Kunstmuseum lanceert Kunstconnectie: voor mensen met dementie en hun mantelzorger

Kunstconnectie nodigt mensen met dementie én hun mantelzorger uit om hun tijd samen door te brengen op een afwisselende, betekenisvolle manier. Uit onderzoek blijkt dat het gezamenlijk kijken naar en praten over kunst een positief effect heeft op mensen met dementie.

Het versterkt het zelfvertrouwen en identiteitsgevoel. Een andere omgeving en de nabijheid van kunst stimuleren nieuwe, positieve ervaringen en andere gesprekken. Voorop staan het hebben van plezier en de interactie met elkaar. De zorgrelatie tussen mantelzorger en persoon met dementie verdwijnt tijdelijk naar de achtergrond. Met het programma wil het museum een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven, zowel van mensen met dementie als van hun mantelzorger.

Emotionele beleving en verbindende kracht van kunst staan centraal in dit nieuwe programma. Het museumgebouw van Berlage – met zijn menselijke maat, het aanwezige daglicht en de ritmische lijnvoering – en de rijke collectie lenen zich bij uitstek voor betekenisvolle ontmoetingen.

Rondleidingen

Vanaf vrijdag 28 juni 2024 nodigt het Kunstmuseum mensen met dementie en hun mantelzorger uit om deel te nemen aan Kunstconnectie. De rondleidingen zijn elke laatste vrijdag van de maand van 14.30 – 16.00 uur. Eens per drie maanden is er een workshop in het museumatelier. Een rondleiding biedt plek voor 14 personen (7 mensen met dementie en 7 begeleiders) en wordt van tevoren gereserveerd via de website: Kunstconnectie | Kunstmuseum Den Haag

 

 

Deelnemen aan Kunstconnectie met een groep van max. 14 personen kan ook, bijvoorbeeld vanuit een ontmoetingscentrum of dagbesteding. Voor groepen is Kunstconnectie te boeken op een dag en tijdstip naar keuze. Dit is mogelijk van dinsdag t/m zondag, tussen 11.00 – 15.00 uur. Inschrijven hiervoor kan via de website: Kunstconnectie | Kunstmuseum Den Haag. Deelname is in 2024 geheel gratis en wordt mogelijk gemaakt door de Debman Stichting.

Wat kunnen de deelnemers verwachten?

  • Ontvangst met koffie en thee
  • Rondleiding en begeleiding door getrainde rondleider en vrijwilliger
  • Samen kijken naar kunst en met elkaar in gesprek gaan
  • Verhalen, herinneringen en ideeën delen die de kunstwerken oproepen
  • Samen genieten van een uitje en nieuwe herinneringen maken

Elke maand is een ander thema (bekijk de thema’s en data op de website: Kunstconnectie | Kunstmuseum Den Haag )

 

 

Hoe is Kunstconnectie ontwikkeld?

Voor de ontwikkeling en uitvoering van Kunstconnectie heeft het Kunstmuseum zich laten inspireren door ervaringen van musea in binnen- en buitenland. Nationaal en internationaal is veel ervaring opgedaan met programma’s voor mensen met dementie. Zo ontwikkelde het Museum of Modern Art in New York het succesvolle programma Meet Me at MoMA. Het programma Onvergetelijk, dat wordt toegepast in een tiental Nederlandse musea, is hiervan een afgeleide.

Data en thema’s 2024

Elke laatste vrijdag van de maand, 14.30 – 16.00 uur

28 juni – rondleiding kleur
26 juli – rondleiding natuur
30 augustus – workshop in het museumatelier
27 september – rondleiding wonen
25 oktober – rondleiding kind
29 november – rondleiding kleding
27 december – workshop in het museumatelier

 

 

 

 

 

Comments are closed.