Struinen door de souq in Qatar

Allahu akbar schelt er door de luidsprekers die overal hangen zodat iedereen kan horen dat het tijd is voor de eerste van de 5 gebeden deze dag. Vroeg in de ochtend lopen we door de smalle straatjes van de Souq Waqif in Doha waar de lokale winkeliers rustig hun winkels openen voor een nieuwe dag. De meeste zijn nog gesloten wat een verlaten sfeer geeft in de souq die gebouwd is van leem, de traditionele architectuur.

Paarden in Qatar

Paarden in Qatar

Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent het de staande markt en is gelegen achter de Corniche, de boulevard langs de Perzische Golf in Qatar. De souq is in verschillende markten opgedeeld waar je bepaalde dingen kan kopen.

Souvenirs, smalle straatjes en dierenmarkt

De smalle straatjes aan de voorzijde van de hoofdstraat van de souq verkopen vooral souvenirs, zoals pashmina sjaals, kleding en kleden. Vanaf de hoofdstraat loop je door een smal en muf steegje door naar achter waar vele ambachtswinkels zitten. Hier kan je zien hoe de parels worden verwerkt en het houtsnijwerk wordt gemaakt. Even verderop heb je de kruiden- en dierenmarkt, (Al-Hamam) waar naast vele vogels en vissen, ook honden, katten en konijnen in kleine hokjes wachten op een nieuw baasje.

Valken en paarden

Daarachter bevind zich de valken, goud en paarden souq. De valken zijn in het hart gesloten van de Qatari’s, zowel cultureel als historisch gezien. Je kan hier valken kopen voor de sport maar is er iets met het geliefde dier dan kan je hier zelfs mee naar een speciaal uitgerust valkenziekenhuis.

De valkenmarkt in Qatar

De valkenmarkt in Qatar

In de goud souq wordt er gehandeld met officiële beveiligingskantoren die speciale vergunningen uitgeven dat het echt is wat er wordt verkocht en dat er ook mag worden verkocht. Er wordt zowel geïmporteerd goud als lokaal bewerkt goud verkocht wat veelal stukken goedkoper is dan ergens anders omdat er geen BTW wordt geheven.

Koop goud zonder BTW in de goud souq in Qatar

Koop goud zonder BTW in de goud souq in Qatar

Daarachter bevinden zich de stallen waar de mooie en elegante Arabische paarden staan. Elke ochtend en aan het einde van de middag worden ze van stal gehaald en opgetuigd in de traditionele kledij. De ruiters passen hun kleding daarop aan en rijden door de straten om de paarden de dagelijkse beweging te geven.

Paarden in de stad

Paarden in de stad

Dromedarissen op de Camel souq

Helemaal aan de andere kant is de Camel souq en daar staan een stuk of 20 dromedarissen die aan banden zijn gelegd door kettingen. Erachter wordt weer gebouwd en zo vlieg je van oude tijden naar nieuwe tijden.

Dromedarissen op de camel souq

Dromedarissen op de camel souq

Naast de hoeveelheid aan winkeltjes, zijn er ook vele internationale restaurants en Shisha café’s waar je waterpijp in uiteenlopende smaken kan roken en proeven.

Sinds 2004 is de souq geheel gerenoveerd en hersteld zoals het ooit was. Het ademt een rustige sfeer uit en de verkopers laten graag wat zien, maar zijn absoluut niet opdringerig.

We eindigen de ochtend op een terrasje met een shisha, nog even genieten van de rust die de souq geeft voor we weer terug reizen naar het emiraat Dubai met al zijn drukte.

Comments are closed.