Bijna 50% van elektrische autorijders gebruikt Tesla laadpalen tijdens vakantie

Uit een nieuw onderzoek onder 965 Nederlandse en Belgische elektrische autorijders blijkt dat EV-rijders in 2024 met meer vertrouwen en beter voorbereid op vakantie gaan.

Uit een nieuw onderzoek onder 965 Nederlandse en Belgische elektrische autorijders blijkt dat EV-rijders in 2024 met meer vertrouwen en beter voorbereid op vakantie gaan. Dit jaarlijkse onderzoek van Elektrische Autovakanties, biedt waardevolle inzichten in de ervaringen en verwachtingen van vakantiegangers met elektrische voertuigen (EV’s).

Verbeterde laadinfrastructuur in Europa

Frankrijk blijft het populairste vakantieland voor EV-rijders en heeft zijn laadinfrastructuur aanzienlijk verbeterd. Respondenten gaven Frankrijk een score van 4.17 op een schaal van 1 tot 5, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van vorig jaar. Deze ontwikkeling draagt bij aan het verminderde ‘range anxiety’ onder EV-rijders.

Afname van range anxiety

De angst om stil te komen staan vanwege een beperkte actieradius is verder afgenomen. Slechts 1,54% van de EV-rijders is daadwerkelijk stil komen te staan zonder actieradius. Deze afname is het resultaat van de uitgebreidere laadinfrastructuur en de grotere gemiddelde actieradius van nieuwste elektrische auto’s.

Toename in gebruik van Tesla Superchargers

In 2024 heeft 43,6% van de niet-Tesla’s gebruik gemaakt van een Tesla Supercharger, een flinke stijging ten opzichte van de 27,9% uit 2023. De belangrijkste redenen: Tesla biedt meer snelladers langs populaire vakantieroutes en goedkopere prijzen, wat bijdraagt aan het toegenomen gebruik van de Superchargers.

Laadpassen en betalingsmethoden

Hoewel de nieuwe Europese AFIR-wetgeving het aantal benodigde laadpassen zou moeten verminderen, nemen vakantiegangers gemiddeld nog steeds 3,6 laadpassen mee op vakantie. Waarbij de Shell Recharge laadpas de popualirste laadpas blijkt onder vakantiegangers.

Voorbereidingen voor pechhulp

Meer vakantiegangers bereiden zich voor op mogelijke pechgevallen. In 2024 heeft 1 op de 4 vakantiegangers aanvullende pechvoorbereidingen getroffen, waarbij ANWB Pechhulp Europa bijzonder populair is.

 

 

Populaire routeplanners en navigatie-apps

A Better Routeplanner (ABRP) blijft de meest populaire routeplanner-app, terwijl Google Maps en de Chargemap routeplanner ook een prominente rol spelen in de routeplanning van EV-rijders.

 

 

Laadpalen bij accommodaties

De aanwezigheid van laadpalen bij accommodaties is voor 95% van de EV-rijders belangrijk bij de keuze van hun verblijf. Dit benadrukt het belang van laadinfrastructuur bij hotels, campings en andere vakantieverblijven.

Opkomst van kamperen met EV’s

Een groeiend aantal EV-rijders gaat kamperen met caravans en vouwwagens. De Tesla Model Y is de populairste caravantrekker, terwijl de Skoda Enyaq IV favoriet is voor vouwwagens.

Dit onderzoek toont aan dat elektrische autorijders steeds meer vertrouwen hebben in hun voertuigen en de beschikbare infrastructuur in Europa, waardoor ze zorgelozer op vakantie kunnen gaan.

 

 

 

 

 

Comments are closed.