Dresden is de Kersthoofdstad van Duitsland

Volgens een onderzoek van het Duitse Nationale Bureau voor Toerisme (GNTO) is Dresden de 3e meest populaire bestemming voor stedentrips in Duitsland – na Rothenburg ob der Tauber en Berlijn. De Dresden Zwinger en de Frauenkirche zijn volgens een onderzoek van Club Med ook de op één na duurzaamste steden van Duitsland na Freiburg. Ook in het koelere seizoen zijn er genoeg redenen om Dresden en het omliggende Elbland te ontdekken.

 

 

Dit is de meest traditionele kerstmarkt ter wereld

De Dresden Striezelmarkt, opgericht in 1434, is de meest traditionele kerstmarkt ter wereld – tot op de dag van vandaag, omdat het traditionele Saksische handwerk duidelijk de focus van het aanbod is. Bovenal kan de Dresdner Christstollen hier in alle variaties worden geproefd – en altijd met geverifieerde oorsprong en kwaliteit gecertificeerd met het Stollen-zegel.

 

Wat zou Kerstmis zijn zonder muziek?

Wat zou Kerstmis zijn zonder de muziek? In december 1736 J. S. Bach gaf het eerste orgelconcert in de toen nieuw gebouwde Frauenkirche. Tegenwoordig kunt u hier en in de naburige Kreuzkirche op vele avonden Bachs “Kerstoratorium” en andere adventsklanken beleven. Er zijn ook traditionele kerstmarkten in een historische setting op andere plaatsen in het Elbland, zoals in Meißen, Radebeul met kasteel Wackerbarth of Pirna.

Lees meer over de Kerstmarkten in Dresden Elbland

Bergparade tijdens kerstmarkt in Dresden

 

Geweldige kunst

De winter is misschien wel de beste tijd van het jaar om te genieten van de ongelooflijk rijke kunstschatten van Dresden. Waarom zoekt u geen kerstmotieven in de Gemäldegalerie Alte Meister? De twee engelen van Raphaels Sixtijnse Madonna zijn wereldberoemd, maar slechts een van de vele grote meesters van de Italiaanse, Vlaamse, Nederlandse of Duitse schilderkunst.

In het Albertinum daarentegen is tot 15 januari een bijzondere tentoonstelling te zien van het werk van de Dresdense impressionist Oskar Zwintscher. Een ware ontdekking van een tot nu toe onderschatte meester!

 

Fake Dresden

Het Duitse Hygiëne Museum in Dresden is een mensen museum voor alle leeftijdsgroepen. En als bezoeker ben je altijd onderdeel van de tentoonstelling dankzij de vele interactieve stations. In de permanente tentoonstelling kun je veel leren over jezelf en je eigen beeld van geboorte, seksualiteit en dood, voeding en vele andere aspecten van het leven. De bijzondere tentoonstellingen zijn altijd up-to-date, zoals de huidige “Fake. The Whole Truth”, die loopt tot 5 maart, gevolgd door een tentoonstelling over genetica. In het kindermuseum kunnen jongere bezoekers hun zintuigen actief aanscherpen. Het museum is tweetalig Duits/Engels.

 

Is het Meißen of Meissen?

Steeds weer is er verwarring over de (Duitse) spelling van de oudste stad van Saksen. In het Duits is het geschreven met “ß”. Omdat de porseleinfabriek, opgericht in 1710, al snel exporteerde naar de hele wereld waar deze brief niet bestaat, werd uiteindelijk besloten om precies 50 jaar geleden het opschrift “Meissen” te gebruiken.

De Dom van Meißen

Om het eerste Europese witte porselein te onderscheiden van andere latere fabrieken, ontwikkelde de toenmalige fabrieksinspecteur, Johann Melchior Steinbrück, 300 jaar geleden, in november 1722, het gebruik van de gekruiste zwaarden van het wapen van Electoral Saksen om het originele Meissen porselein. Tot op de dag van vandaag worden de zwaarden met de hand aangebracht op elk stuk porselein in kobaltblauwe onderglazuurbeschildering. Het is waarschijnlijk het oudste nog in gebruik zijnde bedrijfslogo ter wereld.

 

Vooral in de winter is het de moeite waard een bezoek te brengen aan het middeleeuwse Meissen met zijn gotische kathedraal (plaats aan de Oranjeroute) en Albrechtsburg, evenals de Meissen-porseleinfabriek met zijn indrukwekkende museum en demonstratie ateliers. Het lekkerst bij warme thee, koffie of chocolade, geserveerd in de originele porseleinen kopjes.

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.