Reis veilig de wereld over

Even een vliegticket of treinreis boeken is zo gepiept. Je pakt je koffers, gaat naar de luchthaven of treinstation en uren later kom je aan op je bestemming. Maar reizen vraagt eigenlijk wel een gedegen voorbereiding. Heb je aan een reisverzekering gedacht? De thuisblijvers op de hoogte gebracht? Zo maakt het tegenwoordig nogal wat uit of je binnen de EU reist of bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk. Deze week handige tips voor veilig reizen en tips voor Brighton in Engeland.

 

Brighton, de stad van 2 pieren

Wie naar het Verenigd Koninkrijk reist heeft tegenwoordig een geldig paspoort nodig. Je ID-kaart voldoet niet meer na de BREXIT. Omdat Groot-Brittannië hiermee geen onderdeel van de EU meer is, kan het ook zijn dat je jouw reisverzekering moet aanpassen. Veel mensen sluiten alleen Europa dekking af. Maar het kan zijn dat Engeland ineens onder de werelddekking valt. Controleer dit tijdig en pas je polis aan of sluit een nieuwe reisverzekering af.

Brighton is bekend van de Brighton Pier. Maar wist je dat Brighton oorspronkelijk 2 pieren had? De West Pier is helaas afgebrand in 2003. Daarvan staat nu alleen nog een deel van het stalen karkas in zee aan de kust. Indrukwekkend om te zien. In het Brighton Museum and Art Gallery vind je een expositie met indrukwekkende foto’s over de West Pier. De zogenaamde Brighton Marine Palace and Pier is gratis te bezoeken. Ongemerkt flaneer je een heel eind “over de zee”.

De West Pier in Brighton door Roger Bamber

Een aanrader in Brighton is de Brighton i360. De capsule brengt je naar grote hoogte aan de rand van het strand. Zo heb je een formidabel uitzicht op de stad en de zee. Als het helder is, kun je zelfs de krijtrotsen zien van de Seven Sisters. Zie je ook de vele windmolens staan in de Noordzee? In het Rampion Visitor Centre leer je meer over deze energiereuzen.

Royal Pavilion

Het Royal Pavilion mag je niet overslaan. Pracht en praal met veel oosterse invloeden. Koning George IV liet zijn fun-paleis verbouwen door architect John Nash om hier te feesten. En bovenal om onder het juk van zijn vader af te komen. Leuk weetje: in de voormalige stallen van de aangrenzende Brighton Dome werd in 1974 het Eurovision Songfestival gehouden. Zweden stuurde de band ABBA die geschiedenis schreef met hun nummer Waterloo. Meer Brighton tips lees je op verkeersbureaus.info/europa/groot-brittannie/engeland/zuidoost-engeland/brighton/

 

 

Reis ook verzekerd tegen pech door Nederland

Het lijkt zo simpel soms, je pakt je reistas, laadt de fietsen op en reist een uurtje of anderhalf met de auto. Dan zit je zo maar in een comfortabel bungalowpark van Roompot aan zee. Ook onderweg kunnen er dingen misgaan. Veel mensen staan er niet meer bij stil maar de Wegenwacht is nog steeds een handige service om lid van te zijn. Je wilt tenslotte niet uren langs de kant van de weg staan en je vakantie aan de kust in het water zien opgaan. Kijk daarom eens bij de Wegenwacht. Tegenwoordig kun je zelfs lid worden om je e-bike te laten fixen bij pech onderweg. Handig! Je kunt natuurlijk ook een speciale e-bike verzekering afsluiten waar deze pechhulp service bij in zit. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap en bespaar je op de kosten.

Aan de overkant wacht het populaire fietscafé de Gelderse Poort met een hulpkist van de ANWB in geval van pech.

Hulpkist van de ANWB in geval van pech.

 

Op wintersport? Check je reisverzekering

Ga je voor het eerst naar de sneeuw? Genieten van witte pistes, een lekker zonnetje en gezellige mensen. Dat is pure ontspanning en goed voor lichaam en geest. Het maakt daarbij nogal een verschil of je daadwerkelijk de pistes opgaat of dat je voor de zogenaamde non-ski activiteiten gaat. Want jouw reisverzekering kon wel eens roet in het eten gooien als je er aanspraak op moet maken bij een ongelukje. Wintersport is bij bijna alle reisverzekeringen namelijk een extra optie die je moet activeren. Omdat het risico op letsel groter is dan bij een “normale vakantie” is de premie hoger voor een wintersportvakantie. Vergelijk je dekking van je reisverzekering en vergeet niet om ook naar je Zorgverzekering voor 2024 te kijken. Wellicht overlapt de dekking van een aanvullende verzekering met die van je reisverzekering. Goede reis!

 

 

 

 

 

Comments are closed.