Er waren eens 5 wijngebieden in Dresden…

Er was eens… zo beginnen de meeste sprookjes. Maar het verhaal van deze wijnhuizen uit Dresden is gelukkig geen sprookje. We vertellen je graag het verhaal achter deze 5 gepassioneerde wijnmakers. Elk toegewijd aan het produceren van enkele van de beste wijnen in de regio Dresden Elbland.

Gut Proschwitz

 

Schloss Proschwitz

De eerste wijnmakerij is Schloss Proschwitz, eigendom van de familie Lippe. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis, daterend uit de 16e eeuw. De familie produceert al meer dan 800 jaar wijnen. De familie heeft sinds de 19e eeuw de leiding over het landgoed. Tegenwoordig zijn zowel de wijngaarden als wijnmakerij gemoderniseerd, terwijl oude tradities nog steeds bewaard zijn.

Schloss Proschwitz staat bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, met name zijn de, die in de loop der jaren talloze prijzen heeft gewonnen. De wijnmakerij is verbonden met Prince Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix van Nederland, die een gepassioneerde wijnliefhebber was en het landgoed meerdere keren heeft bezocht.

 

 

De meer dan 1.600 zonuren per jaar en een gemiddelde van 9 graden Celsius laten de wijnen prachtig groeien op 15 individuele locaties tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz. Lees er hier meer over.

 

Weingut Schuh

Het 2e wijnhuis is Weingut Schuh. Een familiebedrijf gespecialiseerd in rode wijnen. Het wijnhuis heeft een hotel waardoor bezoekers er kunnen overnachten en de wijngaarden van dichtbij ervaren. De familie Schuh produceert ook al generatie op generaties wijn en heeft een diepe kennis van het terroir van de regio. Hun Pinot Noir staat vooral bekend om het delicate aroma en de soepele smaak.

Weingut Schuh bij Meißen

Op https://www.dresden-elbland.de/de/p/verfuehrerisch-saechsische-weinstrasse/33804657/ lees je meer over de Sächsische Weinstraße die in 1992 officieel werd geopend en populair is bij bezoekers.

 

Drei Herren

De derde wijnmakerij is van Drei Herren en ligt langs de wijn-mijl in Radebeul. De wijnmakerij werd gerund door 3 vrienden die een liefde voor wijn maken deelden en besloten hun eigen bedrijf te starten. Ze produceerden een reeks wijnen, waaronder wit, rood en mousserend. Elk wijn heeft een uniek verhaal. De wijnmakerij heeft een proeflokaal waar bezoekers de wijnen proeven en leren over de geschiedenis en filosofie van elke fles.

Vanuit de wijngaarden en historische 17e-eeuwse gebouw heb je een panoramisch uitzicht over de Elbe rivier naar het historische centrum van Dresden. Een bezoek aan de “drie heren” kan ideaal worden gecombineerd met een wandeling naar de drie naburige wijnhuizen Ulf Große, Karl Friedrich Aust en de historische Hoflössnitz wijnmakerij (onderdeel van de Oranjeroute).

 

Wil je verder wandelen langs de wijngaarden? De Sächsische Weinwanderweg is 88 km lang en voert je in 6 etappes langs de wijngaarden van Sachsen. Plan hier je eigen route.

 

Pesterwitz

De vierde wijnmakerij is Pesterwitz, de enige wijnmakerij in Freital. Pesterwitz ligt aan de zuidelijke oevers van de Elbe. De wijnmakerij werd gerund door de familie van Lars en Daniel Folde en Stefanie Folde-Jäpel. Ze hebben veel respect voor de natuur en de omgeving. Hun duurzame landbouwpraktijken en organische meststoffen bij de productie van wijn, wierpen vruchten af. Pesterwitz maakt enkele van de meest heerlijke wijnen in de Dresden regio. Hun Goldriesling – uniek in het Duitse wijnbouwgebied – met zijn verfijnde zuren en sprankelende frisheid is een fijn genot, vooral in de zomer of tijdens het aspergeseizoen. Tijdens een proeverij kun je naast de wijn ook genieten van Flammkuchen. Bezoek de wijnmakerij online.

 

Wijnmaker Lutz Müller

Het vijfde wijnhuis staat midden in Dresden. Op iets minder dan 4 kilometer van de koepel van de Frauenkirche, verbouwd Lutz Müller zijn zeldzame wijnen op de wijngaard hellingen van kasteel Albrechtsberg en kasteel Lingner. Dit zijn de wijngaarden die het dichtst bij de Elbe liggen. In zonnige weekenden opent hij zijn terras met uitzicht over de stad en de Elbe. Onder het genot van een goed glas wijn en een tarte flambée zie je de stoomschepen en de fietsers op het Elbe-fietspad. Als het terras gesloten is biedt wijnmaker Lutz Müller zijn wijnen te koop aan in de historische wijnkelder van het Kavaliershaus. Bijzonder populair is zijn Traminer.

 

Plan je Dresden trip, zo kom je er

Dresden Elbland is altijd een reis waard – en dankzij de rechtstreekse KLM vlucht vanaf Schiphol nu ook ideaal voor een weekendje weg in de lente of zomer. Trein fans boeken de GreenCityTrip en komen komen ‘s ochtends uitgerust aan.

Meer informatie: www.visit-dresden.travel

 

 

 

 

 

Comments are closed.