Naar Spanje? Kies je ideale vakantiebestemming

Spanje is een prachtige vakantiebestemming en er is voor ieder wat te vinden en te beleven. Of je nu op zoek bent naar een actieve vakantie die bol staat van wandelaventuren, tot culturele hoogstandjes voor de kunstliefhebber en heerlijk bijkomen op een goudgeel strand, Spanje biedt het allemaal.

Stad der Kunsten & Wetenschappen in Valencia     Wind- en kitesurfen in Tarifa, Andalusië
We geven je hier een drietal tips over hoe je een ideale vakantiebestemming in Spanje kunt vinden.

1 Op reis met:

  • gezin
    Zoek dan een vakantiebestemming in Spanje die van alle gemakken is voorzien en waarbij de logistiek overzichtelijk is. Dat wil zeggen: daar waar je makkelijk en ik korte tijd vanaf het vliegveld af kunt reizen naar de plek van bestemming. Geschikte bestemmingen zijn bijvoorbeeld Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga.  Naar deze steden vertrekken vanuit Nederland regelmatig vluchten en bovendien is het vliegveld niet veraf gelegen van de touristische zones en gebieden waar veel voorzieningen voor bezoekers te vinden zijn. Ook kun je met je gezin vanaf deze vliegvelden met het openbaar vervoer makkelijk doorreizen tot aan deze zones. Een aantrekkelijke en voordelige optie. Ook hebben deze bestemmingen met elkaar gemeen dat ze alle vier aan de kust liggen en zon- en zwemgenot bieden. Let bij je verdere oriëntatie op de Blauwe vlag klassificering van de stranden in Spanje. Spanje beschikt over bijna 8.000 kilomter kustlijn en de lokale overheden spannen zich erg in om de stranden schoon en opgeruimd te houden. In sommige gevallen gebeurt dat zo goed dat een strand wordt geklassificeerd met een Blauwe Vlag voor proper & veilig zwemwater, een schoon strand en prettige voorzieningen bij de hand, zoals douches, toiletten, strandwachten (waar nodig en tijdens het hoogseizoen) en verhuur van allerlei zwemsportmateriaal.
  •  

  • 2 vrienden of met z’n tweeën
    Alle grote steden in Spanje zijn goede bestemmingen om naar toe te reizen voor stellen en groepen vrienden, vanwege het diverse uitgaansleven: resaturants, bars, discotheken, theaters, concerten, etc. Met name erg geschikt voor city trips waar je in korte tijd veel kunt zien en doen zijn Madrid, Valencia en Barcelona.

2) Selecteer je bestemming op Interessegebied

Madrid   
Cultuur opsnuiven? Deze steden & plaatsen zijn een genot voor wie thuis is of wil raken in de klassieke of moderne kunst & architectuur: Toledo, San Sebastian, Ávila, Barcelona, Madrid, Córdoba, Sevilla, Cadiz en Málaga. Er zijn nog veel meer plaatsen te noemen die een schat aan cultuur te bieden hebben, maar deze plaatsen zijn een prima uitvalsbasis om het omliggende land verder te leren kennen.

De natuur in? Als je gek bent op rust, stilt, sterren kijken, wandelen en buitensport kun je in Spanje je hart op:

  • De Pyreneeën zijn bieden een schat aan natuurschoon plus ook nog eens een keer de mogelijkheid om vele denkbare vormen van buitensport te beoefenen.
  • Cabo de Gata, Almería: een maritiem, beschermd natuurgebied. Eén van de weinige plekken aan de Spaanse kusten waar je niet zo snel kiosken en douches op het strand zult vinden. Maagdelijk witte stranden, zonder strandbaarretjes en strandboulevards en mét veel snorkel- en duikplezier.
  • Andalusië herbergt vele natuurparken, wandelroutes en stille plekken. Je gaat de steden uit en binnen korte tijd rijd je tussen de adembenemende landschappen, Sierras, bergen, heuvels tot zelfs een delta ter hoogte van Natuurpark Cota Doañana in de rovincie Huelva.  Andalusië heeft het allemaal.

Gastronomie van Spanje

De oudste stad van Europa: Cádiz.

Gastronomie? We moeten hier een onderscheid maken tussen wijn & eten. Prachtige wijngebieden zijn bijvoorbeeld Ribera del Duero, Pénédes en La Rioja, maar ook de veel minder bekende Sierras van Ronda waar het uitstekend wijndrinken is, evenals in de Alpujarras, waar je diverse kleinere producties kunt vinden hoog in de zuidelijk bergen van de Sierra Nevada.  Voor Ribera del Duero en La Rioja reist u het makkelijkste eerst naar Madrid en reist u verder met de auto voor een Bodega route. ter plaatste bestaat zelfs een bodega-bus, zodat je niet zelf hoeft te rijden! Befaamde regio’s vanwege een rijke culinaire geschiedenis zijn het Baskenland – wereldberoemd zelfs – gevolgd door Catalonië. De meest exclusieve moluculaire cuisine vindt haar oorsprong in deze Noordelijke regionen van Spanje. De Basken worden door alle hippe restaurants in New York gecontracteerd vanwege hun elegante gerechten. Alicante en Valencia staan bekend om hun fantastische rijstgerechten in alle soorten en maten: gekookt in inkvisinkt, paella’s caldosas, rijstgerechten met kip en nog veel meer. Deze regio’s kennen ook hun eigen rijstproductie en op je bord zul je dus geen Aziatische ingrediënten tegenkomen. Het zijn allemaal lokaal verkregen ingrediënten. De provincie Granada staat bekend om het serveren van tapa bij je drankje. Op zich is dat niet zo bijzonder in Spanje. Wat wel bijzonder is, is dat je enkel in de provincie Granada je deze tapa er gratis bij krijgt.
Surfen & Zeilen? Op vele plekken aan de eindeloos lange kustlijn van Spanje kun je deze sporten beoefenen, maar de beste omstandigheden voor het beoefenen van surfen en zeilen vind je in Tarifa voor het surfen en in Valencia voor je gek bent op zeilen.

3 Selecteer je bestemming op prijs

Over het algemeen liggen de prijzen in Spanje lager dan in Noordeuropa en dan met name voor de prijzen in restaurants. De prijs voor een caña (=fluitje / tapbiertje) is gemiddeld €1 tot €1,50. Op het platteland liggen de prijzen lager dan in de steden en in de steden liggen de prijzen op het centrale plein van de stad uiteraard natuurlijk hoger dan in de achterliggende straatjes. Je kunt je ook laten leiden in je keuze voor een bestemming in Spanje door de prijs van de vakantieaccommodatie. Onderstaande grafiek bijvoorbeeld laat zien wat de gemiddelde prijzen per week zijn van vakantiehuizen in Spanje. Duidelijk te zien is dat Gran Canaria prijziger is dan Torrevieja:

Bron: vakantiehuizenspanje.nl.

Kortom: een aantal ideeën om je te laten inspireren tot een geslaagde vakantie in Spanje. Voor nog een paar ideeën, lees hier verder

Comments are closed.