Kraantjes en modderpoelen in Tsjechië

In het Westen van Tsjechië ligt een gebied met natuurlijke bronnen, waaraan verschillende geneeskrachtige werkingen worden toegeschreven. Rondom de bronnen zijn badplaatsen ontstaan zoals Mariánské Lázně, Frantiskovy Lázně en de beroemdste: Karlovy Vary. Maar ook op andere plekken borrelt van alles op uit de grond en dat maakt dit gebied een leuke bestemming voor wie met nieuwsgierige kinderen op vakantie is.

Bron-in-Karlovy-Vary

Karlovy Vary

Karlovy Vary is een mooie plek in Tsjechië om je speurtocht langs de bronnen te beginnen. In een van de kraampjes op straat koop je zo’n bekertje met een handvat en een ingebouwd rietje om uit te drinken. Die zijn er in alle soorten en maten, dus ook kleintjes met een poesje of een draakje erop. Met zo’n bekertje in de aanslag loop je zo van de ene naar de andere bron. De bronnen hebben verschillende temperaturen en die kunnen best oplopen, dus altijd even op het bordje kijken en niet je vingers, maar het bekertje eronder houden. Hoe het mineraalwater smaakt? Dat moet je echt zelf ervaren…

Na een paar bronnen kom je vanzelf bij het pronkstuk van Karlovy Vary: een hete bron die in een onvoorspelbaar ritme zijn water omhoog spuit tot aan het plafond van het gebouw dat eromheen is gebouwd. Verderop vind je nog een kabelbaan naar een uitkijktoren en als je wilt, kun je de Russische kerk met zijn karakteristieke koepels gaan bekijken. Of kijk je liever naar de bontjassen en houten poppetjes in de Russische winkeletalages?

Mariánské Lázně en Františkovy Lázně

In vergelijking met Karlovy Vary zijn Mariánské Lázně en Františkovy Lázně veel kleiner en rustiger. Wel is het bijzonder om te zien dat elke badplaats zijn eigen karakter heeft. In Mariánské Lázně kun je lekkere pannenkoekjes eten onder de lange promenade en de fontein bewonderen die een paar keer per dag op muziek een waterballet laat zien. In Františkovy Lázně borrelt het water op in glazen cilinders en kun je heerlijk zelf gaan baden in het grote, moderne zwembad.

Natuurpark Soos

Als je de natuur in trekt, kom je weer een heel ander soort bronnen tegen. In het moerasachtige natuurpark Soos vind je overblijfselen van het vulkanische verleden van dit gebied. Lopend over het plankenpad dat door dit gebied is aangelegd, zie je de korsten die door mineralen op de bodem zijn gevormd. Het stinkt er een beetje en hier en daar borrelt water of modder op. Een half vergane schoenzool die uit de modder steekt, maakt het nog spannender.
Bron-in-natuurpark-Soos
Tegenover het park staat ook nog een klein museum over dino’s en in het vlakbij gelegen kasteel van Loket kun je heerlijke ijsjes eten. Daarmee heeft deze regio alle ingrediënten in huis voor een geslaagde gezinsvakantie.

Comments are closed.