Hier vind je de mooiste kasteeltuinen van Tsjechië

In Tsjechië vind je honderden kastelen en deze zijn vaak omringd door prachtige parken of tuinen. De sierlijke tuinen in Franse of Italiaanse stijl omvatten fonteinen, romantische laantjes, honderden (exotische) planten en ook interessante gebouwen. Geniet van een wandeling, een picknick of een koetsrit en laat je verrassen door de groene oasen van deze 7 kastelen.

1. Kasteelpark van Průhonice, Praag

Deze schilderachtige tuin ligt op slechts een paar kilometer afstand van de Praagse binnenstad. Het prachtige park van Průhonice, dat in 1885 werd gesticht, heeft onverwachte vergezichten door groepen bomen en struiken heen. Er zijn velden, vijvers, beken, een diversiteit aan boomsoorten en honderden rododendrons. Ze maken samen met het charmante kasteel het tot één groot, verfijnd, romantisch en harmonieus geheel. Een geheel dat zo uniek is, dat het niet alleen een Nationaal Cultuurmonument is, maar ook onderdeel uitmaakt van het Werelderfgoed van UNESCO inclusief het historische centrum van Praag.

2. Kasteeltuin Troja, Praag

Het barokke kasteel van Troja ligt in een van de groenste delen van Praag, in de wijk Troja. Dit kleurrijke chateau werd gebouwd in de 17e eeuw en ook de tuin komt uit deze periode. De paden in de Frans barokke tuin komen allemaal uit bij een centraal punt, de fontein van Neptunes. De tuin is versierd met vele beelden, zeldzame decoratieve terracottavazen, pergola’s, doolhoven, fonteinen en een moderne fontein met waterpartij. Een van de designhoogtepunten is ongetwijfeld de dubbele trap, die toegang biedt tot het kasteel en versierd is met thema’s uit oude fabels. Een favoriete attractie voor kinderen is het labyrint.

3. Kasteeltuin Jemniště, Centraal-Bohemen

Het barokke kasteel Jemniště in Centraal-Bohemen wordt omringd door een prachtige rozentuin en een uitgestrekt, romantisch park. De oorspronkelijke Franse tuin werd aangelegd rond 1725, maar werd later aangepast en uitgebreid met een natuurlijk landschapspark. Bij het restaurant kun je een picknickmand reserveren welke gevuld wordt met heerlijke delicatessen. Een rieten mandje, dekentje en kussentje krijg je mee en vervolgens kun je op zoek gaan naar een mooi plekje in de tuin.

 

 

4. Kasteelpark van Dobříš, Centraal-Bohemen

In Dobříš, ten zuiden van Praag, vind je in de tuin een perfectie aan symmetrie. Het Franse park is een zeldzaam voorbeeld van tuinarchitectuur in Rococo stijl. De tuin is uitgestrekt over vijf terrassen met hagen, een fontein, een orangerie, rozentuin en fantastische beeldhouwwerken. Het Engelse park uit de 19e eeuw nodigt uit voor lange wandelingen en heeft een mini-dierentuin met hulpbehoevende dieren die gered zijn door de dierenambulance.

5. Kasteeltuin Nové Hrady, Oost-Bohemen

Het kasteel Nové Hrady in de regio Pardubice in Oost-Bohemen is een van de weinige bouwmonumenten in rococo-stijl op het grondgebied van Bohemen. Het kasteel heeft de bijnaam “Tsjechische Versailles”, vanwege onder andere de symmetrische Rococo tuin met gazonnetjes en ornamenten op de binnenplaats. De Franse tuin strekt zich uit over drie niveaus en hier bevinden zich glooiende gazons met rozen, fonteinen, sculpturen en hagen.

Nové Hrady beschikt over meer dan 10 soorten tuinen. Zo is er een Engels park met zandstenen Kruisweg uit 1767. Hier heb je tevens een mooi uitzicht op de roedel herten. Er is daarnaast een moestuin, een rosarium, een Italiaanse tuin met cascaden en heerlijk ruikende lavendelstruiken. Een leuke attractie is het doolhof.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

6. Kroměříž kasteeltuinen

Een andere spectaculaire tuin in Versailles-stijl vind je in Kroměříž in het oosten van Moravië. De Bloementuin werd in het midden van de 17e eeuw aangelegd door de aartsbisshoppen, die in het nabijgelegen aartsbisschoppelijke paleis verbleven. De Kasteeltuin demonstreert op buitengewone wijze de creatieve affiniteit tussen de tuinkunst van Midden-Europa en bredere Europese trends in het ontwerp van landschapsparken. De ommuurde tuin beschikt over een colonnade van 244 meter met mythologische standbeelden. De tuinen van Kroměříž staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst en vormen een perfecte symbiose van licht, planten, water, kunst en architectuur. De tuin vertoont een precieze symmetrie. Het is rijkelijk versierd met beelden en fonteinen met waterstralen. In het midden vind je ook een rotonde. De Bloementuin van Kroměříž staat ook wel bekend als ‘Libosad’.

7. Kasteeltuin Lednice

Nog een park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is Lednice. Het park heeft als bijnaam “Tuinen van Europa”, omdat hier gedurende 350 jaar alle tuinontwerpen werden toegepast. Het pronkstuk van het landschap is het kasteel Lednice met de unieke kas. De kas bestaat uit 52.000 glazen stukjes die over elkaar zjin gelegd, zoals vissenschubben. De kas werd in 1843 gebouwd en de beste tuiniers zwierven door
Zuid-Amerika en Afrika om exotische planten mee te nemen.

 

 

Tussen Lednice en het kasteel Valtice ligt een groot aangelegd park met honderden exotische soorten bomen en struiken. Dit park werd in het begin van de 19e eeuw gecreeërd en kreeg romantische ‘ruïnes’, tempels, een Moorse minaret, een Romeinse aquaduct, colonnades en andere gebouwen die het landschap romantischer moesten maken. De tientallen fiets- en wandelpaden brengen je bij deze monumenten, maar je kunt ook kiezen om per koets of met een boot naar de minaret te gaan.

 

 

 

 

 

Comments are closed.