Sport & Vrije tijd op Aruba

sport-icoon-verkeersbureaus Veel reizigers kiezen ervoor om de natuur van Aruba op te zoeken en weg te blijven van plekken waar drommen mensen zich begeven. Kleinschalige belevenissen met het eigen gezelschap of een kleine groep met een geringe impact op natuur en milieu genieten de voorkeur. Afwijken van de gebaande paden lijkt centraal te staan. Ook op het One happy island is hier in toenemende mate op ingespeeld met zogeheten signature experiences, ervaringen waarbij mensen het eiland als een echte ‘local’ beleven. Van kleinschalige, betekenisvolle tours op onontgonnen terrein tot luxe picknicks op een idyllische plek. Wij zetten hieronder 5 niet te missen signature experiences voor je op een rij.

Aruba Mural Tours

Met ruim vijftig verschillende muurschilderingen in het centrum van Aruba’s op één na grootste stad San Nicolas, is het genieten en schieten (met de camera uiteraard) geblazen. Boeiende thema’s, Instagramwaardige achtergronden, je vindt het in een stad die enkele jaren geleden nog nauwelijks op de kaart stond, maar nu door Forbes magazine is uitgeroepen tot street art capital of the Caribbean. Wie naar San Nicolas gaat kan bij het bezoekerscentrum een speciale street art kaart met route halen, maar wie de verhalen achter de muurschilderingen wil ontrafelen boekt een speciale tour met Aruba Mural Tours.

Salty Hikes

Van hiken bij zonsopgang met het eigen gezelschap tot kleinschalige groephikes met een lokale gids, wie met Salty Hikes op pad gaat, wijkt geheid van de gebaande paden af en ontdekt spectaculaire natuurgebieden en onontdekte parels. Elke tour start in San Nicolas, waarna iedereen een korte rit naar Seroe Colorado maakt. Vanaf hier begint de tour en starten mensen met wandelen. Wandel langs bijzondere highlights zoals de ‘Amazing High View Point,’ de verborgen natural bridge en vulkanische rotsformaties in het uiterste zuiden van het eiland. Vergeet vooral je camera niet mee te nemen om de adembenemende natuur vast te leggen.

Fins & Feet Nature Tours

Wil jij op verantwoorde wijze de bijzondere natuur op Aruba verkennen en doe je dat het liefst zowel op als onder water? Dan is een tour met Fins & Feet Nature Tours een regelrechte must. Fins & Feet is een kleinschalige, lokale, ecovriendelijke touroperator met zowel wandel als snorkelexcursies. Fins & Feet laat naar eigen zeggen de mooiste natuurlijke plekken op het eiland zien en zorgt tegelijkertijd voor een geringe impact op de omgeving. Dit doet de touroperator door geen excursies met gemotoriseerde voertuigen aan te bieden, afval en het gebruik van plastic tot een minimum te beperken, al het eten vers te bereiden en elke deelnemer een geïsoleerde roestvrijstalen drinkfles aan te bieden. Daarnaast geeft Fins & Feet elke deelnemer een natuurlijke, minerale zonnebrand dat niet schadelijk is voor het koraal om tijdens het snorkelen te gebruiken.

Picnic Aruba

Wil jij jouw geliefde op bijzondere wijze ten huwelijk vragen? Je verjaardag op het strand vieren of gewoonweg genieten van het luxe eilandleven op blote voeten? Aruba’s officiële en vergunning houdende picknickorganisatie Picnic Aruba biedt luxe picknicks aan waarbij je zowel de grote als kleine momenten in het leven optimaal viert. Picnic Aruba heeft de klassieke picknick in een modern jasje gestoken met een vleugje island chic, zonder in te boeten op het nostalgische karakter van een traditionele picknick. Dus vergeet niet, terwijl je luxe hapjes en drankjes op het strand verorbert, om de door hen geleverde polaroidcamera te gebruiken om alle magische momenten vast te leggen.

Kunstzinnige workshop met kunstenares Elisa Lejuez

Elisa Lejuez-Peters is een op Aruba woonachtige Nederlandse kunstenares. Na een kunstopleiding te hebben voltooid, heeft zij zich ontwikkeld tot een textielontwerper en werkte zij voor diverse textielbedrijven. Elisa maakt gebruik van technieken zoals polymeer en zeefdruk om unieke en kenmerkende kunstwerken te creëren die inmiddels overal op Aruba en ver daarbuiten te zien zijn. Wil jij deze technieken ook leren toepassen bij het maken van jouw eigen kunstwerk? Laat je creativiteit de vrije loop en boek een (groeps)workshop bij Elisa. Ook bij uitstek geschikt voor een teambuildingsessie.

Wandelen op Aruba

Sommige vakantieliefhebbers brengen hun vakantie het liefst luierend aan het zwembad door. Anderen blijven graag in beweging en gaan liever voor een actieve vakantie. Behoor jij tot die laatste categorie? Dan hike jij vast en zeker straks langs een van de labyrintische paden op Aruba. Deze paden vind je langs kliffen, azuurblauw water, natuurlijke zwembaden en een hele reeks cactussen die je normaal waarschijnlijk alleen in botanische tuinen tegenkomt. Wie langs onverharde wegen, verborgen paden en met cactusvijgen bezaaide vlaktes loopt krijgt het geheid erg warm. Een goed uithoudingsvermogen kan zeker niet onderschat worden. Wie voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt en er vroeg op uitrekt, wordt op schitterende vergezichten, natuurlijke schatten, ongekende rust en een beetje avontuur getrakteerd.

Wat zijn de hikemogelijkheden op Aruba?

Of je nu een bereisde avonturier bent of gewoon een beetje in beweging wil komen, Aruba heeft voor ieder wel een geschikte wandelroute. En hoewel hiken niet direct met een Caribische vakantie geassocieerd wordt (dit in tegenstelling tot zonnen op het strand, wat natuurlijk niet vreemd is), vind je in het Caribisch gebied veel ongerepte natuur, palmbomen, met cactussen bezaaide vlaktes, uitdagende rotsformaties en verfrissende watervallen. Hiken is echt een van de beste manieren om een eiland, waaronder Aruba, te leren kennen. En je kunt de uitdaging net zo groot of klein maken als je zelf wil.

Aruba’s Hooiberg hike

Met de geheel toepasselijke naam Hooiberg, klim je zo naar de top van diezelfde Hooiberg. De Hooiberg is een beboste heuvel. De berg doemt boven Oranjestad en Santa Cruz op en is een van de populairste wandeltochten op Aruba. Door middel van een kleurrijke trap klim je zo naar boven. De klim duurt ongeveer een half uur en wie op klaarlichte dag naar de top wandelt, kan zelfs Venezuela in de verte zien. Wie zichzelf een echte waaghals vindt en het beklimmen van een trap niet uitdagend genoeg vindt kan ook het rotsachtige pad met rode stippen bewandelen. Zo wissel je het klimmen met het wandelen af en creëer je een uitdagende tocht voor jezelf. Heb je Venezuela niet gespot? Geen probleem, je komt onderweg prachtige wilde bloemen, seizoenscactussen en meer tegen. En misschien zie je zelfs wel een berggeit lopen.

Natural Pool

Je kunt de natural pool op een paar manieren bereiken, namelijk vanaf Arikok national park, waardoor je langs kliffen, weelderige palmbomen en saguaro’s (die bekende cactussen uit Westerns) loopt. Of je gaat voor een kortere route langs witte stranden en wilde bloemen. Wie deze route volgt bereikt de natural pool in ruim een uur. Geschiedenisliefhebbers raden wij aan om een rustige, onverharde weg te belopen. Dan kom je namelijk langs de ontmantelde goudmijn in Bushiribana, een aandenken aan de goudkoorts op Aruba in de negentiende eeuw. Hikers kunnen zichzelf prima dagenlang vermaken met alle natuurwonderen die er in Arikok national park te zien zijn of langs de vele kliffen en baaien die je rondom het eiland vindt. Kies je eigen avontuur uit en vergeet niet om pleisters mee te nemen. Want blaren zijn niet uitgesloten.

Het beste Caribische eiland voor hikers

Ben jij een fervent hiker (of een avontuurlijke reiziger) en wil je graag vakantie vieren in het Caribisch gebied, dan vraag je jezelf waarschijnlijk af waar dat het beste kan. Er zijn natuurlijk talloze bestemmingen waar dit mogelijk is en de Twin Peaks van St Lucia en de bergtoppen van de Dominicaanse Republiek zijn zeker geschikt voor avontuurlijke bergbeklimmers. Echter zijn de wandelpaden op Aruba juist bij uitstek geschikt voor relaxte wandelaars of mensen die met het hele gezin willen hiken. Hopelijk hebben we je er nu van overtuigd dat Aruba een onvergetelijke Caribische hikebestemming is, maar laten we ook het magische onderwaterleven niet vergeten. Aruba staat bekend als een van de beste snorkelbestemmingen en je kunt het eiland ook per fiets verkennen. Dus wat je ook besluit te doen, op ons One happy island raak je nooit verveeld.