Franse bergdorpen verleiden de Nederlandse reiziger om in de trein te stappen met de Alpine Pass

Om reizen per trein te stimuleren introduceren bergplaatsen Morzine en Avoriaz de “Alpine Pass”. Met de speciale pas ontvang je kortingen van gemiddeld zo’n 10% bij bijna 70 aangesloten lokale ondernemingen.

Zo kun je slapen, eten etc met korting. Voorwaarde is dat je per trein vanuit Nederland naar een station dichtbij Morzine of Avoriaz afreist. Cluses is het dichtstbijzijnde station. De reis naar bestemming is verantwoordelijk voor 70% van de totale uitstoot van de vakantie. Door te kiezen voor een reis per (nacht)trein bespaar je 7 à 11 keer CO2 ten opzichte van een reis per vliegtuig. Via deze website vraag je de pas aan en vind je meer informatie: Alpine Express

Met korting overnachten in een luxe bergchalet

Alikats biedt overnachtingen aan in verschillende luxe bergchalets. Ook kun je er een retreat boeken. Met de AlpinExpress pas ontvang je 10% korting op je verblijf. De oprichters en mensen die bij Alikats werken hebben als persoonlijke missie om een bedrijf en levensstijl met een lage impact te creëren. De chalets zijn bijna CO2 neutraal, hebben een permacultuur moestuin en een zero-waste filosofie.

 

 

Leren over de dieren en planten in de bergen

Leuk voor de kids! Bij Le Monde de Jacquotte leren jij en de kids alles over de dieren en planten die in de bergen leven. De plek ligt prachtig op een plateau in de bergen. Je kunt er trouwens ook eten of een bakje koffie doen. Een greep uit de activiteiten: met een gids mee om wilde bergdieren te observeren, een dag op pad met een herder of proef en leer over (eetbare) Alpenbloemen. Veel van de activiteiten zijn bovendien gratis. Naast het educatieve programma heeft de organisatie een herintroductie programma voor roofvogels zoals de zeearend.

 

 

Duurzame architectuur Avoriaz

Avoriaz ligt op een plateau waardoor het dorp optimaal van zon profiteert. De architecten hebben ook nog eens handig gebruik gemaakt van dit voordeel door grote ramen aan de zuidkant van de gebouwen te plaatsen zodat zonlicht voor optimale warmte en licht zorgt. Het cederhout blijft bewust onbehandeld, zo blijft ’t vrij van chemicaliën en verkleurt het op een natuurlijke manier, de balkons zijn losstaand van het gebouw om koude-geleiding te voorkomen en de dubbele daken zorgen voor maximale isolatie. Het dorp is altijd autovrij geweest. Meer weten over de slimme architectuur in Avoriaz.

Kazen van de boerderij met korting

In het gebied rond Morzine en Avoriaz zijn veel boerenfamilies actief. In de zomer grazen de koeien op de Alpenweiden, in de winter transformeren deze in skipistes. Flori en Sébastien zijn eigenaars van La Ferme de Seraussaix. Ze hebben 60 koeien en maken Raclette, Abondance en Tomme kazen. Je kunt iets eten of drinken bij de boerderij en natuurlijk een lekker kaasje voor thuis meenemen. Op vertoon van je Alpin Pass ontvang je 10% korting.

 

 

 

 

 

Comments are closed.