De hammam in Malaga: kom tot rust

De hammam in Malaga ligt aan de Plaza de los Mártires, in hartje centrum, op hooguit 5 minuten lopen van de Plaza de La Constitución. Via een smalle doorloop kom je uit op het Martiresplein en de hammam ligt aan de rechterkant tegenover de ingang van de kerk (tenzij je door de rij wachtende mensen voor het Thyssen Museum moet worstelen) .  De entrée is een bescheiden houten deur, waarboven een prachtige Arabische lamp hangt. We gaan een ontspanningsritueel tegemoet dat bol staat van de symboliek.

Kleedruimte in de hammam

Kleedruimte in de hammam

Warmteverdeler?

De hammambaden in vroeger tijden waren van uitermate belangrijk sociaal belang, allereerst alleen voor mannen maar daarna ook voor vrouwen, voor wie de gang naar de hammam één van de weinige openbare plekken waren waar zij vrijuit met elkaar konden socialiseren. De toegangsprijs voor de openbare hammams werd bewust laag gehouden, zodat het het ritueel van het baden ingebed werd in alle lagen van de samenleveing. De bouw van een hammam werd vaak gefinancierd door rijke koopmensen. De religieuze gedachte erachter was zich op deze manier geestelijk te kunnen reinigen door anderen in staat te stellen zich te reinigen. Al met al een mooi sociaal instrument om de gemeenschap in het gareel te houden.

Warmste therm in de hammam

Warmste therm in de hammam

Met de groei van het Islamistische geloof, verspreidde zich ook diens cultuur en de hammams. In de veroverderde gebieden werden in tempels en kerken hammams gebouwd, zo ook in veroverde gebieden in Spanje. Aanhangers van andere religies werden toegelaten tot de hammams, mits zij een houten kruis of ander onderscheidend symbool droegen. De hammam was daarmee een flexibel ontmoetingspunt. Een mooi voorbeeld van een gemeenschap waarin men daarin nog verder ging is de stad Cordoba, waar je verschillende religieuze gebouwen kerken, moskeeën en synagogen in hetzelfde stadscentrum kunt treffen.

Sinds 1800 raakte het hammamritueel in verval en in de 20e eeuw dreigden ze geheel te verdwijnen. Dit was vaak debet aan de hoge onderhouds- en reinigingskosten. De eisen die aan hygiëne worden gesteld van de hammams worden heel gedetailleerd en uitgebreid gedicteerd door de overlevering. Met de vernieuwde waterzuiveringstechnieken van de 21e eeuw echter heeft de hammam kunnen overleven en is een populair verschijnsel in met name de zuiderlijke regionen van Spanje, waar in Sevilla, Granada, Cordoba en Málaga diverese hammams zijn geopend.

Lamp in de hammam

Lamp in de hammam

Rust en onstpanning voor de 5 zintuigen

De hammams die je in Andalusië kunt bezoeken zijn mooi, maar deze in Malaga is werkelijk een plaatje. Behalve de geometrische interieurlementen die een lust zijn voor het oog (de mozaïken, het houtsnijwerk in de koepel en de houten meubels en de calligrafische graveringen), wordt aan alle zintuigen gedacht: zachte Nuba-muziek voor een streling van het gehoor, verwarmde vloeren en masages voor onstpanning middels tast, de smaakvolle muntthee die  proeft na de baden in de 5 thermen in de ontspanningsruimte en tot slot de geur van diverse essentiële olieën, waaronder lavendel en jasmijn.

Voor achtergrond- en praktische informatie lees hier verder over de hammam in Malaga

Kaart van Hammam Al Ándalus

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.