis ook zo mooi kan zijn? Toerisme Flevoland laat met haar merk ‘OOK Flevoland’ zien dat er genoeg avontuur dichtbij huis is. Het doel van deze promotionele actie van Toerisme Flevoland is om meer bezoekers en toeristen naar deze provincie te laten reizen om te ontdekken wat al haar mogelijkheden zijn. De beste manier is vaak mond tot mond reclame, want als je hoort dat er veel te beleven valt in Flevoland en dat het de moeite waard is om te bezoeken, dan ga jij toch ook?

Het avontuur voor mij begon toen ‘OOK Flevoland’ mij een aantal maanden geleden verraste dat ik was uitgekozen als één van de vele avonturiers om een mooi avontuur te gaan beleven in Flevoland. Mijn gewonnen avontuur was boven verwachting en werd een bijzondere ervaring voor mij en mijn vrienden.

Aan boord

Jeroen van Steen, eigenaar van Zeilschip de Diepgang nam ons mee voor een tweedaagse zeiltocht over het IJsselmeer inclusief overnachting, diner en ontbijt voor maar liefst 6 personen. Onze schipper verwelkomde ons rond 16.00 uur in het zonnige Lelystad aan boord van de Diepgang met koffie, thee en taart om kennis te maken en het programma uit te leggen voor de komende twee dagen.

Vervolgens mochten we benedendeks één van de vier hutten uitzoeken die in het midden gescheiden waren door de keuken en de eethoek. Aan beide kanten waren twee comfortabele hutten met zeer goede matrassen, een eigen toilet, douche en wasbak en kastje. De twee hutten achteraan in het schip hebben een tweepersoons bed en de twee hutten vooraan het formaat van een twijfelaar.

We verdelen de hutten en richten ze in en krijgen hierna les in het gooien van de lijnen voor als we ’s avonds zouden aanmeren in de haven. Hilariteit al om: het leek wel lasso werpen. Het vergt even wat oefening, maar nadat iedereen had geoefend hadden we één goede lijnwerper aan boord. Zijn taak stond vast. Wat ons betreft konden de trossen los en waren we klaar voor ons zeilavontuur.

Daar gaan we

Rustig varen we de Flevo Marina van Lelystad uit terwijl de stootwillen worden binnen gehaald. Het kabbelende water en de zon doen ons genieten en verlangen naar wat komen gaat. Want zeilen met Diepgang is méér dan zeilen alleen.

Het doel van Diepgang is om van bewustwording een dagje uit te maken en de rust en de ruimte tijdens het zeilen te ervaren dat wordt afgewisseld met de nodige actie. ‘Niets moet, alles mag’ is een steeds terugkerende opmerking aan boord. Laat je vaste rituelen gaan, ontspan en stel je open voor anderen.

Al zeilend laten wij ons met Diepgang schoonwaaien op één van de mooiste meren van Nederland: het IJsselmeer! Het wordt tijd voor het echte werk aan boord: het hijsen van de zeilen. De schipper legt uit wat er moet gebeuren en iedereen aan boord helpt mee. Ook de stuurkunsten op een zeilschip worden besproken en één van de gasten mag het uitproberen. We zijn met zijn allen bezig om het werk aan boord te verzetten en dat maakt het zo bijzonder.

Zeilen met diepgang

Toen de zeilen eenmaal waren gehesen was het tijd voor ontspanning aan boord. We zeilden naar mooie plekken op het IJsselmeer waar iedereen tot rust kwam. Tijdens het varen kwam het idee op om een kaartspel te gaan doen met zes categorieën aan vragen. Op deze manier zou een ieder elkaar beter leren kennen. Voor de groene kaart was iedereen bang; die ging namelijk over relaties. De overige categorieën varieerden van opinie, innerlijk, bezigheden tot algemeen en mentaal. Een mooie manier waarbij iedereen zich openstelt en van een kant laat zien waar men niet vaak over praat omdat je in beslag wordt genomen door de dagelijkse beslommeringen. Een ieder vond het bijzonder om mee te maken dat iedereen zo open was naar elkaar toe.

Diepgang wil ervoor zorgen dat jij je bewust wordt van jezelf, je verlangens en drijfveren met als doel om jou je werkelijke wensen te laten zien en je te helpen om ze te verwezenlijken. En dat allemaal tijdens het zeilen!

Na deze bewustwording aan boord veranderde de dag in de avond en moesten de zeilen worden bijgezet om koers te maken richting land, Urk, het voormalig eiland in de Zuiderzee, om precies te zijn. De wind zette zich vast in het zeil en veranderde de golfjes van het meer in golven en het schip deinde over het water al koersend naar land.

De volle maan liet zich zien en scheen over het IJsselmeer. Iedereen was druk in de weer om het schip goed de haven van Urk in te manoeuvreren om daar aan te leggen voor het diner en de nacht aan boord die zou komen.

Aangekomen op Urk

In het donker met de schemering van de maan, met de lichtjes in de haven leggen we het schip aan tegen een ander schip. We mochten van boord Urk op, om de vissersplaats te verkennen. ‘Op Urk’ zeggen we, net zoals de voormalige eilandbewoners van de Zuiderzee het nog steeds zeggen. Qua oppervlakte is Urk verreweg de kleinste gemeente van Flevoland, maar heeft tot op heden de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Terwijl wij rondstruinen door de straatjes langs de haven en de kleine vissershuisjes bereidde onze schipper het diner voor. Het was goed om voor even vaste grond onder onze voeten te hebben, met de zeebenen van dit gezelschap.

Bij terugkomst aan boord wachtte er een lekker diner op ons met een goed glas wijn. Iedereen had een echt voldaan vakantiegevoel na een bijzondere dag op het water. De meesten vertrokken daarna richting de hut, maar voor een stel was het de moeite meer dan waard om het dek op te klimmen en te genieten van de sterrenhemel.

Slaap lekker

Na een goede nachtrust werd iedereen wakker aan boord met het geluid van kabbelend water en de schreeuwende meeuwen. Nadat iedereen zich had opgefrist in de douches van de haven en we een heerlijk ontbijt kregen voorgeschoteld, was het tijd om bewust te worden van onszelf maar ook van de omgeving waarin we verkeerden. Aan boord van het zeilschip wordt het zeilen en ontspannen afgewisseld met oefeningen en meditaties. We gingen letterlijk met Diepgang de verdieping in. De schipper, tevens reiki leraar, bracht ons in een meditatie dichter bij onszelf en mochten we ons concentreren op de geluiden die we hoorden en waar we ons bevonden. We ervaren de diepgang als een moment van totale ontspanning en verbaasden ons over wat er aan gedachten naar de oppervlakte kwam.

Ochtendgloren in de have van Urk

Na deze vroege ontspanning maakten we ons en het schip gereed voor vertrek om koers te zetten naar de Flevo Marina in Lelystad. Maar niet voordat we eerst nog een stuk gaan zeilen over het IJsselmeer, die deze dag wat onstuimiger was.

Na een paar uur, varen we rond 14.00 uur de haven binnen. Met zijn allen hebben we de stootwillen aan bakboord gehangen en staat de lijnenwerper op de punt van het schip klaar om vast te leggen aan de steiger.

Wij hebben genoten van de rust, de actie van het zeilen en een keer iets totaal anders doen. Je gewoon laten meevaren en zien waar de wind je brengt…

Zeilen met Diepgang

Zeilen met Diepgang

Comments are closed.