Palestina / Palestijnse Gebieden

Binnenkort vind je meer informatie over deze bestemming in het Midden-Oosten. Het bestaat uit 2 gebieden; de Westelijke Jordaanoever en de bekende Gazastrook met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Palestina is een land waar je tegelijkertijd de hoogste concentratie van suggestieve en heilige steden en kleine mooie dorpen vindt.

De oude stad van Arrabah

De oude stad van Arrabah

Grote steden of kleine dorpen zoals Jeruzalem, Bethlehem, Jerico, Ramallah en ook Burquin, Aboud en Sanur. Het land herbergt verborgen juweeltjes, waar de tradities van de lokale cultuur levend worden gehouden. In Palestina kun je je onderdompelen in cultuur, natuur, tradities, geschiedenis, religie en gastronomie. Je ervaart er de warme traditionele Arabische gastvrijheid. Dat biedt jou de kans om dieper in te gaan op de erkenning van hun geschiedenis en leven.

Bibliotheek in de oude moskee van Burquin

Bibliotheek in de oude moskee van Burquin

Was aan een huis in Rammallah

Was buiten aan een huis in Rammallah

Activiteiten in Palestina

Verlies jezelf in de smalle straatjes van de Oude Stad van Alquds-Jeruzalem. Adem de geur in, laat je betoveren door alle juwelen die elke straathoek op je pad komen. Voel de geschiedenis, de verhalen en de legende die elke muur lijkt te fluisteren.

Jeruzalem heeft iets voor jou. Of je nu een gelovige, een ontdekkingsreiziger, een geschiedenisliefhebber of fijnproever bent, Jeruzalem zal je hart stelen met zijn tijdloze schoonheid.

De steegjes van de oude stad brengen je naar 4 wijken: de moslim, christen, armeense en joodse wijk. In elk daarvan kun je de meest prominente heilige plaatsen niet missen:

 • de Kerk van het Heilig Graf in de Christen
 • Al Haram Al Shareef in de Moslim wijk
 • en de Klaagmuur in de Joodse wijk

Bezoek de oude markt van Jeruzalem, de perfecte plek om de echte sfeer te ervaren en de lokale bevolking te ontmoeten. Je koopt er betoverend handwerk, borduurwerk, kruiden en juwelen. Vanuit Jeruzalem kun je ook dorpjes in de buurt bezoeken, zoals Jaba, waar u de kunst van het glasblazen ontdekt. Of Mukhmas waar de verschillende culturen elkaar ontmoeten; de bedoeïenen, kluizenaars en vluchtelingen.

Ramallah is de aarde en ziel van Palestina, het politieke en administratieve centrum, maar het is ook een levendige en schitterende stad. Een stad rijk aan cultureel en artistiek aanbod met een enorme variëteit aan restaurants en koffie met een buitengewone variatie aan eten.

Ramallah is ook een startpunt om de buurt te ontdekken, via Beni Zeit, Deir Ammar en Aboud, een oud pittoresk dorp. Die ligt op 22 kilometer van Ramallah en 30 km. van Jeruzalem en heeft een speciale band met de kruistocht periode.

Een andere grote bekende bezienswaardigheid is Bethlehem, de bakermat van het christendom en het hart van Palestina. Bethlehem is echter ook beroemd om Banksy’s kunstwerken, van de Armored Dove tot de Girl Frisking Soldier enzovoort.

Palestina is ook een land dat rijk is aan cultuur, geschiedenis en natuur. Er zijn ongelooflijke tochten die je kunt maken in de wilde natuur. Ontdek de biodiversiteit, van woestijn tot bloeiende vallei. Leer over alle lagen van de geschiedenis en de cultuur. Grijp je kans en breng tijd door met de lokale gemeenschap in de dorpen. Ervaar hun warme gastvrijheid en laat je door de verborgen juweeltjes van Palestina rijden.

Sport & Vrije tijd

Palestina is een Arabisch land en de belangrijkste religie is de islam is. Dat betekent dat voornamelijk activiteiten gescheiden zijn voor mannen en vrouwen. Voor vrije tijd en wellness raden we het Turkse bad aan. Er zijn er verschillende in de typische Ottomaanse stijl. In het oude centrum van Arrabah is een volledige gerestaureerd Turks bad. Controleer vooraf openingstijden en de ingang voor mannen en vrouwen.

Turks bad in Arrabah

Turks bad in Arrabah

Andere activiteiten die je kunt ondernemen zijn bijvoorbeeld een kamelentocht of paardrij excursie of een quad excursie in de woestijn.

Eten & drinken

Al het Arabische eten is heerlijk en van tijd tot tijd ook behoorlijk pittig. In de dorpen op het platteland van Palestina hebben de gezinnen de neiging om zelfvoorzienend te zijn. Niet alleen bij de huishoudelijke activiteiten maar juist ook bij het koken. Eten in een restaurant gebeurt alleen met speciale gelegenheden. Er zijn daarom maar heel weinig traditionele restaurants te vinden in de dorpen, in tegenstelling tot veel zogenaamde “streetfood shops”.

Geel brood uit Arrabah

Geel brood uit Arrabah

Eten bij de mensen thuis

Doordat het toerisme op gang komt naar Palestina stellen veel gezinnen hun eigen huis open voor toeristen. Daar bieden ze, naast accommodatie ook zelfgemaakte authentieke Palestijnse maaltijden.

Bereiding van een lokale maaltijd

Bereiding van een lokale maaltijd

Taboon traditioneel brood

Taboon, traditioneel brood

De speciale “Palestina: verhalen van gastvrijheid” -routes bieden de mogelijkheid om deze specialiteiten te proeven en te delen met het gastgezin of vrouwenverenigingen. Het is natuurlijk beter om van tevoren de gewenste specialiteit te reserveren, maar het is het waard.

Maqluba, een traditioneel Palestijns gerecht

Maqluba, een traditioneel Palestijns gerecht

Voorgerechten, bijgerechten & streetfood

Een van de meest karakteristieke smaken in de Palestijnse dorpen is streetfood. Voorgerechten en bijgerechten die geserveerd worden in een omgeving die compleet anders dan wat je elders in de wereld gewend bent. Je vindt de smaken terug in de vele voorgerechten waarmee de tafels gedekt worden.

Snoepgoed

Het bezoeken van een zoetighedenwinkel is een beleving op zich. De Arabische traditie van heerlijke zoetigheden vind je in bijna elk Palestijnse dorp. Als je komt van te voren bekend is kan het gebeuren dat je spontaan een kookles aangeboden krijgt waar je zelf een lekkernij leert maken.

Kunst & Cultuur

Zoals gezegd is Palestina een land dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en kunst. Naast het de grote steden, mag je de kleine dorpjes in het land niet missen. Hier worden de lokale tradities in ere gehouden en vind je enkele van de meest verborgen pareltjes die Palestina rijk is zoals:

 • Burquin en de St. George Orthodoxe kerk. De 4e oudste christelijke kerk ter wereld. Het is vooral beroemd omdat het verhaal hier vertelt dat Jezus de 10 melaatsen genas.
 • Saint George kerk in Burquin

  Saint George kerk in Burquin

 • Aboud voor het Santa Barbara-klooster, de Theotokos-kerk, maar ook de straatkunst die de straten in het centrum en de ongelooflijk bloeiende vallei siert.
 • Deir Ammar voor een mooie wandeling naar de top van de heuvel waar het heiligdom en park van de profeet Gaith staat. Het heiligdom is net gerestaureerd en vanaf de heuvel is het mogelijk om de Natuf-vallei te bewonderen.
 • Dear Ammar Gaith Shrine

  Dear Ammar Gaith Shrine

 • Arrabah, een van de troondorpjes met een verbazingwekkend goed gerestaureerde oude binnenstad.
 • Deir Dibwan: om een ​​blik te werpen op de Kanaänitische periode, met de ruïnes van El Tel Ai ‘, en een bezoek aan het Lamsat Ummy Centrum om een ​​idee te krijgen van het traditionele leven in Palestina en om erkenning te krijgen voor de activiteit van de Vrouwenvereniging.
Deir Dibwan Lamsat Ummy Centrum

Deir Dibwan Lamsat Ummy Centrum

Winkelen

In de grote Palestijnse steden vind je winkels, markten en meer in alle groottes. We raden aan om in de landelijke gebieden van dorpen te vragen naar het plaatselijke vrouwenverenigingscentrum. Daar heb je de kans om handwerk van hoge kwaliteit te kopen. Zo steun je dit goede doel. Kijk hier om te weten waar je de plaatselijke vrouwenvereniging kunt vinden.

Lokaal handwerk uit Palestina

Lokaal handwerk uit Palestina

Handwerk van The Women Society

Handwerk van The Women Society

In Palestina vind je ook glasblazers die met enorme precisie de mooiste vazen en ander glaswerk maken.

Glasblazen in Jaba

Glasblazen in Jaba

Glasblazer aan het werk in Jaba

Glasblazer aan het werk in Jaba

Natuur

De natuur van Palestina is gevarieerd en breed. In een paar honderd kilometer passeer je van een dorre woestijn, een van de laagste punten op de aarde onder zeeniveau, naar rotsachtige pieken en glooiende heuvels bedekt met oude olijfbomen en verschillende gewassen.

Deir Dibwan El Tal

Deir Dibwan El Tal

In Palestina vind je een rijke flora en fauna met kleurrijke bloemen en fruitbomen. De valleien die worden bevloeid door natuurlijke bronnen kennen een weelderige natuur.

Wandelen

De natuur van Palestina bezoeken betekent ook de geschiedenis ervan verkennen. Een trekking of korte wandeling stelt je in staat om de sporen van de soefi’s of het pad van Abraham te volgen. Of om de grotten en kloosters te ontdekken waarin de soefi’s verbleven. Het advies is om altijd een lokale deskundige gidsen mee te nemen als je de Palestijnse natuur gaat verkennen. Hij zal je compleet onderdompelen met zijn verhalen over de Palestijnse cultuur, de legendes en curiositeiten.

Een van de meest interessante wandelingen is de Sufi Trail. Hier zijn dagelijks wandelingen langs de grootste route van het Abrahampad. Om jezelf volledig onder te dompelen in de natuur is een wandeling in de Al Swaneet-vallei een aanrader.

Sain George kerk in Burquin

Sain George kerk in Burquin

Foto’s van mensen en de bevolking van Palestina

Vrouwen in een vluchtelingenkamp in Palestina

Vrouwen in een vluchtelingenkamp in Palestina

Reizen naar Palestina

Reisadvies voor de Palestijnse Gebieden zal snel beschikbaar zijn. Het meest actuele advies voor Palestina vind je bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederlandwereldwijd.nl. Hier vind je ook tips over Corona en Palestina.

Om naar Palestina te gaan reis je door Israël. Er zijn meerdere toegangsmogelijkheden om Israël binnen te komen en daarmee Palestina. Bezoekers van Jordanië en Egypte kunnen Palestina ook gemakkelijk bezoeken door via enkele van de onderstaande kruispunten te reizen.

Hoe reis je met het vliegtuig naar Palestina?

Het Ben Gurion International Airport ligt tussen Jeruzalem en Tel Aviv. De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Air France vliegen naar Israël. Verder zijn er ook dagelijkse vluchten tussen Israël en de internationale luchthaven Queen Ali in Amman in Jordanië.

Zo reis je over land naar Palestina

Er zijn 3 grensovergangen. De grensovergang heet de Allenby-King Hussein Bridge (Allenby bridge in het kort). Deze grensovergang ligt het dichtst bij de luchthaven van Amman en het dichtst bij Jeruzalem (ongeveer 30 km.). de Sheik Hussein-grensovergang aan de Jordaan en de Yitzhak Rabin. En de Arava-grensovergang die even ten noorden van Eilat ligt.

Overnachten in Palestina

In de grote steden, zoals Jeruzalem, Ramallah, Bethlehem, Jericho, Nablus vind je gemakkelijk een hotel om te overnachten. Als je de meer landelijke kant van Palestina wilt verkennen, raden we je aan om in plaats van hotels, homestays en guesthouses te bezoeken. Hier kun je de echte Palestijnse gastvrijheid beleven en word je warm verwelkomd door de lokale familie.

Lokale accommodatie in Palestina

Lokale accommodatie in Palestina

Grijp deze kans en breng tijd met hen door om te praten en dieper in te gaan op de lokale cultuur, tradities en geschiedenis van Palestina. De gastgezinnen zorgen ook voor heerlijke maaltijden en laten je de smaak van Palestina ontdekken. Dus betekent een volledige onderdompeling in de lokale Palestijnse cultuur.

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Palestina

Rozana Association for Architectural Heritage and Rural Development

Bir Zeit
Palestina (staat)
Telefoon: +97222819850


Twitter: twitter.com/BirzeitRozana
Facebook: facebook.com/rozana.association
YouTube: youtube.com/user/birzeitrozana
Instagram: instagram.com/rozana.association

 

Neem contact op met VVV Palestina via Rozana

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

 • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Palestina