Specialiteiten Meuse gastronomisch avontuur

Het heerlijke departement Meuse is rustig en dunbevolkt. Eigenlijk nauwelijks bekent. Maar juist daardoor wordt dit departement tekort gedaan. Het geringe kleine en schilderachtige stadjes hebben naast cultuur en historie veel meer te bieden. In de 17de eeuw produceerde deze regio als eerste in Frankrijk truffels, de beroemde “tuber uncinatum en de tuber mesentericum”.
Madeleines uit de Meuse

Elke stad zijn eigen specialiteit

Elke stad heeft haar eigen specialiteit. Commercy heeft haar Madeleine Cakeje. Verdun produceert haar wereldvermaarde dragees, beter bekend als suikerbonen. Dat Bar-le-Duc de stad van het bronwater is mag bekend zijn, maar wat zou u denken van de plaatselijke kaviaar? De waanzinnige aalbessen.  Ga eens naar Vaucouleurs en ontdek de Jeannettes.

Trek er op uit en ontdek de heerlijkheden van Meuse. We willen u hier graag aan een paar specialiteiten voorstellen

Madeleine van Commercy

De Madeleine van Commercy is rond 1750 in de keukens van Koning Stanislas. Om te voldoen aan de strenge eisen van hun meester en fijnproever Stanislas gebruikten zijn koks al hun verbeelding. Aan hun verbeelding danken we enkele bekende desserts als de Alibaba, de voorloper van de Baba met rum, een koekje met een sterke saffraan smaak, doordrenkt met Malagawijn.

Zonder twijfel behoort de Madeleine tot deze erfenis. Vanuit de hertogelijke keukens begon de Madeleine haar opmars en belandde in de salons van Versailles. De dochter van Stanislas en koningin van Frankrijk, Marie Leszynska, verwende haar gasten met dit culinaire hoogstandje.

Na de dood van Stanislas heeft één van de banketbakkers zich in Commercy gevestigd met de geheimen van de Madeleine. Momenteel zetten twee bedrijven deze traditie voort; “A la cloche Lorraine Madeleines Grojean” en “La Boite à Madeleine”.

De dragees van Verdun

Rond het jaar 1220 had een apotheker uit Verdun een geniaal idee. De amandelen die gebruikt werden voor taarten omhulde hij met een laagje suiker en honing. Om het vervoer makkelijker te maken liet hij ze uitharden.

De dragee of suikerboon was uitgevonden en kreeg de naam “Epice”. Deze epices hadden de vorm van een bonbon tot rond het jaar 1600.  Rond deze periode kregen ze hun huidige vorm, een harde maar gladde enveloppe met behoud van de amandelvorm.

Naast goed voor de ademhaling en de spijsvertering was de epice vooral bekend in de strijd tegen onvruchtbaarheid. Dat verklaart haar aanwezigheid aan de Franse tafels bij elk belangrijk Frans familiefeest zoals bruiloften, doop en communie.

Vooraanstaande liefhebbers van de epice hebben hun bijdrage geleverd aan haar legende. Daaronder waren Napoleon I, President Carnot, Koning Eduard VII van Engeland, de Prins van Wales, de Koning en Koningin van België en President Charles de Gaulle. Het laatste bedrijf in Verdun dat nog gespecialiseerd is in het maken van de Dragees, “Dragees Braquier SARL” organiseert bezoeken met rondleidingen.

Aalbessenjam van Bar-le-Duc.

Een wereldwijd unieke kunst wordt al eeuwenlang beoefend in Bar-le-Duc. Het ontpitten van aalbessen met een ganzenveer. Deze traditie dient voor de productie van een geraffineerde confituur met de bijnaam “Kaviaar van Bar”.

Deze jam wordt over de hele wereld geëxporteerd en het goddelijke recept is nog steeds goed bewaard gebleven.

Een voor een worden de aalbessen tussen duim en wijsvinger genomen. De ontpitsters prikken zacht in het velletje van de vrucht met een schuingeslepen ganzenveer. De pitjes worden verwijderd zonder het vruchtvlees te beschadigen. De bekendheid van deze confiture groeide al snel in Koninklijke en aristocratische kringen.

Victor Hugo waardeerde deze lekkernij, maar ook Alfred Hitchcock genoot er elke morgen aan zijn ontbijt van. Raymond Poincaré introduceerde de aalbessenjam aan de tafel van het Élysée.

U bent van harte welkom in de twee fabrieken voor een demonstratie van de makelij. ‘Les confitures à la Lorraine’ en ‘La confrérie de la groseille et saveur des Ducs’ leiden u graag rond.

Kroketten en Rotsjes van Saint-Mihiel.

Lekkerbekken en fijnproevers identificeren dikwijls de Franse steden met hun specialiteiten. Saint-Mihiel is trots op haar twee meest delicate lekkernijen met een gedeponeerd merk; de kroketten van Saint-Mihiel en de rotsjes van Saint-Mihiel.

President Raymond Poincaré was zo dol op de kroketten dat hij zijn chauffeur regelmatig de opdracht gaf om te rijden via Saint-Mihiel als hij op weg was naar zijn kasteel in Sampigny-en-Meuse.

In 1854 zijn de kroketten ontwikkeld door Charles Bourchette, een lokale banketbakker die ze zijn eigen naam gaf; “Petits Bourchettes”. De kroketten zijn bereid met meel, suiker, eieren, vanille en vooral amandelen waaruit de kroketten voor ongeveer een derde deel bestaan.

De rotsjes van Saint-Mihiel herinneren aan de koraalrotsen langs de noordelijke ingang van het dorp. Ze werden voor het eerst in 19223 gecreëerd en in 1994 ingeschreven bij het nationale erfgoed van specialiteiten.

Ze bestaan uit pure- of melkchocolade met gegrilde en fijngestampte hazelnoten. De rotsjes van Saint-Mihiel hebben, net als de kroketten, onlangs een plaats verdient in de encyclopedie van de taart- en gebaksspecialiteiten van Frankrijk. Bij brood- en banketbakker Morin kunt u uitgebreid kennis maken met deze specialiteit.

Lorgnon Linéen

De lekkernij van Ligne-en-Barrois is de “Lorgnon”. Dit is een chocolaatje van witte, melk- of pure chocolade, gevuld met een ganache (crème) van aalbessen. De Lorgnon herinert aan het industriële en economische verleden van de stad met haar fabrieken van brillenglazen en jammakerijen die gespecialiseerd zijn in aalbessen welke ontpit werden met een ganzenveer. Bij Patisserie Voirot en bakkerij Demée kunt u deze heerlijkheden proeven.

Jeannettes van Vaucouleurs

Banketbakkerij Tommasi is het adres bij uitstek voor het snoepgoed Jeannettes met chocolade, hazelnoot en honingcaramel als ingrediënten.

Baisers van Dagobert en Crottes van Satan van Stenay

De “Baiser de Dagobert ”is een ganache van amandel met sinaasappel, omhult met chocolade en de “Crotte de Satan” is een amandel omhuld met chocolade. Michel Baumaux is bakker en banketbakker en chocolatier. Hij heet u van harte welkom voor een proeverij.

Genoeg zin gekregen in al deze delicatessen? Op naar Meuse dan!
GeneImage

Meer informatie over het Verkeersbureau van Frankrijk.

Comments are closed.