Tentoonstelling De Luiken Open in het museum van Bommel van Dam

Het Venlose museum van Bommel van Dam presenteert dit najaar een jubileumtentoonstelling van de realistische, in Venlo geboren schilder Evert Thielen (1954). De museumvullende presentatie omvat het merendeel van zijn monumentale veelluiken.

Aan een van de getoonde luiken heeft Thielen de afgelopen jaren intensief gewerkt; nu het bijna voltooid is, stelt hij het hier in deze vorm voor het eerst ten toon. Ook telt de expositie een groot aantal schilderijen waaronder nieuwe en niet eerder vertoonde werken. Met een omvangrijk cultureel stadsprogramma zet de gemeente Venlo, in samenwerking met het bedrijfsleven en diverse partners, dit unieke evenement luister bij.

Over het werk

Het werk van de nu zeventigjarige Thielen, vervaardigd met zelfgemaakte olieverf en tempera en verwant aan de schilderkunst van vroeger eeuwen, kenmerkt zich door een sterk symbolische lading. Wat steevast naar voren komt is een gelaagde werkelijkheid vol dubbele betekenissen en subtiele kunsthistorische verwijzingen, vormgegeven in fantasierijke composities en surreële arrangementen. Opvallend in deze hyperrealistische kunst is het vakmanschap en de verbinding tussen verschillende tijdsperioden. Onmiskenbare muze, zowel in portret als op de veelluiken en in de vrije schilderijen, is de vrouw.

 

 

Over de tentoonstelling

Met ‘Evert Thielen – De Luiken Open’ kiest museum van Bommel van Dam voor een nieuwe aanpak. Deze tentoonstelling is de eerste die het werk van Thielen thematisch onderzoekt en in kunsthistorische kaders plaatst. Op het eerste gezicht verwijst de titel naar Thielens befaamde veelluiken, opgebouwd uit meerdere, aan beide zijden beschilderde panelen. Elke dag gaan deze luiken zowel open als dicht, zodat alle voorstellingen te zien zijn. Aandacht is er ook voor het complexe en speciaal voor deze giganten ontworpen mechaniek. Tegelijkertijd zegt de titel iets anders. Overdrachtelijk doelt zij op de wens het oeuvre van Thielen te ‘openen’, door het aan de hand van universele thema’s als verlangen en oneindigheid te ontleden en te duiden. Want wat maakt zijn werk zo extreem geliefd? Zijn hyperrealistische stijl? De verwantschap met oude meesters? Of spreekt het misschien zo aan omdat het een eigentijds perspectief te bieden heeft? Wat is het geheim van de nu eens eenvoudige en persoonlijke en dan weer complexe voorstellingen van Thielen? Deze en andere onderzoeksvragen staan in de expositie en het uitgebreide educatie- en publieksprogramma centraal.

 

 

Over de kunstenaar

Evert Thielen (Venlo, 16 april 1954) woont in Brugge (België). Hij studeerde enkele jaren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook bestudeerde hij, gedurende een periode van zes jaar, samen met een groep wetenschappers de schildertechnieken van Jan van Eyck aan het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium in Brussel. Tentoonstellingen in het Cobra Museum (2002), het Noordbrabants Museum (2005) en Museum De Fundatie (2011) en de dubbelexpositie van het Limburgs Museum in samenwerking met het destijds in verbouwing zijnde museum van Bommel van Dam (2019) brachten een overweldigend aantal liefhebbers op de been. Gelijktijdig met de tentoonstelling in het komende najaar verschijnt bij Uitgeverij WBOOKS het boek Evert Thielen. Wording, wending, werkelijkheid.

Venlo in Thielen-sferen

Met de tentoonstelling ‘Evert Thielen – De Luiken Open’ levert museum van Bommel van Dam een vitale bijdrage aan het omvangrijke culturele stadsprogramma dat de gemeente Venlo organiseert in samenwerking met culturele en maatschappelijke partners. Voor de duur van de tentoonstelling staan de historische binnenstad van Venlo, het pittoreske Maasdorp Arcen en Kloosterdorp Steyl in het teken van Evert Thielen. Een gratis toegankelijke expositie in de buitenlucht presenteert, naast details uit werken van Thielen, ook werk van andere kunstenaars.

Over museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam, gevestigd in het prachtig gerenoveerde voormalige hoofdpostkantoor aan de Keulsepoort in Venlo, is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Noord-Limburg. Aan de basis van de collectie staat de kunstverzameling van oprichters Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Het museum heeft een brede collectie naoorlogse kunst en presenteert een vitaal programma van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

 

 

 

 

 

Comments are closed.